Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ce poți face dacă aparatele pentru returnarea ambalajelor nu funcționează. Obligația pe care o au supermarketurile

Publicat

Ce poți face dacă aparatele pentru returnarea ambalajelor nu funcționează. Obligația pe care o au supermarketurile. 

Hypermarketurile și supermarketurile sunt obligate să permită returnarea ambalajelor, indiferent dacă aparatele de reciclare funcționează sau nu.

Mai precis, potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, magazinele trebuie să preia manual ambalajele și să ramburseze contravaloarea PET-urilor la casă.

Comercianții înregistrați în sistemul de garanție-returnare (SGR) sunt obligați să accepte ambalajele returnate de consumatori, chiar dacă aparatele de colectare a ambalajelor (RVM) sunt defecte.

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere consumatorilor posibilitatea să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției.

Asta indiferent dacă aparatul este sau nu funcțional.

  • Magazinele trebuie să ofere „posibilitatea consumatorilor sau utilizatorilor finali de a returna ambalajul SGR. În vederea restituirii valorii garanției în cadrul oricărui punct de returnare de pe teritoriul României” – HG 1.074/2021.

”Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje.

Cu alte cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi pet-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor.

E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a subliniat Mircea Fechet, citat de bugetul.ro.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. vaile

    duminică, 19.05.2024 at 21:26

    de ce aceasta obligatie a fost aruncata in spatele comerciantului de ce nu a facut-o statul daca se crede asa tare, cum sa ia magazinul de cartier care are un vinzator sa stea sa numere 2 saci de sticle si cine mai vinde. asta nu ramine asa o sa se deschida procese si hotariri judecatoresti ce va face dreptate

  2. Ion

    marți, 21.05.2024 at 13:12

    Eu vreau să știu ce pot face pentru a nu mi se mai lua 50 de bani la orice cumpăr.

    Ei? Știți? Nu v ați saturat dragi jurnaliști să fiți mulși de bani prin tot felul de invenții de taxe și impozite ? unde s au dus banii populației? unde s au dus banii pentru care populația romana a fost împrumutată la Fmi fara sa se i ceara acordul? Unde?
    Cumva în buzunarele guvernanților și subalternilor lor?

    Austeritate și sărăcie și chin e doar pentru populație. Parlamentarii, guvernanții și locotenenții lor de prin alte domenii se scaldă in bani, in zeci de mii de euro lunar.
    Spun că totul e pentru binele nostru? Sa și scadă salariile la 4000 lei net și poate o sa incep sa i cred. Până atunci le uram, noi toți, populația aflată în depresie, sa nu mai apuce ziua de mâine.

    Voua jurnalistilor va urez demnitate și articole curajoase care sa lupte pentru dreptate și binele tuturor in care intrați inclusiv voi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax