Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Câți refugiați ucraineni au intrat în România. 40% dintre ei au decis să rămână în țara noastră

Publicat

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că, până miercuri dimineaţă, în România au intrat 118.461 de refugiaţi ucraineni. Dintre aceștia, 46.435 au decis să rămână în ţara noastră, iar dintre ei aproximativ 18.000 sunt copii.

„Până la ora 8.00, în această dimineaţă, pe teritoriul României au intrat 118.461 de refugiaţi ucraineni. Dintre aceştia, 70.026 au părăsit teritoriul României. Au rămas în ţară 46.435, ceea ce reprezintă aproximativ 39% din numărul total al cetăţenilor ucraineni care au intrat pe teritoriul României.

1.070 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil, iar dintre aceştia 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de guvern.

Vezi LIVE TEXT: A șaptea zi a RĂZBOIULUI din Ucraina. Presiunea crește pe Kiev. Companiile străine se retrag pe rând din Rusia

El a precizat, totodată, că din cifra totală a cetăţenilor ucraineni care au decis să rămână în România, aproximativ 18.000 sunt minori.

Dîncu: urmează un val mai mare de refugiați, populație săracă

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi că autorităţile române sunt pregătite pentru un val mai mare de refugiaţi din Ucraina, fiind vorba de o populaţie săracă. Potrivit ministrului, aceasta va rămâne pe teritoriul României, deoarece mulţi nu îşi vor permite să tranziteze spre alte ţări.

Prezent marţi la Digi 24, Dîncu a spus că la Vama Siret există o coadă foarte mare de refugiaţi care aşteaptă să intre în România, deoarece autorităţile de frontieră ucrainene procesează foarte greu şi nu sunt bine organizate.

„Suntem în stare de vigilenţă. Ne ocupăm, dincolo de planul acesta de pregătire militară, a resurselor pentru defensivă, pentru întărirea Flancului Estic, a părut o problemă nouă, cea a refugiaţilor, pe care trebuie să o gestionăm.

Este o situaţie care ne afectează direct, afectează şi populaţia din zonă. Suntem nevoiţi acum să facem scenarii, să ne pregătim pentru chiar un val mare de refugiaţi. Vama Siret este cea mai expusă.

Noi ne-am organizat foarte bine, din păcate autorităţile ucrainene nu reuşesc să proceseze, au scos o parte din grăniceri din partea lor de graniţă şi nu reuşesc să proceseze destul.

Vă dau nişte cifre. Am putea să procesăm în vama de la Siret 2.000 de persoane pe oră. În primele zile ale conflictului, aveam 400-500 de persoane pe oră care treceau pe acolo. Acum, deşi este o coadă foarte mare în zona ucraineană, astăzi aveam doar 200 de persoane pe oră, asta înseamnă că autorităţile ucrainene nu reuşesc să facă faţă fluxului şi nici nu sunt bine organizaţi, probabil ei au şi grija războiului, înţelegem.

Am făcut şi noi de mai multe ori apel la autorităţi să dea drumul la un flux mai mare, pentru că noi suntem pregătiţi. Din păcate, ei nu reuşesc să facă fluxul pe care l-am putea noi procesa”, a spus Dîncu.

El a explicat că în zilele următoare se aşteaptă creşterea fluxului de refugiaţi din Ucraina, pe măsură ce sunt distruse oraşele din această ţară, fiind vorba de o populaţie săracă, iar aceasta nu va mai tranzita spre alte state şi va rămâne pe teritoriul României.

„Încă nu avem niciun fel de problemă, oferta noastră este mai mare, dar va veni partea a doua de refugiaţi, etapa a doua. În zilele următoare, pe măsură ce conflictul continuă, sunt deja şase zile, pe măsură ce sunt distruse oraşele, şcolile, cartierele, vine o populaţie săracă, care nu îşi mai permite să tranziteze probabil prin România, ei vor veni şi vor fi foarte mulţi care vor trebui să rămână în România.

De aceea, în aceste zile, lucrăm la schimbarea legislaţiei, inclusiv legislaţia muncii, pentru a putea să dăm permise de muncă pentru ucrainenii care vor dori să se integreze la noi.

Lucrăm cu Ministerul Educaţiei să vedem ce facem cu copiii. Este un flux pe care va trebui să-l gestionăm”, a declarat ministrul Apărării.

Peste 450.000 de locuri de cazare pentru refugiați, în toată țara

Dîncu a spus că autorităţile române au inventariat 470.000 de locuri de cazare în toată ţara pentru refugiaţii din Ucraina.

„Noi am inventariat 470.000 de locuri de cazare pentru viitor. Sigur că vor fi mult mai multe”, a adăugat ministrul Apărării.

sursă: Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax