Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Câți bani rămân în mână după creșterea salariului minim de la 1 iulie. O treime dintre angajați sunt vizați de această măsură

bani card pensii salarii lei

Publicat

Câți bani rămân în mână după creșterea salariului minim de la 1 iulie: Salariul minim a crescut de luni și a ajuns la valoarea de 3.700 de lei brut.

Aproximativ o treime dintre angajații români sunt vizați de această măsură.

Câți bani rămân în mână după creșterea salariului minim de la 1 iulie: Astfel, un angajat plătit cu salariul minim va încasa de la 1 iulie un salariu net „în mână” de 2.363 lei în mână, cu 284 de lei net mai mult pe lună.

Pentru angajații din construcții, industria alimentară și agricultură, salariile minime rămân la nivelurile stabilite anterior de Guvern.

Mai precis, un angajat din construcții va încasa în continuare un salariu minim brut de 4.582 lei, adică un salariu net de 3.196 lei.

Un angajat din agricultură și sectorul alimentar va încasa în continuare un salariu brut de 3.436 lei, adică un net de 2.396 lei..

Salariul minim a crescut de la 1 iulie, iar majorarea reprezintă o creştere de 12,12% faţă de luna iunie 2024. Din această sumă, 300 lei nu sunt taxați, suma fiind majorată de la 200 lei anterior.

Salariul minim european intră în vigoare la 1 iulie în România. Cât va ajunge venitul minim brut pentru angajați

În acest moment, între 30-35% din angajații români cu norma întreagă primesc salariul minim pe economie.

Salariul minim european. Varianta de majorare

Salariul minim european va fi introdus în România, până la sfârșitul anului. Trebuie pusă în aplicare directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Termenul limită este 15 noiembrie 2024.

Directiva UE 2041 din 19 octombrie 2022 prevede mod de calcul orientativ cu 50% din salariul mediu brut.

”Statele membre folosesc valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale.

În acest scop, ele pot folosi valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul mediu brut și 50% din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național”, prevede documentul.

PSD menționează că majorarea salariului minim la 3.700 de lei, anunţată pentru data de 1 iulie 2024, ”va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană”.

Salariul minim ar putea ajunge, de la 1 ianuarie 2025, la aproximativ 4.200 de lei brut.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate