Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Câte ore de somn sunt necesare pentru persoanele de peste 38 de ani. Cei care dorm prea mult pot avea probleme grave de sănătate

Publicat

Prea mult sau prea puţin somn sunt asociate cu performanţe cognitive şi sănătate mintală mai slabe. Şapte ore de somn în fiecare noapte este durata ideală la vârste medii şi înaintate, sugerează un studiu. Cercetarea a fost publicată în revista Nature Aging.

Studiul efectuat pe aproape 500.000 de adulţi cu vârste cuprinse între 38 şi 73 de ani a constatat că prea mult sau prea puțin somn sunt asociate cu performanţe cognitive şi sănătate mintală mai slabe, inclusiv anxietate şi depresie. O cantitate constantă de somn a părut, de asemenea, să fie benefică.

Prof. Barbara Sahakian, de la Departamentul de psihiatrie al Universităţii Cambridge, a declarat: „Pentru fiecare oră care se îndepărtează de şapte ore, starea de sănătate se înrăutăţeşte.

Este foarte clar că procesele care au loc în creierul nostru în timpul somnului sunt foarte importante pentru menţinerea sănătăţii noastre fizice şi mentale”.

Somnul este la fel de important ca exercițiile fizice

Ea a adăugat că un somn bun este important în toate etapele vieţii, dar mai ales pe măsură ce oamenii îmbătrânesc: „Cred că este la fel de important ca exerciţiile fizice”.

Un motiv posibil pentru legătura dintre somnul insuficient şi declinul cognitiv poate fi perturbarea somnului cu unde lente. Lipsa somnului profund ar putea, de asemenea, să împiedice creierul să elimine toxinele în mod eficient, potrivit The Guardian.

Studiul, care a folosit date de la UK Biobank, a inclus imagini ale creierului şi date genetice pentru aproape 40.000 de participanţi. Acesta a constatat că zona creierului cea mai afectată de somn a fost regiunea care conţine hipocampul, centrul de memorie al creierului, un somn prea mult sau prea puţin fiind legat de un volum mai mic al creierului.

Somnul de 7 ore dă cele mai bune rezultate

Analiza a constatat că persoanele care dormeau şapte ore pe noapte au obţinut cele mai bune rezultate, în medie, la testele cognitive privind viteza de procesare, atenţia vizuală, memoria şi abilităţile de rezolvare a problemelor.

Cu toate acestea, lucrarea nu a putut dovedi o relaţie de cauzalitate, iar legătura dintre somn şi unele tulburări cerebrale este complexă. De exemplu, modelele neobişnuite de somn şi insomnia sunt simptome comune la persoanele cu demenţă.

Oamenii de ştiinţă sunt mai puţin lămuriţi cu privire la motivul pentru care petrecerea a opt sau mai multe ore în pat ar putea cauza probleme.

O explicaţie este că persoanele care au un somn de proastă calitate, perturbat, au tendinţa de a petrece mai mult timp dormind – sau încercând să doarmă – pentru că se simt obosiţi. „Nu înţelegem cu adevărat de ce dormitul mai mult timp ar fi o problemă”, a spus Sahakian.

Prof. Jianfeng Feng, de la Universitatea Fudan din Shanghai, a declarat: „Deşi nu putem spune în mod concludent că prea puţin sau prea mult somn cauzează probleme cognitive, analiza noastră care priveşte indivizii pe o perioadă mai lungă de timp pare să susţină această idee.

Motivele pentru care persoanele în vârstă au un somn mai slab par a fi complexe, influenţate de o combinaţie între constituţia noastră genetică şi structura creierului nostru”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax