Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce a făcut un bărbat din Alba după ce a primit un mail în care a fost anunțat că hackerii îi controlează calculatorul

Publicat

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic și santaj, după ce o persoană din Alba Iulia a primit un mesaj în care a fost anunțat că are un virus pe laptop-ul pe care îl folosea. 

În realitate era vorba despre una dintre cele mai vechi mesaje primite de utilizatorii de internet, din partea hackerilor. Un mesaj prin care ești anunțat că hackerii ți-au luat controlul calculatorului sau a laptopului și că dacă nu plătești o anumită sumă de bani vor face publice date personale.

Persoana în cauză, un bărbat, a făcut plângere la poliție, iar dosarul a ajuns pe masa procurorilor Parchetului Procurorilor din Alba, care au cerut închiderea acestuia.

În data de 19 mai 2023, magistrații Tribunalului Alba au dat o decizie în acest caz.

”În cursul lunii august 2022, persoana vătămată  a primit mai multe mesaje de pe conturile sale electronice în care era atenţionat că persoane necunoscute încearcă accesarea ilegală a contului său deţinut pe site ul de comerţ online Amazon şi totodată au accesat ilegal contul său de pe aplicaţia de descărcare jocuri online Ubisoft.

Apoi, la data de 07.09.2022 a primit persona vătămată un mesaj în care îi era menţionat că i-a fost instalat un virus pe laptopul utilizat, fiind accesate ilegal camera video a laptopului, microfonul, display ul şi tastatura, fiindu-i descărcate mai multe date şi fotografii personale din laptop iar dacă în termen de 48 de ore de la citirea mesajului nu trimite în contul de bitcoin indicat în mesaj suma de 1300 dolari respectivele date vor fi publicate în mediul online. Persoana vătămată nu a dat curs cererilor şi a declarat că nu a suferit vătămări”, se arată în motivarea instanței.

Deoarece nu a suferit prejudicii, dar și că ar fi un efort prea mare pentru a putea continua ancheta, judecătorii au admis cererea procurorilor și au închis dosarul.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vasi

    miercuri, 31.05.2023 at 08:45

    Pai si daca ere pejudiciu tot aia era, deoarece politia la ora actuala este varza din punct de vedere uman si tehnologic, Si sa va spun cu sta treaba, cunosc caz care i s-au luat de pe card 1500 ron (atata avea) doar ca a dat aceept la o plata venita de la posta romana (hacker) de 5 ron si i sa sustras banii de pe card de trei ori. degeaba a facut sesizare la banca (BT) sa blocheze tranzactia i-a fost refuzata cererea. Politia la fel, ca este prea mic prejudiciu sa se delpaseze pana in Yemen. Si acum concluzia , de unde stiau sa atace aceea persoana? cati dintre dumneavoastra cand comandati de pe net cu plata cu cardu va uitati de unde este firma aceea ? va spun eu 0.5 % , da poate firma respectiva este ok ,dar anumiti oameni din cadrul firmei pot sa sustraga datele cardurilor clientilor care au facut plata si astfel acele date sunt vandute la hackeri , si asa va treziti cu mesaje si mailluri la care daca raspundeti ramineti fara bani

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax