Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cazul muncitorului electrocutat la Alba Iulia: Șeful DSP Alba și fostul arhitect șef al municipiului, trimiși în judecată

Publicat

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, fostul arhitect șef al orașului, Alexandru Romanițan, șeful DEER, Muntean Achim Daniel și încă o persoană fizică, au fost trimiși în judecată, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. 

Aceștia au calitatea de inculpați într-un dosar de vătămare corporală, dosarul fiind înregistrat în data de 10 septembrie 2024, pe rolul Judecătoriei Alba Iulia. 

Este vorba despre un accident de muncă, în care un muncitor a fost electrocutat în urmă cu mai bine de patru ani (în anul 2019) pe șantierul unui bloc din zona Schit. 

Blocul se afla la o mică distanță de liniile de înaltă tensiune. În momentul în care muncitorul a aruncat un cablu electric, acesta a făcut arc electric și a fost instat curentat.

La momentul respectiv, blocul aparținea familiei directorului DSP Alba, Alexandru Sinea. În dosar calitate de inculpat apare și fostul arhitect șef al orașului, Alexandru Romanițan, care la momentul emiterii autorizației de construcție era în funcție.

De asemenea, a fost trimis în judecată și șeful DEER SA, Muntean Achim Daniel, companie de care aparțineau liniile de înaltă tensiune.

CITEȘTE ȘI: Muncitorul din Alba Iulia electrocutat în urmă cu patru ani, când lucra la un bloc, cere daune imense. Dosarul, încă în cercetare

Tot calitate de inculpat are și o persoană fizică, Tat Răzvan Vasile Iacob, cel care a proiectat blocul de locuințe.

În dosar mai apar ca inculpați și două persoane juridice, două firme: S.C. OMAN ALLURE SRL, firma familiei Sinea și SC KARILUX SRL.

Accidentul de muncă din 2019 în zona Schit

Accidentul de muncă s-a produs în dimineața zilei de 6 septembrie 2019. Atunci tânărul în vârstă de 21 de ani, ar fi încercat să întindă un cablu electric, de la nivelul al treilea al blocului în construcție, la o baracă aflată în fața clădirii. În acel moment cablul ar fi făcut arc electric cu liniile de înaltă tensiune 110 kV, aflate la distanță mică de clădire.

În urma arcului electric a fost grav rănit. Acesta a fost trimis de urgență în Belgia, o procedură rară în România, în astfel de cazuri.

Cere daune morale de 2 milioane de euro

Muncitorul, Alexandru Marian Balea, cere daune materiale și morale de 2 milioane de euro. La sfârșitul anului 2023, acesta a contestat durata cercetării penale, însă magistrații au zis în instanță că dosarul este unul complex și că trebuie analizate foarte multe probe.


În instanță acesta a spus că accidentul s-a produs ”pe fondul nerespectării de către angajaţi ai S.D.E.E cu ocazia emiterii actelor administrative de specialitate necesare edificării Imobilului menționat supra, a reglementărilor în domeniul electroenergetic”.

CITEȘTE ȘI: UPDATE VIDEO: Muncitor ELECTROCUTAT la Alba Iulia. Lucra la un bloc în construcție, aflat lângă liniile de înaltă tensiune

Mai pe scurt, că angajați ai Electrica au emis, deși nu trebuia, avizul de construcție. În instanța a mai precizat că mai mulți angajați sunt cercetați pentru fals intelectual şi vătămare corporală.

De asemenea a mai precizat că și un arhitect ar fi precizat eronat distanța de la clădire la liniile de înaltă tensiune.

A mai spus și că Primăria Alba Iulia ar putea avea o vină prin modul în care au aprobat PUD-ul.

Momentan, dosarul pentru vătămare corporală a ajuns în stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară, pe rolul Judecătoriei Alba Iulia și nu a primit un prim termen de judecată.

UPDATE 9.00: Ce spune șeful DSP Alba, despre implicarea sa în dosar

Reporterii alba24.ro i-au cerut directorului DSP Alba, un punct de vedere, legat de calitatea sa de inculpat, în dosarul penal.

Alexandru Sinea a transmis următoarea declarație:

”Justiția trebuie să își facă datoria și este firesc să cerceteze orice accident de muncă, cu atât mai mult unul în care victima a avut de suferit. Consider că orice acuzație la adresa mea este nefondată și, împreună cu apărătorul ales, avocatul Mihai Ivănescu, voi demonstra acest lucru.

Relația mea cu respectiva situație este cel mult tangențială, nefiind implicat direct nici în administrarea firmei care beneficiază de lucrarea respectivă și nici în construcția propriu zisă a respectivului imobil, singura legătură fiind una de rudenie cu proprietarul și administratorul firmei.

Din informațiile pe care le dețin, pot să vă spun că respectiva lucrare a beneficiat de toate avizele și autorizațiile legale, iar accidentul de muncă ce face subiectul cercetării, oricât de regretabil, nu poate fi, în opinia mea, imputat companiei care a beneficiat de respectiva lucrare, cu atât mai puțin mie, personal.

Însă, mai departe de toate acestea, cercetările efectuate de către organele statului sunt normale și fac parte din procesul firesc de desfășurare a unei anchete în astfel de situații.

Am încredere că organele statului își vor face datoria și vor stabili toate părțile responsabile, precum și împrejurările și cauzele care au dus la acel regretabil accident de muncă”, a declarat pentru alba24.ro, Alexandru Sinea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Pamfil

    miercuri, 11.09.2024 at 09:27

    daca se vor lua la purecat toate blocurile construite anapoda in ultimii 30 de ani, s-ar aduna cateva secole de pușcărie pentru „constructori”,”arhitecti”, „electricieni”, „instalatori” si functionari corupti care acum isi mananca linistiti pensia babană,

  2. Anonim 11

    miercuri, 11.09.2024 at 09:43

    ce vină are electrica când constructorul nu a respectat distanta de vecinătate cu rețeaua electrică

  3. pilu

    miercuri, 11.09.2024 at 10:40

    Dacă din hârtii, adică avizele date de deţinătorii de utilităţi, sunt în regulă, totul se mută la constructor şi la cel care a poziţionat clădirea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate