Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce NU ai voie să faci în cabina de vot, la alegerile prezidențiale 2019. Amenzi usturătoare sau chiar pedepse cu închisoarea

Publicat

sectie de votare

Votul pentru alegerile prezidențiale 2019, primul tur, a început duminică la ora 7.00. Urnele se închid la ora 21.00, însă în situații speciale secțiile de votare pot rămâne deschise până la ora 23.59. Românii trebuie să aleagă președintele țării pentru următorii 5 ani. Au la dispoziție 14 candidați.

Alegătorii trebuie să știe că riscă amenzi usturătoare sau chiar pedepse cu închisoarea, dacă nu respectă anumite reguli. În cabina de vot, nu este voie să fie prezentă altă persoană, în afara celei care votează, cu excepția situațiilor în care alegătorul nu poate vota singur, din motive întemeiate.

De asemenea, nu au voie să fotografieze sau să facă clipuri video cu buletinul de vot.

Vezi și GHIDUL ALEGĂTORULUI la prezidențiale 2019. Toate informațiile necesare pentru alegători

Potrivit Codului Penal, cei care votează la alegerile prezidențiale 2019 fără a avea acest drept, cei votează de mai multe ori, cei care introduc în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător, cei care utilizează un act de identitate fals sau nul sau cei care utilizează un buletin de vot fals vor fi pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi (amenda penală aplicabilă este între 1.800 si 150.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal), scrie digi24.ro.

Citește și PREZIDENȚIALE 2019: Prezența la VOT, ora 9.00 în Alba, de peste 3%. Au votat 10.000 de locuitori

La alegerile prezidențiale, nu este voie ca în cabina de vot să fie prezentă altă persoană, în afara celei care votează. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

Alegătorii care participă la alegerile prezidențiale 2019 nu au voie să părăsească incinta secției de votare cu ștampila de vot, această faptă fiind considerată furt.

Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte, potrivit articolului 389 din Codul penal, cu amendă (amenda penală aplicabilă este între 600 și 90.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal). Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi (amenda penală aplicabilă este între 1.800 și 150.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal).

Astfel, alegătorii nu au voie să facă în cabina de vot fotografii sau clipuri video. Tentativa de violare a confidenţialităţii votului se pedepsește, fiind prevăzută expres în art. 393 Cod penal.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax