Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comercianții trebuie să accepte ambalajele SGR returnate de consumatori, chiar dacă aparatele de colectare sunt defecte

Publicat

Comercianții trebuie să accepte ambalajele SGR returnate de consumatori. Comercianții înregistrați în sistemul de garanție-returnare (SGR) sunt obligați să accepte ambalajele returnate de consumatori, chiar dacă aparatele de colectare a ambalajelor (RVM) sunt defecte. 

Potrivit HG 1.074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, comercianții sunt obligați să afișeze informații adresate consumatorilor sau utilizatorilor finali cu privire la posibilitatea acestora de a returna ambalajul SGR în vederea restituirii valorii garanției în cadrul oricărui punct de returnare de pe teritoriul României.

Astfel, în cazul în care nu sunt arondați unui centru de colectare, comercianții trebuie să accepte de la consumatori ambalajele goale de tip SGR, fie manual, fie prin intermediul unui aparat de colectare a ambalajelor (RVM).

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că recent că se lucrează la un proiect de hotărâre de guvern în acest sens. În cadrul acestuia se va specifica foarte clar că în situațiile în care RVM-ul nu funcționează, magazinele vor fi obligate să preia manual acele ambalaje.

„Mie personal nu mi s-a întâmplat. Vă spun că eu folosesc sistemul garanţie returnare în fiecare weekend şi până acum fie am fost eu mai norocos, fie în judeţul Bacău lucrurile funcţionează mai bine decât în alte judeţe, dar deocamdată nu mi s-a întâmplat să constat ca vreunul dintre aparatele de preluare automată să nu funcţioneze.

Comercianții trebuie să accepte ambalajele SGR returnate de consumatori

Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje.

Cu alte cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi pet-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a transmis Mircea Fechet, citat de agerpres.ro.

Potrivit legislației, punctele de returnare sunt organizate în cadrul structurii de vânzare a comerciantului sau în imediata vecinătate a acesteia, fără depășirea unei distanțe de 150 de metri față de structura de vânzare și având cel puțin același program de funcționare ca structura de vânzare a comerciantului.

De asemenea, comercianții vor putea vinde stocurile de produse care corespund cerințelor sistemului de garanție returnare dar nu au marca SGR, cel târziu până la data de 30 iunie 2024. După această dată introducerea acestora pe piața națională, respectiv comercializarea lor este interzisă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Botezatu lili

    marți, 09.04.2024 at 21:25

    sunt multe magazine care nu primesc de ce nu sunt verificate????????

  2. Alexe

    marți, 09.04.2024 at 21:41

    La cât de mare e nebunia… Numai de asta nu stau, să i-a pet-urile și să îți dea banii… Ei zic clar… Nu au semnul de reciclare… Nu primim…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax