Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE TEXT: A șaptea zi a RĂZBOIULUI din Ucraina. Presiunea crește pe Kiev. Companiile străine se retrag pe rând din Rusia

Publicat

Se împlinește o săptămână de când Rusia a invadat Ucraina.  Ceea ce păra la început o misiune ușoară pentru armata rusă, s-a dovedit în fapt a fi mult mai greu de îndeplinit.

Ucraina s-a mobilizat cu un oarecare succes în apărarea marilor orașe, reușind totodată să atragă un larg sprijin internațional, Rusia fiind în prezent izolată diplomatic și economic. Ambele părți au suferit pierderi importante.

Citește și RĂZBOI în Ucraina- Ziua 10: Prima concesie a rușilor pentru civilii din două orașe din estul țării. Continuă încercuirea Kievului

Un număr mare de refugiați a părăsit țara: Mulți dintre ei au venit, și continuă să o facă, în România, unde solidaritatea cu care au fost întâmpinați este copleșitoare. Vezi aici cum o familie din Ucraina și-a cunoscut rudele din Alba, pe care nu le-a văzut niciodată. Cum au fugit de război Irina și Filimon.

Mai multe companii au anunțat că pleacă din Rusia: printre ele Ford, BMW și Apple.

Citește toate informațiile despre evoluția războiului din Ucraina, organizate pe zile, aici:

2 martie 2022 – informații în actualizare

23,30: Convoiul rusesc care se îndreaptă spre Kiev, în impas (Pentagon)

Departamentul american al Apărării afirmă că forțele rusești au înregistrat progrese minore în ultimele 24-36 de ore, scrie BBC.

În special un convoi de trupe de 60 km care se îndreaptă spre Kiev a fost încetinit de luptătorii ucraineni și „rămâne blocat”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt John Kirby.

„Credem că rușii se regrupează și reevaluează progresele pe care nu le-au făcut”, a declarat el reporterilor.

Kirby a precizat că trupele invadatoare întâmpină în general mai puțină rezistență în sudul țării decât în nord.

El a spus că Pentagonul nu poate confirma că orașul Herson din sudul țării a căzut, așa cum susțin rușii.

În pofida încetinirii ritmului, a avertizat el, Rusia păstrează la dispoziție o putere suplimentară care nu a fost încă folosită.

23,00 Atac aerian asupra Kievului. O explozie a zguduit gara. Bombardamente și la Harkov

Un atac aerian rusesc a lovit miercuri în apropierea gării din sudul Kievului, unde se aflau mii de femei și copii care încercau să plece, a anunțat compania feroviară de stat ucraineană, în timp ce Adunarea Generală a ONU a cerut Moscovei să pună capăt invaziei sale, scrie Reuters.

Compania ucraineană de căi ferate a declarat că nu există informații imediate despre victime iar clădirea gării a suferit pagube minore. Trenurile circulă în continuare.

Al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, a suferit, de asemenea, bombardamente grele în a șaptea zi de război.

Invazia nu a atins încă obiectivul președintelui rus Vladimir Putin de a răsturna guvernul ucrainean, dar a făcut ca peste 870.000 de persoane să fugă în țările vecine și a zguduit economia globală, în timp ce guvernele și companiile încearcă să izoleze Moscova.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat cu o majoritate covârșitoare pentru a deplânge invazia „în cei mai puternici termeni” și a cerut Rusiei să-și retragă forțele într-o rezoluție susținută de 141 din cei 193 de membri ai Adunării.

Consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Herashchenko, a declarat că explozia de miercuri seară din apropierea gării din Kiev ar fi putut întrerupe alimentarea cu încălzire centrală a orașului, pe fondul temperaturilor scăzute.

Un martor Reuters a declarat că explozia a făcut ca pământul să se cutremure. Nu au existat rapoarte imediate privind victimele.

Cel mai intens bombardament a lovit Harkov, un oraș de 1,5 milioane de locuitori din estul țării, transformând centrul într-un pustiu cu clădiri ruinate și moloz.

Cel puțin 25 de persoane au fost ucise de bombardamente și lovituri aeriene în Harkov în ultimele 24 de ore, au declarat autoritățile.

Moscova neagă că ar viza civili și afirmă că urmărește să dezarmeze Ucraina într-o „operațiune militară specială”.

22,30 Herson a căzut în mâinile rușilor. Mesajul primarului

Într-un mesaj postat miercuri pe Facebook, primarul orașului Herson, Igor Kolykhaev a scris că „astăzi au fost vizitatori înarmați în consiliul municipal” și că le-a spus trupelor „nu avem forțe armate ucrainene în oraș, ci doar civili și oameni care vor să TRĂIASCĂ aici!”, scrie BBC.

Kolykhaev a scris că forțele de la Moscova au impus restricții de circulație între orele 20:00 și 06:00, ora locală, și a precizat că mașinile cu alimente, medicamente și alte câteva provizii vor putea intra în oraș.

El a adăugat că mașinile din interiorul orașului trebuie să circule cu viteză „minimă”, iar pietonilor le este interzis să se deplaseze în grupuri de mai mult de două persoane.

„Deocamdată așa stau lucrurile. Steagul ucrainean deasupra noastră. Și pentru a rămâne la fel, trebuie îndeplinite aceste cerințe. Deocamdată nu am nimic altceva de oferit”, a spus Kolykhaev.

Ora 22.25: Un obuz rusesc a lovit o gară din sudul Kievului, mii de femei și copii sunt evacuați, potrivit The Guardian. Clădirea gării a suferit daune minore, dar există răniți. Trenurile operează în continuare

Ora 21.25: Patru avioane de luptă ruseşti au încălcat spaţiul aerian al Suediei în apropierea insulei Gotland din Marea Baltică, a anunţat armata suedeză, pe fondul tensiunilor ruso-occidentale legate de războiul din Ucraina – transmite miercuri AFP.

ora 19:23 Forțele armate ucrainene au izolat și au întrerupt retragerea trupelor ruse care avansează în regiunea Kiev prin aruncarea în aer a podului din Bashirevka.

ora 19:08 Adunarea Generală a ONU a votat în favoarea rezoluției prin care Rusia cere oprirea agresiunii sale în Ucraina. 141 de țări au votat pentru. 35 s-au abținut. 5 – împotriva (Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Eritreea, Siria)

Ora 19,00 Rușii comunică oficial pierderile pe care le are armata în invazia din Ucraina

Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat miercuri că 498 de militari ruşi au murit şi alţi 1.597 au fost răniţi de la declanşarea operaţiunii militare în Ucraina, a transmis agenţia RIA, potrivit Reuters.

Este prima dată când Moscova anunţă un bilanţ al pierderilor din rândul forţelor sale.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării a transmis că mai mult de 2.870 de soldaţi şi ‘naţionalişti’ ucraineni au fost ucişi şi aproximativ 3.700 răniţi, conform agenţiei Interfax.

Aceste cifre nu pot fi verificate în mod independent şi nu există deocamdată un comentariu din partea Ucrainei, menţionează Reuters.

Ora 18:57 În noua bătălie de lângă Kruty (regiunea Cernihiv), Forțele Armate ucrainene au distrus aproximativ 200 de invadatori într-o înfrângere zdrobitoare a inamicului. Înainte de bătălie, invadatorii au încercat să deformeze Memorialul Eroilor din Kruty.

Ora 18:32 Poliția din Harkiv raportează că loviturile aeriene și artileria rusești din 2 martie au avut ca rezultat 4 persoane ucise și 15 rănite. Serviciile de salvare și poliția continuă să lucreze la locurile de bombardare.

Ora 18:30 În orașul Trostyanets (regiunea Sumy), un sistem Bayraktar operat de ucraineană a distrus un tun rusesc care trăgea asupra orașelor ucrainene.

Ora 18:19 O rachetă rusă a lovit o navă sub pavilion Bangladesh în portul Olvia. Nava a luat foc, relatează Autoritatea Porturilor Maritime din Ucraina. Remorcherele au fost trimise în ajutor. Încă nu au fost raportate victime.

Ora 18:07 Forțele armate ucrainene au eliberat orașul Makariv din regiunea Kiev de invadatorii ruși și și-au asigurat pozițiile.

Ora 17:45 Vehicule blindate rusești au pătruns în orașul Balakliya (regiunea Kharkiv). Primarul a anunțat că autoritățile orașului nu vor coopera cu forțele de ocupație.

Ora 17:15 Trupele ruse au deschis focul și au început să arunce grenade asupra protestatarilor civili din Enerhodar (lângă cea mai mare centrală nucleară din Europa). Mai multe persoane au fost rănite.

Ora 17:09 Ministrul Afacerilor Externe: Peste 1000 de voluntari din 16 țări sunt în drum spre Ucraina pentru a apăra țara de agresiunea rusă. Mai multe cereri de voluntariat continuă să vină.

Ora 16:54 Invadatorii ruși au deschis focul asupra unui punct de control ucrainean din orașul Korosten (regiunea Zhytomyr). 4 persoane ucise, 5 — rănite. Turnul TV Korosten a fost și el lovit, oprind comunicațiile TV.

Ora 16:44 Mii de oameni au ieșit pe străzile din Melitopol, regiunea Zaporizhya, pentru a opri ocupația rusă a orașului.

Ora 16:30 Orașul Mariupol (regiunea Donețk) a fost atacat de invadatorii ruși de mai bine de 14 ore. 42 de persoane sunt rănite.

Ora 16,00 Adunarea Generală ONU condamnă intervenţia militară rusă în Ucraina

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a condamnat miercuri, printr-o rezoluţie care nu are caracter juridic obligatoriu, intervenţia militară rusă în Ucraina, informează CNN.

În favoarea proiectului de condamnare a invaziei militare ruse au votat 141 de state, iar cinci ţări – Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Eritreea şi Siria – s-au pronunţat împotriva rezoluţiei, conform cotidianului Le Figaro.

Reprezentanţii a 35 de ţări, inclusiv ambasadorul Chinei, s-au abţinut de la vot.

Rezoluţia, care, spre deosebire de cele ale Consiliului de Securitate ONU, nu are caracter juridic obligatoriu, cere Rusiei să retragă „imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare de pe teritoriul Ucrainei recunoscut prin tratatele internaţionale”. Rezoluţia confirmă susţinerea pentru „suveranitatea Ucranei, pentru independenţa, unitatea şi integritatea teritorială”.

Rezoluţia, iniţiată de Uniunea Europeană şi de Ucraina, condamnă şi decizia Rusiei de plasare în alertă a capabilităţilor de disuasiune nucleară, precum şi implicarea Belarusului în conflict.

Ora 14.00 Forţele ruse deţin controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina

Forţele ruse deţin controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, anunţă miercuri Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), citând informaţii de la Moscova. Într-o scrisoare a ambasadei Rusiei către AIEA se afirmă că personalul centralei de la Zaporojie continuă să asigure funcţionarea în siguranţă, iar nivelurile de radiaţii sunt normale. În Ucraina funcţionează 15 reactoare nucleare, în patru centrale.

Ora 13:50 – Delegația rusă va fi în așteptarea delegației ucrainene, miercuri după-amiază, pentru o nouă rundă de discuții, a susținut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără a da detalii suplimentare despre locația sau formatul discuțiilor.

Ora 13:45 – Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat miercuri că, dacă ar fi să aibă loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare şi ar fi distructiv. Detalii AICI.

Ora 13:00 – China nu se va alătura guvernelor Statelor Unite și celor europene pentru a impune sancțiuni financiare Rusiei, a anunțat autoritatea de reglementare bancară a țării, potrivit The Guardian.

Ora 12:15 – Imagini dramatice din Moscova, unde mai mulți copii își așteaptă plângând părinții ridicați de poliție pentru că au arborat bannere anti-război

Ora 11:30 – Probabilitatea ca o nouă rundă de negocieri Rusia-Ucraina să aibă loc miercuri scade, iar un consilier al lui Zelenski a spus că este nevoie de ”o agendă substanțială”.

Ora 11:00 – Comisia Europeană a aprobat, miercuri, crearea unui coridor umanitar pentru Ucraina, inițiativă promovată de eurodeputatul PSD, Victor Negrescu, și susținută de circa 90 de eurodeputați.

Ora 10:00 – Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, anunță că se retrage din Europa din cauza sancțiunilor

Ora 09:30 – Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a prezentat bilanțul estimat al pierderilor suferite de armata Rusă în perioada 24 februarie – 2 martie:

 • peste 5.840 de soldați ruși uciși
 • 211 tancuri
 • 862 vehicule blindate de luptă
 • 85 sisteme de artilerie
 • 40 – RSV
 • 9 sisteme de apărare aeriană
 • 30 de avioane
 • 31 de elicoptere
 • 355 vehicule auto
 • 2 bărci
 • 60 de cisterne
 • 3 drone

Ora 09:10 – O rachetă rusească a lovit clădirea Poliției din orașul Harkiv.

Ora 09:05 Ministrul ucrainean al apărării, Reznikov: Harkov, Mariupol și Herson au fost ținta celor mai intense bombardamente de artilerie din partea Rusiei în ultimele zile. Armata ucraineană ne apără cu fermitate orașele, trupele terestre rusești își pierd moralul, unele unități se predau.

Ora 09:00 – Un convoi rusesc a fost total distrus în Bucha, lângă Kiev.

ora 08:30 Lovituri de rachete rusești în Harkov: Universitatea națională Karazin din Harkiv a fost lovită și a luat foc, departamentul regional de poliție din Harkiv a suferit pagube grave. Rapoarte preliminare: 3 persoane sunt rănite.

Ora 08:00Compania aeriană WIZZ se angajează să îi ajute pe refugiații ucraineni să ajungă la destinație. WIZZ oferă 100.000 de bilete gratuite pentru zborurile pe distanțe scurte cu plecare din Polonia, Slovacia, Ungaria și România în luna martie.

Biletele pot fi rezervate AICI.

Ora 07:00 – Lupte grele în Harkov

Armata ucraineană a declarat că parașutiștii ruși au aterizat în al doilea oraș ca mărime al țării, Harkov, în jurul orei trei dimineața și au intensificat atacurile.

Orașul Harkov cu 1,4 milioane de locuitori, aflat în apropiere de granița cu Rusia, a fost încercuit încă de ieri, când Piața Libertății a fost atacată cu două rachete de croazieră, însă Rusia a bombardat case, spitale si scoli. Forțele ruse se îndreaptă spre capitala Kiev, ținta principală a acestui război.

Ora 06:10Trupele ruse au ocupat două facilități strategice în Herson – un port fluvial și o gară. Orașul a fost bombardat de ocupanți toată ziua de marți, 1 martie.

Ora 04:00 Hersonul rămâne sub control ucrainean 

Hersonul rămâne sub control ucrainean, dar forțele ruse au pus mâna pe o gară și un port fluvial, a declarat primarul din Herson, Igor Kolykhayev. El spune că situația este dificilă, numărul victimelor nu este în prezent cunoscut. Forțele ruse au început asaltul asupra Hersonului la 1 martie prin bombardarea clădirilor rezidențiale.

Ora 03:30 Ministerul Apărării: Trupele belaruse au fost puse în alertă și se află acum în zone apropiate de Ucraina.

Ora 02:30 Harkivul se confruntă cu o catastrofă umanitară ca urmare a bombardamentelor, spune Myroslav Marynovych, membru fondator al Grupului Helsinki.

„Astăzi, Harkivul se transformă în Groznîi. Aceasta este groază pură. Rusia a folosit pretextul de luptă împotriva terorismului în timp ce bombarda Groznîi și nu a avut consecințe din partea comunității internaționale. Astăzi Rusia încearcă să se ascundă în spatele sloganului de a lupta împotriva fasciștilor și naționaliștilor. Dar lumea nu o va lăsa să scape de data aceasta”.

Ora 02:30 – Forțele Armate ale Ucrainei au avertizat că armata belarusă ar putea invada Ucraina.

Potrivit acestora, atacurile cu rachete asupra țintelor militare și civile sunt efectuate sistematic de pe teritoriul republicii. De asemenea, trupele belaruse au fost puse în alertă și se află concentrate în zone apropiate de granița de stat a Ucrainei.

Ora 01:30 – Bilanț după atacul de la Jîtomîr: patru morți, printre care și un copil. Rachetele Kalibr au distrus o bază aeriană, mai multe case și un spital.

Ora 01:07 – Armata rusă a tras asupra Jitomirului. După ce a lovit racheta de croazieră Caliber la baza Brigăzii 95 din Jytomyr, clădirile rezidențiale au luat foc, a declarat consilierul ministrului afacerilor interne Anton Gerashchenko. Potrivit primarului, armata rusă a vizat direct spațiul de locuit.

Ora 00:45 – Serviciul de Stat pentru Comunicații a raportat că în mai multe cartiere din Kiev au loc bombardamente și că o explozie puternică a avut la Bila Țerkva, relatează Kiev Independent, citat de Hotnews.ro. Explozii au loc și într-o zonă apropiată de Aroportul din Kiev.

În cartierele Rusanivka, Kurenivka și Zhuliany, unde se află și Aeroportul Internațional Kiev, precum și în orașele Vîșneve și Boiarka din regiunea Kievului au loc bombardamente.

Ora 00:30 – Rusia a tras o rachetă de croazieră asupra unor soldați ucrainieni din orașul Jîtomîr. Rachetele Kalibr au distrus o bază aeriană, mai multe case și un spital, a declarat primarul localității

Ora 00:00 – Seara a venit cu o serie de explozii în apropiere de Kiev. Este o nouă noapte în care spaima coboară asupra locuitorilor din orașele ucrainiene.

Marți seară, finlandezii au cântat în fața Ambasadei Rusiei sin Helsinki un imn patriotic al Finlandei scris în timpul perioadei de rusificare, doar că au schimbat Finlanda cu Ucraina.

Pe plan intern, Putin începe să fie contestat. O petiție împotriva războiului a fost semnată de aproximativ un milion de ruși, iar fostul ministru de externe rus din timpul lui Bors Elțîn le-a cerut diplomaților țării să demisioneze în semn de protest față de războiul din Ucraina.

Tot marți seară, hackerii Anonymous au spart site-ul Ministerului rus al Economiei și au desecretizat toată baza de date.

O altă veste proastă pentru Rusia a venit seara din Germania, acolo de unde compania BMW a anunțat că oprește producția la uzina din Rusia și stopează exporturile în această țară.

Și Apple a anunțat că oprește vânzările în Rusia.

La fel a făcut și Ford. Compania a anunțat că își suspendă operațiunile în Rusia, cu efect imediat. Compania de autovehicule deține o participație de 50% în Ford Sollers, un joint venture între producătorul auto american și compania rusă Sollers.

„Ca parte a comunității globale, Ford este profund îngrijorat de invazia Ucrainei și de amenințările care rezultă la adresa păcii și stabilității. Situația ne-a obligat să ne reevaluăm operațiunile din Rusia” – comunicat Ford.

Care sunt țările cu cele mai puternice armate din lume în 2022. Pe ce loc se află, SUA, Rusia, Ucraina și România

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Platformă de belvedere asupra Teiușului și văii Mureșului, pregătită de Primăria Teiuș, în zona Căpud

Publicat

Primăria Teiuș pregătește o platformă de belvedere asupra văii Mureșului în zona Căpud. 

„O panoramă superbă se deschide asupra văii Mureșului, a Teiușului în general, de platforma ce se amenajează, prin eforturi proprii în zona ultimelor locuințe din Căpud, în proximitatea bisericii reformate!

Deocamdată nivelăm platformă, o balastăm și în curând vom amenaja un chioșc pentru toți cei dornici să petreacă câteva minute într-un loc deosebit, cu o priveliște încântătoare, ce așteaptă să fie pusă în valoare, în folosul concetățenilor noștri”, au scris reprezentanții Primăriei Teiuș, pe pagina de Facebook.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un tânăr din Sri Lanka a murit în Sebeș, când încerca să repare o remorcă. Cum s-a petrecut tragicul accident

Publicat

criminalisti-politia-nu-treceti

Un tânăr de 26 de ani, din Sri Lanka, a murit, sâmbătă, 21 mai, în Sebeș, în timp ce încerca să schimbe o roată la o remorcă. 

Mai exact, tânărul era angajat la un atelier auto din Petrești, dar în ziua accidentului era liber și încerca să repare o remorcă, au declarat pentru alba24.ro, reprezentații ITM Alba.

Tânărul a ridicat remorca pe cric și încerca să schimbe o roată, dar cricul a cedat și remorca a căzut peste tânăr, au precizat reprezentații IPJ Alba, pentru alba24.ro.

Incidentul a fost anunțat printr-un apel la 112, iar la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje, dar tânărul nu a mai putut fi salvat, fiind declarat decesul.

În cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, au mai precizat reprezentații poliției.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Copiii din așezămintele sociale și educaționale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei au învățat despre bunătate

Publicat

În cadrul „Sărbătorilor copilăriei”, copiii din centrele sociale și educaționale ale Eparhiei de Alba Iulia au serbat bunătatea în săptămâna 16-20 mai. În această săptămână au avut loc activități prin care s-au evidențiat aspectele definitorii ale acestei virtuți.

Prin intermediul activităților derulate, cei mici au identificat bunătatea ca esența vieții morale, fiind caracterizată de acte de generozitate, de considerație sau de preocupare pentru cei din jur. Pentru a înțelege și mai bine esențialitatea bunătății în viața noastră, aceștia au enumerat câteva beneficii ale pentru care este recomandat să adoptăm comportamente din sfera bunătății.

Pe parcursul celor cinci zile, copiii, îndrumați de cadrele didactice, au scris „Jurnalul faptelor bune!”, fiind încurajați să consemneze la sfârșitul fiecărei zile faptele bune pe care le-au realizat. Acest jurnal a cuprins mai multe rubrici, printre care „Faptele mele bune de astăzi; cine s-a bucurat de fapta mea bună, cum m-am simțit eu” etc. Exercițiul a reprezentat o oportunitate de a discuta cu cei mici despre emoțiile pozitive care ne cuprind atunci când facem bine.

În Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, în sectorul social-filantropic funcționează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, 18 case de tip familial și centre de plasament, 15 centre de zi și 17 centre „Școală după Școală”, toate în cadrul proiectului „Prin Educație spre Vocație!”.

Aceste așezăminte își desfășoară activitatea sub administrarea organizațiilor nonguvernamentale eparhiale, finanțate din fonduri proprii, în parteneriat cu autoritățile publice județene și locale. De asemenea, proiectul „Prin Educație spre Vocație!” este implementat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Fundația HEKS/EPER România, Fundația FAER Reghin și NEWschoolNorvegia, în cadrul unei finanțări prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cine a fost Bethlen Gábor și cum a ajuns portretul lui Avram Iancu la picioarele statuii sale de la Alba Iulia

Publicat

Dezvelirea statuii principelui Transilvaniei, Bethlen Gabor, la Alba Iulia, a generat reacții, după gestul senatorului PSD de Alba, Călin Matieș. În prezența președintelui Ungariei, Katalin Novak, acesta a așezat la picioarele statuii un portret al lui Avram Iancu. 

Îmbrăcat în costum popular, senatorul Matieș i-a oferit un buchet de flori președintelui Ungariei, Katalin Novak, supravegheat îndeaproape de membrii structurii de pază ai acesteia.

După ce i-a dat florile, el a scos dintr-o traistă cu motive populare un portret al eroului național român Avram Iancu, pe care l-a așezat la picioarele statuii principelui Gabriel Bethlen, pentru a aminti de cei 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu.

”Aș vrea să pun cu Avram Iancu aici, pentru că sunt 150 de ani și Cetatea avea nevoie de Avram Iancu, domnul primar (Gabriel Pleșa, aflat și el de față – n.red.) trebuia să știe acest lucru”, a spus Matieș.

”Nu-i vorba de circ, sunt singur, e vorba de identitatea națională”, a adăugat acesta, imediat după ce l-a așezat pe Avram Iancu la picioarele lui Bethlen Gabor.

Un gest controversat, mai ales că poate fi interpretat și invers în raport cu intenția declarată a acestuia.

Călin Matieș este și candidatul stabilit de PSD Alba pentru Primăria municipiului Alba Iulia, la următoarele alegeri locale.

Cine a fost Gabriel Bethlen sau Bethlen Gabor

Dezvelirea statuii de la Alba Iulia a generat multe comentarii legate de Bethlen Gabor. Puțină lume știe însă cine a fost acesta.

Gabriel Bethlen (în maghiară Bethlen Gábor) s-a născut în jurul anului 1580, la Ilia și a decedat la 15 noiembrie 1629, la Alba Iulia. La 13 ani a rămas orfan de ambii părinţi, iar domeniul familial şi bunurile din Ilia i-au fost confiscate.

A intrat în slujba Curţii princiare, iar la 20 de ani a devenit comandant de oşti şi se afla în anturajul principelui transilvănean Sigismund Bathory, la Curtea imperială de la Viena.

Bethlen Gabor a fost principe al Transilvaniei între 1613-1629 și, începând cu 1619, lider al mișcării antihabsburgice din estul și nordul Ungariei în contextul Războiului de Treizeci de ani, în care Transilvania s-a situat de partea puterilor oponente Sfântului Imperiu Romano-German.

A încercat să ajungă stăpânitor al Moldovei și al Munteniei, pe care ar fi dorit să le unească sub numele de Dacia (potrivit istoricului Constantin Giurescu). Nu a fost însă lăsat de otomani, care l-au sprijinit în schimb împotriva dinastiei de Habsburg.

VIDEO: Moment tensionat la dezvelirea statuii lui Bethlen Gabor. Senatorul Matieș a alăturat portretul lui Avram Iancu

A fost educat la Lăzarea, în castelul unchiului său András Lázár. Mai apoi a fost trimis la curtea prințului Sigismund Báthory, cu care a fost și când a mers în campania sa în Țara Românească.

În 1613, Bethlen a condus o puternică armată împotriva lui Gabriel Báthory.

 • După abdicarea lui Sigismund Bathory, fiind de confesiune calvină, Bethlen se alătură taberei nobiliare antihabsburgice, susţinându-l pe Moise Secuiul la tronul Transilvaniei. După înfrângerea acestuia, s-a refugiat în Imperiul otoman, unde a stabilit relaţii cu demnitarii sultanului (’’îi cunosc firea turcului’’ – va spune el mai târziu).
 • Orientarea sa turcofilă a intrat în coliziune cu cea proaustriacă a lui Bathory, care a încercat sa-l lichideze. Prevenit, în 1612 Gabriel Bethlen s-a refugiat din nou la turci, unde a fost primit de sultan, care l-a numit principe. Deşi este proscris de Dietă, Bethlen a înaintat sprijinit şi de oştile muntene si moldovene, iar Bathory a fugit și a fost asasinat la Oradea. În acest context, la 23 octombrie 1613, Stările îl aleg pe Bethlen ca principe al Transilvaniei.

Se pare că din cauza tenului mai închis, în epocă a fost poreclit ”Țiganul”. A ajuns pe tronul Transilvaniei cu sprijinul otomanilor, spre deosebire de ce voiau Hasburgii. Pe data de 13 octombrie 1613, dieta Transilvaniei, la Cluj, a ratificat alegerea sultanului Ahmed I.

În 1651 și împăratul Matia I l-a recunoscut drept rege al Transilvaniei, în schimbul unei promisiuni secrete din partea lui Bethlen în care l-ar fi ajutat împotriva Otomanilor.

Un alt tip de conducător

În timp ce a fost conducător, Bethlen a evitat cruzimea și excesele, tipice predecesorilor săi. El a dezvoltat producția minieră și industrială, naționalizând multe sectoare ale comerțului extern al Transilvaniei.

A costruit și un nou castel în Alba Iulia, capitala Transilvaniei pe acea vreme, s-a înconjurat cu o curte splendidă și a sponsorizat arta și cultura (el însuși a scris câteva imnuri), în special în ceea ce privește aspectele legate de credința lui calvinistă.

Multe dintre acțiunile sale guvernamentale au fost, de fapt, dictate de dorința de a favoriza răspândirea culturii protestante: a înființat o academie la care a invitat fiecare pastor sau profesor maghiar care a vrut să meargă acolo și a trimis studenți la universități protestante în Anglia, Țările de Jos și în principatele protestante ale Sfântului Imperiu Roman.

A conferit titluri nobiliare ereditare tuturor pastorilor protestanți și le-a interzis nobililor maghiari să împiedice accesul la educație al supușilor.

Vezi și Katalin Novak: maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea

În același timp, și-a ales consilieri și de la alte confesiuni, pentru a fi ”sigur că nu va cădea în excesele religioase”.

În acțiunea sa politică, el nu a neglijat aspectele militare, care ar fi servit la realizarea unei politici externe agresive și ambițioase; în acest scop el a înființat o armată eficientă de mercenari care, datorită acordurilor de pace cu Otomanii, s-a putut îndrepta spre domeniile habsburgice la nord și la est de teritoriul său.

Au existat multe motive pentru rivalitatea sa cu Viena: din 1618, odată cu izbucnirea Războiului de Treizeci de ani, Habsburgii au început o politică de centralizare și au încercat eliminarea protestantismului.

A murit pe 15 noiembrie 1629, dar a reprezentat una dintre cele mai originale personalități ale secolului său: în ciuda credinței calviniste, el n-a limitat libertatea religioasă a supușilor săi, ajutându-l chiar pe iezuitul György Káldy în traducerea și publicarea unei versiuni a Bibliei.

Surse: Historia.ro, Adevărul.ro, Wikipedia

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax