Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce înseamnă și de unde vin numele de Cristian și Cristiana. Ce se spune despre persoanele care poartă acest nume

Publicat

Despre cei născuți în ziua de Crăciun se spune că par să fie înconjurați de o aură aparte, iar despre cei care poartă numele Cristian și Cristina, de asemenea. Fiecare dintre noi avem cel puțin câțiva prieteni care poartă acest nume.

În prima zi de Crăciun, cei ce poartă numele de Cristian și Cristina își serbează onomastica. Iată care este semnificația acestor nume.

Cristiana și Cristian, nume foarte des întâlnite în onomastica contemporană, și nu numai, reproduc numele latine Christianus si Christiana, la origine adjective derivate de la numele lui Hristos, care în limba latină se scrie Christus.

Vezi și: Mesaje Speciale de Crăciun 2020. O selecție a celor mai frumoase texte petru felicitări şi urări de Crăciun

Numele de „Christos” vine de la verbul grecesc „chriein” – „a unge”, care este echivalentul ebraicului „mashi ha” – „uns”, de la care a aparut Iisus – Mesia.

În limba română, „Christus” va fi baza de derivare a lui „Christianus”, iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creștin după anumite canoane bizantine sau grecești.

Vezi și MESAJE DE CRĂCIUN 2020: Urări AMUZANTE și HAIOASE pe care le poţi trimite prin SMS celor dragi

Despre persoanele cu numele Cristian se spune că sunt firi complexe, cu aspirații înalte. Principalele lor calități sunt intuiția și sensibilitatea înnăscute, care se împacă foarte bine cu perfecționismul care îi caracterizează.

În general, se crede că pot manifesta înclinații pentru profesiile liberale, dar și pentru domeniile artistice sau sociale. Cu toate că se spune că cei care poartă numele de Cristian și Cristina își serbează onomastica de Crăciun, există voci care susțin că aceștia ar trebui să aibă ziua numelui în cu totul altă zi.

Vezi MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Astfel, cei care vor să serbeze ziua numelui Cristian și Cristiana, o pot face pe 24 iulie, atunci când este prăznuită Sfânta Muceniță Cristina. Chiar dacă etimologia acestor nume vine de la Hristos, ele se sărbătoresc în ziua prăznuirii sfântului, nu a Nașterii Domnului.

Sursă: libertatea.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax