Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce afecțiuni se agravează primăvara și care sunt cauzele

Publicat

gripa

Fluctuațiile de temperatură și de umiditate, dar și schimbarea presiunii atmosferice sunt câțiva dintre factorii care determină agravarea unor afecțiuni.

Pe fondul oboselii fizice instalate în sezonul rece, persoanele care suferă de astm sau de ulcer, spre exemplu, pot constata o agravare a simptomelor acestor boli.

Acumularea de toxine și dieta saracă în vitamine și minerale din timpul iernii au sărăcit organismul.

Deficitul de lumina solară, lipsa de mișcare si prea puțin timp petrecut în aer liber, cumulat cu momentul trecerii de la sezonul rece la cel cald afectează funcționarea optimă a organelor, dar și a psihicului.

Alergiile

De vina este polenul unor arbori precum arinul, mesteacanul, salcia sau plopul, dar si poluantii atmosferici si inmultirea acarienilor si a fungilor.

Alergiile de primavara debuteaza de regula la inceputul lunii martie si se sfarsesc la finele lunii iunie.

Practic, in aceasta perioada, organismul declanseaza o reactie de autoimunizare, de protectie, creand o inflamatie la nivelul tesuturilor, cu bariere contra unor substante care nu sunt tolerate.

Polenurile afecteaza de regula mucoasele si mai ales mucoasa nazala si oculara, cauzand rinoconjuctivite, stranut, secretii lacrimale si mancarime. De asemenea, alergiile se pot manifesta si cutanat, prin urticarii care apar in momentul in care infloresc pomii si iarba.

Tratamentul presupune in principal medicamente luate pe cale orala din familia antihistaminicelor.

Astmul

Inhalarea polenului din aer poate inflama caile respiratorii, declansand crize de astm. Astmul bronsic se agraveaza de la o zi la alta, la expunerea prelungita la niveluri mari de poluare si alergeni.

Crizele de astm se instaleaza in cateva minute si se caracterizeaza prin tuse, respiratie suieratoare, greutate in respiratie, apasare toracica.

Atacurile se manifesta mai ales dimineata devreme, criza durand de la cateva ore, la cateva zile. Tratamentul presupune fie medicamente administrate oral, fie inhalante. In unele situatii mai grave, medicul poate decide administrarea de cortizon injectabil.

Virozele respiratorii

Primavara este cunoscuta si ca sezonul virozelor respiratorii. Inmultirea rinovirusurilor odata cu cresterea temperaturii. Cei mai expusi sunt copiii, in special cei de varsta prescolara si scolara, intrucat virozele se raspandesc mult mai usor in comunitati (scoli, gradinite).

Durerea in gat, dar si tusea sunt simptome specifice virozelor respiratorii. Antitermicele, analgezicele si decongestionantele nazale sunt administrate de obicei in caz de viroze.

Astenia

Astenia este senzatia de oboseala si de slabiciune pe care unele persoane o resimt primavara, ca urmare a efortului de adaptare a organismului la conditiile noului sezon. Persoanele care sufera de astenie acuza dureri de cap, irascibilitate, pasivitate, scaderea capacitatii de concentrare.

Schimbarea de sezon poate declansa inclusiv o tulburare depresiv-anxioasa care, ignorata, risca sa se transforme in depresie.

Simptomele sunt diminuate prin petrecerea a cat mai mult timp in aer liber, prin exercitii fizice si un aport suplimentar de vitamine si minerale.

Sursă: sfatulmedicului.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax