Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Cazul toxiinfecției alimentare de la nunta din Șugag. Precizări de la DSP și DSVSA Alba

Publicat

dsp alba directia de sanatate publica

Direcția de Sănătate Publică și Direcţia Sanitară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba au transmis un comunicat de presă în care fac unele precizări referitoare la cazul de toxiinfecție alimentară la o nuntă din Șugag, organizată sâmbătă, la Căminul cultural din localitate.

”În urma articolului cu titlul ”Nuntași transportați la spital, după o TOXIINFECȚIE ALIMENTARĂ la Căminul din Șugag. Incident ascuns de autorități”, publicat, marți, în publicația dumneavoastră, Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor Alba sunt abilitate să vă comunice următoarele:

CITEȘTE ȘI: Nuntași transportați la spital, după o TOXIINFECȚIE ALIMENTARĂ la Căminul din Șugag. Incident ascuns de autorități

Duminică, în jurul orei 16.00, DSP a fost informată telefonic cu privire la existența unei suspiciuni de toxiinfecție alimentară de către reprezentanții secției de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, instituție care, la rândul ei, a informat, prompt, DSVSA Alba, conform procedurilor.

Circa 30 de minute mai târziu, o echipă comună din cadrul celor două instituții, s-a deplasat la fața locului unde a fost începută o anchetă, fiind îndeplinite toate procedurile prevăzute de lege în astfel de cazuri.

Cazul a fost anunțat, duminică seara, telefonic, conform procedurilor, Ministerului Sănătății, nefiind ascuns.

De la evenimentul respectiv, dintre cei 300 de consumatori, doar opt au ajuns la spital, iar informarea nu a fost transmisă (presei), la scurt timp după ce am luat cunoștință de ea, deoarece cazul nu a fost de natură să afecteze, în vreun fel, sănătatea populației din aria înconjurătoare. De asemenea, formele de manifestare ale pacienților au fost ușoare și medii, iar evoluția favorabilă.

DSVSA Alba precizează că solicitările de informații în acest caz nu au fost cerute pe cale oficială. Numărul de telefon solicitat de la secretariatul instituției a fost transmis sau notat greșit (o cifră), iar astfel reprezentanții instituției nu au putut fi contactați. Ulterior a fost sunată o altă persoană din cadrul instituției care nu are atribuții de comunicare. Purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba este dr. Mihai Drașovean.

Cele două instituții precizează că astfel de date sunt comunicate, cu promptitudine, în cazul în care sunt solicitate de instituțiile mass-media, iar dacă sunt cerute de cel puțin doi jurnaliști, de la instituții media diferite, considerăm că întrunesc elementele constitutive ale unei informații de interes public, iar pentru corecta și rapida informare sunt transmise comunicate de presă tuturor jurnaliștilor acreditați.

DSP și DSVSA Alba consideră că o informare (din oficiu) se face în momentul în care există suficiente date care să conducă spre confirmarea unei toxiinfecții alimentare, respectiv când probele de laborator atestă acest lucru, pentru a evita o eventuală dezinformare instituțională. (În cazul de față au fost doar opt persoane afectate, una internată, din 300 de consumatori, care provin din aceeași familie. Informări din oficiu se fac și în cazul în care sunt afectați un număr mai mare de consumatori) Altminteri, există cazuri în care persoane care ajung la spital acuză probleme digestive, punându-le în seama unei anumite unități alimentare (dar acestea trebuie confirmate, având în vedere că persoanele în cauză nu au luat masa într-un singur loc).

Totodată, instituțiile sus menționate infirmă cu fermitate că au ascuns toxiinfecții alimentare, confirmate de analizele de laborator, și precizează că, potrivit procedurilor, reprezentanții spitalelor sunt cei care au responsabilitatea să informeze DSP în momentul în care persoanele afectate se prezintă cu simptome specifice.

În lumina celor arătate mai sus, menționăm că atât cazul de la Șugag, cât și altele de această natură, nu au fost ascunse, iar instituțiile cu atribuții în domeniu au fost informate cu celeritate”, au transmis într-un comunicat de presă reprezentanții celor două instituții.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

ITM Alba: Amenzi în valoare de peste 33.000 de lei, date de inspectorii în muncă, pentru mai multe nereguli depistate

Publicat

itm alba

Inspectorii ITM Alba au dat amenzi în valoare de peste 33.000 de lei în urma controalelor efectuate la agenţi economici, săptămâna trecută. Au depistat un caz de „muncă nedeclarată” şi alte nereguli în activitatea firmelor. În domeniul relaţiilor de muncă, în perioada 18-22 martie au fost verificaţi 50 de angajatori cu un număr total de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tentativă de omor ”taxată” cu arest la domiciliu. Un bărbat din Meșcreac a bătut un consătean în fața barului din sat

Publicat

mescreac

Un bărbat din Meșcreac, comuna Rădești, a fost arestat la domiciliu fiind cercetat pentru tentativă de omor. Pe fondul unui conflict mai vechi Varga Zachei, l-a lovit pe un alt bărbat cu pumnii, picioarele și cu un obiect contondent, în zona capului și a abdomenului. Toată scena, la care au asistat mai multe persoane, s-a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

INCENDIU în localitatea Doștat. Pompierii intervin pentru stingerea focului cu două autospeciale

Publicat

i

O anexă gospodărească a luat foc, luni, în jurul orei 11:15, în localitatea Doștat, au anunțat reprezentanții Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Alba. Pentru stingerea focului au intervenit pompierii din Sebeș cu două autospeciale și o ambulanță SMURD.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Hramul seminarului Teologic Greco-Catolic din Blaj: patru tineri au primit treapta lectoratului

Publicat

blaj

Hramul Seminarului Teologic „Bunavestire” din Blaj s-a sărbătorit duminică, 24 martie 2019, cu o zi înainte de Sărbătoarea Bunei Vestiri. Cu acest prilej, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în Catedrala Blajului, patru seminariști au primit treapta lectoratului, iar doi au fost hirotesiți ipodiaconi de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore. Alături de Preasfinția […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate