Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce este certificatul de viață și când trebuie dus la casa de pensii care deține dosarul persoanei domiciliate în străinătate

Publicat

p

Ce este certificatul de viață și când trebuie transmis la casa de pensii care deține dosarul de pensie al persoanei domiciliate în străinătate? Este una dintre întrebările legitime pe care și le pun oamenii. 

Pentru a se evita efectuarea unor plăți necuvenite către beneficiari nerezidenți în România, a căror situație s-a modificat, cu efecte asupra obligației casei teritoriale de pensii competențe de a achita drepturile de pensie și/sau alte drepturi care se stabilesc și se plătesc de către casele teritoriale de pensii, se utilizează certificatul de viață că și instrument de verificare administrativă.

Astfel, dacă se solicită transferul drepturilor de pensie în străinătate, persoana în cauză este obligată să transmită anual formularul „Certificat de viață”.

Citește și: Pensiile cresc cu 10% din 1 ianuarie. Bonus 1200 de lei pentru pensionarii cu venituri sub 1600 lei. CASS 10 % la pensii mari

Acest document constituie dovada pe baza căreia se continuă plata drepturilor cuvenite beneficiarilor nerezidenți și trebuie transmis în luna noiembrie a anului în curs.

Beneficiarul nerezident are obligația de a completă Partea B a Certificatului  de viață,  în fața unei autoritati legale (instituții  de asigurări sociale/pensii, autorități administrative  locale, notari publici, etc) de pe teritoriul statului de  domiciliu/ședere permanentă.

Vezi și: Toate informațiile legate de pensia la limita de vârstă. Documente necesare și procedurile care trebuie urmate

Autoritatea legală menționată certifică faptul că Partea B a certificatului de viață a fost semnată personal de titularul  drepturilor, completând, în acest sens, Partea C a certificatului.

Pentru descărcarea acestui document și mai multe informații în acest sens se poate accesa acest link.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax