Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce riscă persoanele cu un program neregulat al somnului. Boala cu care este asociat. Concluziile unor cercetători

Publicat

Persoanele cu un tipar neregulat al somnului ar putea să se confrunte cu un risc crescut de demenţă, potrivit unui studiu. Prin comparaţie, cele care dorm şi se trezesc la ore mai regulate, prezintă un risc mai mic.

Studiul, publicat de cercetători de la Universitatea Monash din Australia, nu a dovedit că somnul neregulat cauzează demenţă, însă a arătat o asociere între ele.

Anunțul a fost făcut de universitatea australiană, al cărei sediu se află la Melbourne.

Riscul de apariție a demenței

Acest studiu prospectiv de cohortă bazat pe comunitate a examinat legătura dintre regularitatea somnului şi riscul de apariţie a demenţei în viitor.

Cercetarea, care a fost publicată în Neurology, revista oficială a Academiei Americane de Neurologie, a analizat, de asemenea, volumul creierului în urma unor scanări cerebrale.

Oamenii de ştiinţă australieni au folosit datele privind regularitatea somnului obţinute de la 88.094 de participanţi la UK Biobank, a căror vârstă medie era de 62 de ani. Indicele de regularitate a somnului a fost măsurat cu ajutorul unui dispozitiv plasat la încheietura mâinii. Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 7,2 ani, 480 de participanţi au dezvoltat demenţă.

Cei care au prezentat cele mai neregulate tipare de somn au avut cel mai mare risc de demenţă, potrivit studiului.

Importanța pe care o are tiparul regulat al somnului

Autorul principal, profesorul asociat Matthew Pase, de la Şcoala de Ştiinţe Psihologice a Universităţii Monash şi cercetător la Institutul Turner pentru Creier şi Sănătate Mintală, a declarat că rezultatele studiului au evidenţiat importanţa pe care o are tiparul regulat al somnului.

„Tiparele neregulate ale somnului pot perturba ceasul nostru biologic intern, care controlează ritmurile noastre circadiene de 24 de ore. Multe dintre procesele organismului nostru, inclusiv metabolismul zaharurilor şi al grăsimilor din sânge şi controlul tensiunii arteriale, urmează un ritm diurn (zi/noapte) de 24 de ore”, a spus profesorul Matthew Pase.

Boli asociate

„Perturbarea acestor ritmuri poate creşte riscul de hipertensiune, diabet, colesterol ridicat şi obezitate. Combinaţi, aceşti factori sunt legaţi de deteriorarea vaselor de sânge şi de inflamaţia din creier, ceea ce poate duce la neurodegenerare şi la demenţă ulterioară”, a adăugat el.

Principala colaboratoare a noului studiu, Stephanie Yiallourou, de la Şcoala de Ştiinţe Psihologice a Universităţii Monash şi de la Institutul Turner pentru Creier şi Sănătate Mintală, a declarat că trebuie să se pună mai mult accent pe somnul regulat şi pe sănătate.

„Cred că mulţi oameni probabil nu sunt conştienţi de aceste legături. Acest lucru se datorează faptului că cele mai multe dintre cercetările privind somnul, până în prezent, s-au concentrat mai degrabă pe investigarea duratei somnului şi a rezultatelor asociate sănătăţii, în loc să examineze cât de regulat este somnul nostru”, a adăugat ea, potrivit Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax