Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Cazul toxiinfecției alimentare de la nunta din Șugag. Precizări de la DSP și DSVSA Alba

avatar

Publicat

Publicitate
dsp alba directia de sanatate publica

Direcția de Sănătate Publică și Direcţia Sanitară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba au transmis un comunicat de presă în care fac unele precizări referitoare la cazul de toxiinfecție alimentară la o nuntă din Șugag, organizată sâmbătă, la Căminul cultural din localitate.

”În urma articolului cu titlul ”Nuntași transportați la spital, după o TOXIINFECȚIE ALIMENTARĂ la Căminul din Șugag. Incident ascuns de autorități”, publicat, marți, în publicația dumneavoastră, Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor Alba sunt abilitate să vă comunice următoarele:

CITEȘTE ȘI: Nuntași transportați la spital, după o TOXIINFECȚIE ALIMENTARĂ la Căminul din Șugag. Incident ascuns de autorități

Duminică, în jurul orei 16.00, DSP a fost informată telefonic cu privire la existența unei suspiciuni de toxiinfecție alimentară de către reprezentanții secției de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, instituție care, la rândul ei, a informat, prompt, DSVSA Alba, conform procedurilor.

Circa 30 de minute mai târziu, o echipă comună din cadrul celor două instituții, s-a deplasat la fața locului unde a fost începută o anchetă, fiind îndeplinite toate procedurile prevăzute de lege în astfel de cazuri.

Cazul a fost anunțat, duminică seara, telefonic, conform procedurilor, Ministerului Sănătății, nefiind ascuns.

De la evenimentul respectiv, dintre cei 300 de consumatori, doar opt au ajuns la spital, iar informarea nu a fost transmisă (presei), la scurt timp după ce am luat cunoștință de ea, deoarece cazul nu a fost de natură să afecteze, în vreun fel, sănătatea populației din aria înconjurătoare. De asemenea, formele de manifestare ale pacienților au fost ușoare și medii, iar evoluția favorabilă.

DSVSA Alba precizează că solicitările de informații în acest caz nu au fost cerute pe cale oficială. Numărul de telefon solicitat de la secretariatul instituției a fost transmis sau notat greșit (o cifră), iar astfel reprezentanții instituției nu au putut fi contactați. Ulterior a fost sunată o altă persoană din cadrul instituției care nu are atribuții de comunicare. Purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba este dr. Mihai Drașovean.

Cele două instituții precizează că astfel de date sunt comunicate, cu promptitudine, în cazul în care sunt solicitate de instituțiile mass-media, iar dacă sunt cerute de cel puțin doi jurnaliști, de la instituții media diferite, considerăm că întrunesc elementele constitutive ale unei informații de interes public, iar pentru corecta și rapida informare sunt transmise comunicate de presă tuturor jurnaliștilor acreditați.

DSP și DSVSA Alba consideră că o informare (din oficiu) se face în momentul în care există suficiente date care să conducă spre confirmarea unei toxiinfecții alimentare, respectiv când probele de laborator atestă acest lucru, pentru a evita o eventuală dezinformare instituțională. (În cazul de față au fost doar opt persoane afectate, una internată, din 300 de consumatori, care provin din aceeași familie. Informări din oficiu se fac și în cazul în care sunt afectați un număr mai mare de consumatori) Altminteri, există cazuri în care persoane care ajung la spital acuză probleme digestive, punându-le în seama unei anumite unități alimentare (dar acestea trebuie confirmate, având în vedere că persoanele în cauză nu au luat masa într-un singur loc).

Totodată, instituțiile sus menționate infirmă cu fermitate că au ascuns toxiinfecții alimentare, confirmate de analizele de laborator, și precizează că, potrivit procedurilor, reprezentanții spitalelor sunt cei care au responsabilitatea să informeze DSP în momentul în care persoanele afectate se prezintă cu simptome specifice.

În lumina celor arătate mai sus, menționăm că atât cazul de la Șugag, cât și altele de această natură, nu au fost ascunse, iar instituțiile cu atribuții în domeniu au fost informate cu celeritate”, au transmis într-un comunicat de presă reprezentanții celor două instituții.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

ADMINISTRATIE

Viorica Dăncilă vine cu tot Guvernul la Alba Iulia. Ședință omagială ”Centenar” la Sala Unirii

avatar

Publicat

sedinta guven

Guvernul României își ”ia inima în dinți” și vine la Alba Iulia, în fieful numărul 1 al liberalilor, pe data de 29 noiembrie, pentru a ține o ședință omagială cu ocazia Centenarului la Sala Marii Unirii. Încă din luna august prefectul județului Alba, Dănuț Hălălai, declara pentru Alba24 că se află în discuții avansate pentru organizarea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Atenţionări de la DSVSA pentru cei care doresc să vândă sau să cumpere porci. Reguli şi sancţiuni

avatar

Publicat

porci

Direcţia Sanitar Veterinară Alba atrage atenţia celor care care vor să cumpere sau să vândă porci că au anumite obligaţii, având în vedere focarele de pestă de porcină africană confirmate la nivel național, inclusiv în județul Bihor, limitrof județului Alba.Transportul porcilor dintr-un județ în altul se realizează în baza unui aviz interjudețean obținut de la […]

Citește mai departe
Publicitate

TEIUȘ

„Ion Arion – martir al neamului românesc”. Simpozion, expoziţie şi spectacol folcloric la Teiuş

avatar

Publicat

teius

Vineri, 23 noiembrie, la Teiuş vor fi organizate o serie de evenimente legate de Centenarul Marii Uniri de la 1918. Va fi inaugurat bustul martirului Ion Arion, va fi organizat un simpozion şi va fi un spectacol folcloric.Simpozionul are loc la Casa de Cultură a oraşului Teiuş, cu tema “Ion Arion – patriot înflăcărat şi […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia, forțată de Guvern să SISTEZE investiții deja începute la Liceul Economic și pe mai multe străzi

avatar

Publicat

economic

Primăria Alba Iulia a primit o solicitatare ”șoc” din partea Guvernului: să sisteze lucrările la cinci obiective începute prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Este vorba în primul rând despre Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, unde lucrările deja au început, dar și despre alte patru obictive importante aflate în aceeași situație.Citește […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate