Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce lucrări se pot face fără autorizație la renovarea casei sau apartamentului. Prevederi din legislația actualizată

Publicat

Ce lucrări se pot face fără autorizație la renovarea casei sau apartamentului. O serie de reparații sau construirea unor anexe pot fi făcute fără să fie necesare autorizații. Trebuie respectate însă anumite condiții.

Legislația privind autorizarea lucrărilor de construcție a fost modificată prin Legea nr. 102/2023. Actul normative schimbă Legea nr. 50/1991, scrie legalbadger.org.

Potrivit sursei citate, operațiunile ce nu aduc modificări structurii de rezistență sau aspectului arhitectural al clădirilor pot fi făcute fără autorizație.

Ce lucrări se pot face fără autorizație la renovarea casei sau apartamentului

În legislație sunt menționate următoarele lucrări permise fără autorizație de construire la casă, apartament sau gospodării:

  • lucrări de reparații la împrejmuiri, cu condiția menținerii formei și materialelor originale
  • reparații la acoperișuri, învelitori sau terase, cu respectarea formei inițiale
  • reparații și înlocuiri ale tâmplăriei interioare
  • reparații și înlocuiri ale tâmplăriei exterioare, cu mențiunea păstrării formei, dimensiunilor golurilor şi a tâmplăriei, inclusiv în situaţia în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări
  • lucrări de finisaje interioare, incluzând tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte tipuri de finisaje, precum și pardoseli interioare
  • reparațiile sau înlocuirile la instalațiile interioare, precum și intervențiile asupra branșamentelor și racordurilor exterioare, în limitele proprietății
  • lucrările de intervenţii pentru prevenirea şi stingerea incendiilor în vigoare, respectiv executarea instalaţiilor specifice prevenirii şi stingerii incendiilor, în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu
  • lucrările de plantare a perdelelor forestiere de protecție și împăduriri pe terenuri degradate
  • montarea sistemelor locale de încălzire şi de preparare a apei calde menajere, precum şi montarea aparatelor individuale de climatizare şi/sau de contorizare a consumurilor de utilităţi
  • modificări de compartimentare nestructurală, demontabilă, realizată din materiale uşoare
  • reparaţii şi înlocuiri de sobe de încălzit şi ale coşurilor de fum aferente

Ce lucrări se pot face fără autorizație. Anexe gospodărești, garduri

Legislația permite construirea anumitor anexe gospodărești fără autorizație de construire, cu condiția ca acestea să fie amplasate direct pe sol, prevăzute cu acoperiș, dar fără pereți.

Și gardurile cu caracter temporar, utilizate în contextul evenimentelor sau construcțiilor provizorii, realizate din materiale ușoare, cum ar fi panourile de plasă, pot fi amplasate fără autorizație de construire.

Tot fără autorizație se pot monta garduri destinate activităților de grădinărit sau delimitării spațiilor pentru animalele de companie. Trebuie respectate însă norme privind înălțimea și materialele utilizate.

Dacă gardurile au fundație, este necesară autorizație de construire.

Tot la categoria fără autorizație obligatorie intră și structurile ușoare demontabile, precum acoperișurile pentru terenuri sportive sau compartimentările nestructurale din materiale ușoare.

Ce lucrări se pot face fără autorizație: ”casele pe roți”

Nu este necesară autorizație de construcție nici pentru:

  • „casele pe roți” – construcții mobile construite pe un șasiu cu roți, distincte de rulotele convenționale; autoritățile locale pot impune obținerea unei autorizații de amplasare
  • locuințele realizate din containere

În restul cazurilor în care autorizația de construire este obligatorie, lipsa acesteia se sancționează cu amendă între 1.000 și 100.000 lei. Persoana care a realizat construcția are obligația de a intra în legalitate într-un termen rezonabil.

În caz contrar, autoritățile locale pot acționa în judecată și pot obține în instanță demolarea construcției.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate