Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Câte firme de exploatare a lemnului din Alba și-au pierdut dreptul de a tăia pădurea, din 2019 până în prezent. SITUAȚIA pe țară

Publicat

164 de firme de exploatare a lemnului, ocoale silvice de stat și private din țară, au rămas fără certificatele de atestare, din 2019 până în prezent, potrivit unui document publicat recent de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Pentru 52 dintre acestea, interdicțiile au expirat deja.

Opt dintre operatorii economici care s-au ales cu atestatele anulate sunt din județul Alba, iar pentru unul dintre aceștia, interdicția a expirat. 

Potrivit Hotărârii nr. 4 a Comisiei de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră, din 20 aprilie 2022, șapte firme din Alba au primit aprobare la cererile de atestare/reatestare/revizuire pentru activitatea de exploatare forestieră.

Este vorba despre Cinprod SRL, Sapcea SRL, Sad Silva Dana SRL, Paul Claudiu Trans SRL, Ocolul Silvic Iezarul Trascău SRL, Gabriel Transforest SRL și Alin Silva SRL.

Printre operatorii economici atestați pentru activitatea de exploatare forestieră, publicați pe site-ul MMAP, figurează un număr de 185 de firme din Alba.

Vezi AICI lista operatorilor economici atestați pentru activitatea de exploatare forestieră (.docx)

Pe de altă parte, pe lista operatorilor economici cărora li s-a retras certificatul de atestare în baza căruia puteau să taie pădurile României figurează un număr de opt firme din județ, din 2019 până în prezent.

Este vorba despre:

  • Codry Star SRL (interdicția a expirat în 2020),
  • Cam Lamasoaia SRL (interdicția expiră în 23.07.2023),
  • Valea Infundată SRL (interdicția expiră în 20.08.2023),
  • Ema Silva SRL (interdicția expiră în 24.09.2023),
  • Soica Nic & Vas SRL (interdicția expiră 24.09.2023),
  • Ocolul Silvic Horea-Apuseni SRL (interdicția expiră în 24.09.2023),

Citește și Dimensiunea oficială a dezastrului din Apuseni: Prejudiciu de peste 100 milioane de lei provocat de tăierile ilegale de păduri

  • Monu Star Forest SRL (interdicția expiră în 21.01.2024),
  • Hecom SRL (interdicția expiră în 21.01.2024).

Vezi AICI lista operatorilor economici cărora li s-a retras certificatul de atestare (.docx)

„Dintre aceștia, mai mult de două treimi (112 operatori economici) și-au pierdut atestatele după adoptarea Ordinului 485, din 24 martie 2020, care a fost adoptat cu numeroase amendamente pe care le-am inițiat și propus.

Principalele amendamente propuse și adoptate au vizat:

  • Firmele care taie ilegal și/sau distrug pădurea în alt mod nu mai au voie să intre în pădure (își pierd certificatul de atestare)
  • Interdicția ca un operator economic să obțină alt certificat de atestare după ce i-a fost retras a crescut de la un an la trei ani
  • O persoană care a fost asociat ori administrator într-o firmă căreia i s-a retras certificatul de atestare forestieră nu poate obține, tot pentru trei ani, un certificat pentru altă firmă în care e asociat ori administrator
  • Corupții (persoane condamnate definitiv) nu mai pot fi asociați în firme de exploatare forestieră (până în acest moment restricția exista doar pentru cei care au comis infracțiuni la regimul silvic)
  • Gărzile Forestiere au reintrat în dreptul de a solicita retragerea atestatelor firmelor forestiere (acest drept le-a fost blocat, în noiembrie 2018, de fostul ministru PSD al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș).

Înainte de aceste modificări, certificatele de atestare se puteau retrage doar după pronunțarea unor hotărâri judecătorești definitive (o procedură care durează mult) ori în cazul desființării agenților economici și/sau neîndeplinirea unor proceduri birocratice.

Mai mult, perioada de <stat pe bară>, de doar un an, le permitea să-și reia activitatea destul de repede, fără un impact major asupra operatorului economic vizat. După adoptarea acestor modificări, numărul certificatelor de atestare retrase, practic, s-a dublat, iar durata de interdicție s-a triplat.

Județul Suceava conduce în topul operatorilor economici rămași fără dreptul de a mai tăia păduri, cu 20 de firme și ocoale silvice, urmat de Caraș-Severin și Bacău (câte 18), Maramureș (14), Mureș (11), Argeș (9), Alba și Vrancea (câte 8), Arad (7), Vâlcea (5).

Numărul certificatelor de atestare retrase unor ocoale silvice Romsilva este de 7; 3 din Caraș-Severin (OS Bozovici, OS Rusca Montană, OS Nera), 2 din Suceava (OS Moldovița, OS Marginea), și câte unul din Mureș (OS Fâncel) și Botoșani (OS Mihai Eminescu).

De remarcat că există o corelație directă între numărul operatorilor a căror activitate ilegală a fost blocată și zonele în care activiștii de mediu au fost printre cei mai mult implicați și/sau care au fost vizate de anchete ale unor jurnaliști independenți.

Județul Mureș a intrat <în top> cu 10 certificate retrase dintr-un foc, în noiembrie 2020, după mai multe controale demarate în urma documentărilor pe teren și a sesizărilor pe care le-am făcut în vara acelui an, precum și ale unei investigații <Recorder>.

Ocolul Silvic privat Horea Apuseni a rămas fără atestare, tot după investigații pe teren alături de activiștii de la Asociația Valori Superioare și ale unor reportaje difuzate de presa internațională.

Tăierile ilegale din județul Caraș-Severin au făcut obiectul mai multor investigații și sesizări, activitatea ilegală din Suceava a fost prezentată public de activiști, de investigații <Declic>, de jurnaliștii de la <Recorder> sau documentariștii Mihai Dragolea și Radu Constantin Mocanu (care au fost și agresați fizic, grav, alături de Tiberiu Boșutar, în timpul unei investigații).

În Maramureș, hoții de lemne i-au scos pe localnici la protest, în timp ce tăierile ilegale din Argeș și Vâlcea au fost, la rândul lor, subiectul unor investigații jurnalistice (în special <România, te iubesc!>), în care au fost implicați și activiști locali, dar și a unor investigații oficiale demarate în urma altor documentări în Munții Făgăraș.

Toate acestea arată că lupta cu Mafia Pădurilor e una de durată și pe mai multe fronturi (pe teren, în Parlament și Guvern, cu marile termite, dar și cu operatorii autohtoni, care le furnizează lemnul tăiat ilegal, cu complicitatea unor angajați Romsilva și/sau a unor administratori privați de păduri)”, a scris joi, 28 aprilie, senatorul Mihai Goțiu, pe pagina de Facebook.

sursa, foto: Ministerul Mediului, Mihai Goțiu

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax