Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce să faci dacă ai COVID-19. Informații scurte, clare și la obiect, oferite de doctorul Vasi Rădulescu

Publicat

Unul dintre medicii care oferă informații simple și la obiect legate de diferite subiecte medicale, Vasi Rădulescu, a postat pe contul său de facebook o serie de răpunsuri la întrebarea ”ce să faci dacă ai COVID”. 

Acesta oferă o serie de sfaturi simple, sintetizate mai bine decât au făcut-o autoritățile în cei aproape doi ani de pandemie.

Vasi Rădulescu este medic specialist internist, autor de cărți care popularizează educația pentru sănătate în rândul adulților și copiilor.

”Fac de aproape zece ani educație pentru sănătate, explicând simplu cum funcționează corpul uman, cum să avem grijă de el, cum să prevenim majoritatea afecțiunilor. Sunt activ pe platformele de socializare (Facebook, YouTube, Instagram, TikTok), iar impactul postărilor și articolelor este unul foarte mare, cu aproape 1.000.000 de cititori în fiecare lună” scrie acesta pe siteul propriu.

Postarea medicului Vasi Rădulescu:

Dacă ai simptome precum cefalee, oboseală, febră, tuse, nas înfundat, pierdere de gust și miros -> te rog să te gândești întâi la Covid.

Te izolezi. Anunți medicul de familie. Anunți DSP. Te interesează mai ales să fii bine și să nu dai virusul altcuiva.

După confirmarea diagnosticului prin test (din cauza cazurilor multiple mai apar întârzieri până vine ambulanța), ai nevoie de o conduită. Deci de informații clare.

Te interesează mai ales medicația. Medicul de familie îți va spune ce să iei, dar aici este important să știi că poți face forme ușoare, medii sau severe.

Vezi și situația la ATI: VIDEO Reportaj în secția ATI COVID a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. „Aici este granița dintre viață și moarte”

Cele mai frecvente sunt formele ușoare-medii. Da, te vei simți oribil și aici, dar ai răbdare. Iei paracetamol sau nurofen în caz de durere sau febră.

Nu, nu prea ai nevoie de vitamine sau suplimente precum quercitin. Te relaxezi, te hidratezi BINE de tot, citești ceva, te uiți la un film, te mobilizezi prin casă.

NU ai nevoie de antivirale, ivermectină sau alte terapii neaprobate. De cele mai multe ori NU ai nevoie de antibiotic. NU luați dexametazonă acasă (poate accentua simptomele).

Vei ține aproape un pulsoximetru de deget și vei măsura de câteva ori pe zi saturația. Valori peste 94%? Totul ok. Ai răbdare în continuare.

Ai boli precum BPOC? Saturația atunci e bine să stea peste 88-89-90%.

Statusul psihic va conta enorm. Te vei speria, vei face atacuri de panică, te vei gândi la ce e mai rău. Evident, vei genera un cerc vicios cumplit. Ai nevoie de mult calm.

Simți că respiri greu, iei saturația și tot pică sub 94%?

Nu trage de timp. Sună la 112. Dacă tragi de timp și te duci cu Sa02 la 70%, e posibil ca plămânii să fie atât de afectați încât să nu mai poată fi recuperabili.

Majoritatea formelor se vindecă fără probleme, cu tratarea simptomelor tipice. Nu există un tratament curativ, practic corpul scapă singur de virus.

Gustul și mirosul e posibil să revină foarte greu.

Tusea e posibil să persiste câteva săptămâni.

Se termină izolarea de 14 zile. DSP va reveni cu apel și cu tot ce trebuie. Se ține legătura cu medicul de familie.

Tratamentul cazurilor care ajung în spital e altă poveste.

Nu te-ai vaccinat? Poți face vaccinul ORICÂND după izolare.

Persoane vaccinate pot face boala, dar fac de regulă o formă mult mai ușoară, nu ajung în ATI. Singura prevenție excelentă a formelor grave este vaccinarea. Persoanele care au și booster făcut sunt extrem de bine protejate.

Rețineți așa:

– izolare
– măsurare saturație oxigen
– fără tratamente după ureche
– cât mai mult calm
– hidratare bună
– alimentație bună (legume, fructe, proteine, tot ce trebuie)
– odihnă
– legătură cu medicul de familie
– la semne de agravare pulmonară -> 112

Există un haos acum amplificat de spaimă, fake news, tratamente „de pe net”. Avem nevoie de calm și coerență.

Sursă foto: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cornel

    joi, 04.11.2021 at 23:09

    Omul zice bine, dar nu poate depăși partea cu propaganda.
    Mulțumim oricum!
    Cine gândește și simte firesc a înțeles. Restul…. Mila Domnului

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax