Eveniment
VIDEO Reportaj în secția ATI COVID a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. „Aici este granița dintre viață și moarte”
Sunetul aparatelor de menținere a vieții întrerupe ritmic liniștea apăsătoare a saloanelor de ATI ale Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. Acolo, pacienții COVID duc, la propriu, o luptă pe viață și pe moarte cu virusul.
Atmosfera este apăsătoare, sobră. O parte dintre pacienți sunt intubați, iar ceilalți sunt agitați și speriați.
Sunt oameni de toate vârstele și din toate mediile, pe care teama și informațiile false, care circulă intens și fără control în spațiul public, i-au determinat să nu apeleze la vaccin.
Este și cazul unei tinere de 30 de ani, care nu s-a vaccinat de teamă că nu va mai putea rămâne însărcinată. Ne spune că, după ce a rămas însărcinată, nu s-a mai vaccinat, tot de teamă ca vaccinul să nu îi afecteze sarcina.
Șeful de secție, medicul Silviu Tuzeș, cunoaște situația fiecărui caz în parte.
Urmărește evoluția fiecărui pacient și are acces permanent la informațiile pe care le oferă aparatele de menținere a vieții, care sunt conectate și în camera de gardă la un sistem de monitorizare.
Ne arată un spațiu unde vrea să înființeze încă un salon, pentru că numărul bolnavilor este zilnic în creștere. Ambulanțele aduc pacienți fără întrerupere și devine tot mai greu să se găsească un loc și pentru ei.
Pe lângă spațiu și aparatură, problema ține și de personal. Medicii de la ATI nu mai au demult un program fix. Gărzile sunt mult mai lungi și cu toții lucrează peste program.
În plus, au fost nevoiți să se organizeze pentru a susține și activitatea secției ATI de la spitalul din Aiud și a Unității de Primiri Urgențe a spitalului județean.
Secția ATI COVID – „Granița dintre viață și moarte”
”Suntem într-o zonă de ATI COVID unde ajung pacienții în formă gravă. Avem în medie undeva între 18-20 de pacienți, însă numărul de pacienți pe ATI COVID crește de la o zi la alta”, ne spune Silviu Tuzeș.
”Pacienții care vin în stare gravă fie trebuie intubați, fie au nevoie de măști de oxigen. Totodată, în partea asta mai avem și o zonă de așteptare pentru pacienții de terapie internsivă în care beneficiază de tratament și așteaptă rezultatul testului PCR.
Pe lângă pacienții de ATI COVID de aici, mai avem pacienți COVID în zona de Urgențe.
Din această cauză, avem o dificultate în îngrijirea acestor bolnavi; trebuie să fugim și aici, și acolo, și în blocul operator și pe ATI și în spital, unde este Terapie Intensivă non-Covid, unde avem 15 pacienți și în trei blocuri operatorii.
Momentan, activitatea pe ATI este foarte dificilă și oamenii ne-ar ajuta foarte mult, dacă în primul rând s-ar vaccina – așa ar mai scădea numărul pacienților Covid cu formă gravă.
Acesta fiind un virus respirator, singura modalitate de protecție este prin vaccinare.
Eu consider că virusul ăsta poți să îl iei de oriunde, singura modalitate este să îți pregătești organismul pentru a lupta împotriva virusului, iar singurul mod de protecție este cel de vaccinare.
Altă modalitate de protecție nu există.
Când ajungi pe ATI și ai nevoie de tot ansamblul de tratament, de tot protocolul, atunci afectarea pulmonară este foarte mare: de la 50% la 90% și șansele pacienților sunt foarte mici.
Numărul de ore petrecut în spital nu poate fi cuantificat – avem un program care începe la ora 8.00 și se termină undeva la sfârșitul zilei.
Suntem puțini, foarte puțini medici ATI la nivelul județului Alba și, așa puțini cum suntem, nu avem un program fix. Ni se întâmplă, pe lângă tura de gardă, să mai stăm și să ajutăm.
Eu consider că nu poți să lași oamenii fără ajutor, pentru pacienții cu formă agresivă de boală fiecare moment, fiecare secundă este importantă.
Noi suntem aici la granița dintre viață și moarte. Suntem într-un permanent război cu moartea și încercăm să învingem de câte ori putem.
În cariera mea este pentru prima dată când particip la o asemenea treabă, de o asemenea anvergură și îmi pare rău că a trebuit să se ajungă aici, ca să se înțeleagă că specialitatea ATI este una importantă în fiecare spital” – Silviu Tuzeș.
Despre emoții: pentru fiecare pacient pe care îl pierdem, pierdem o parte din sufletul nostru
”Noi ne atașăm de fiecare bolnav și facem pentru fiecare bolnav tot ce se poate face ca să fie bine. Sigur că ne bucurăm și suntem extrem de fericiți când vedem un bolnav că merge bine și ajunge să fie externat pe secție și apoi acasă.
Pentru fiecare bolnav pe care îl pierdem, pierdem o parte din sufletul nostru.
Este foarte mare fluxul de bolnavi acum și e foarte greu pentru noi, ca medici, dar și ca spital, să facem tot ce facem aici”, adaugă șeful ATI.
Despre fakenews, dezinformare și anti-vacciniști
După ce văd imaginile astea, să le explice familiilor acestora de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat (n.r. – ca pacienții să ajungă pe secția ATI COVID).
Majoritatea pacienților care au ajuns pe secția ATI nu credeau în virus și nici unul nu era vaccinat.
Dintre cei care s-au vindecat, unii și-au schimbat părerea, de alții nu știu. Eu sper să își schimbe părerea toată lumea, singurul mod de protecție este vaccinul. Alt mod de a te proteja nu există.
Pentru a nu ajunge așa, singurul mod este să te vaccinezi, altul nu există.
Managerul Spitalului Județean de Urgență Alba, Diana Mârza: ATI este la capacitatea maximă
Managerul spitalului, Diana Mârza, a explicat pe larg situația.
”Zilnic, de dimineață până noaptea, stau alături de medici pentru a găsi locuri pacienților cu COVID, care trebuie internați și cărora trebuie să le găsești un loc.
La ATI este foarte greu din cauza faptului că am tot crescut numărul de paturi, dar am ajuns la o capacitate maximă.
Acum avem 20 de pacienți în ATI COVID, 15 pacienți în ATI non-COVID și încă 6 pacienți în căutarea unui loc pe o secție ATI.
Fiind și spital județean de urgență, noi primim toate traumele și cazurile cu adevărat de urgență din tot județul și în permanență noi ar trebui să avem și câteva locuri pentru aceste cazuri (…); atât seara, cât și dimineața, ne adunăm cu echipa medicală și căutăm locuri”, spune Diana Mârza.
În valul 4, pacienții infectați ajung într-o stare mai proastă
”Am deschis un salon, am mai făcut un salon, dar nu este suficient. Ceea ce am observat este că, de data aceasta, în acest val patru, pacienții au o stare mult mai critică decât în valurile unu, doi sau trei.
În două-trei zile trebuie să le găsești un loc, urgent, pe o secție ATI, pentru că se agravează starea lor de sănatate foarte rapid.
Vin cu o afectare pulmonară pentru evaluare în UPU și au 10% sau 20%, și în două zile au 50%, 60% și sunt de ATI”, spune Diana Mârza.
Presiune extremă pe medici
”Din punct de vedere administrativ, este foarte greu, din cauza faptului că în permanență resursele umane trebuie să găsească soluții alături de mine, să mutăm infirmiere, asistente, avem probleme atât cu personalul mediu, cât și cu personalul superior medical”, spune managerul spitalului.
Potrivit acesteia, un medic ATI trebuie să asigure în cadrul blocului operator toate urgențele care vin din județ, trebuie să asigure îngrijirea a 20 de pacienți ATI COVID, a pacienților ATI internați pe secție, UPU și a altor 15 pacienți pe non-COVID (cazuri grave).
”Pe lângă aceștia mai avem și a treia categorie de pacienți. Avem pacienți care se negativează atât la Aiud (secția ATI din Aiud – n.red.), cât și la noi, dar ei trebuie trecuți de pe o secție COVID pe non-COVID, tot de ATI.
Și aici avem o problemă cu numărul de locuri.
De asta se umple și secția non-COVID de ATI.
Medicii, pe lângă că asigură cu o singură gardă toate aceste zone de ATI, fac gărzi și la Aiud, că și acolo sunt 20 de paturi de ATI.
Medicii din Urgență și personalul medical, mediu și auxiliar, sunt copleșiți zilnic din cauza faptului că gestionează 140 de pacienți zilnic, din care 25, 30 sunt cu COVID, iar 30 trebuie internați pe alte secții.
Cei care trebuie să intre pe alte secții stau pe izolare până la așteptarea rezultatului. Dintre aceștia, o parte dintre ei au COVID și trebuie internați pe o secție destinată pacienților COVID”, spune Diana Mârza.
Concentrația de oxigen crește când sunt mai multe paturi ATI
”Pe partea de financiar trebuie să găsești soluții să achiziționezi ceva urgent. Tot timpul facem rectificări de buget pentru că tot timpul apare o urgență. Nu mai putem funcționa normal, tot personalul este la dispoziția spitalului, non-stop.
Trebuie deschise noi saloane, trebuie instalate noi rampe de oxigen, trebuie măsurat nivelul oxigenului…
Am reușit să depășim toate problemele în instalarea oxigenului, dar cu eforturi foarte mari.
Trebuie măsurată concentrația de oxigen.
Observăm că, dacă în salon avem două paturi și înghesuim patru pacienți, aceasta crește, am luat măsuri compensatorii prin instalarea unor ventilatoare în dublu sens, câte două în fiecare salon.
Aerisim la două ore și încercăm să menținem această concentrație. În unele spitale din țară, pacienții stau cu geamurile deschise, cu 12-13 grade în saloane.
Am încercat să depășim acest lucru, dar zilnic facem eforturi foarte mari ca să putem să menținem un echilibru” – Diana Mârza.
Apel: situația este dramatică
”Fac un apel la toți pacienții din Alba Iulia și din județul Alba: să facă ce au la îndemână, să folosească vaccinul, ăsta este primul efort, nu pentru a merge la mall sau pentru a intra într-un restaurant.
Trebuie să îl facă pentru ei și pentru corpul lor.
Una este să treci prin boală vaccinat și am văzut ce înseamnă să treci prin boală nevaccinat.
Citește și: Un preot din Alba Iulia, confirmat COVID, ar fi ținut o slujbă, două botezuri și o înmormântare. Autoritățile anchetează cazul
Cei nevaccinați, în două-trei zile ajung în ATI și de cele mai multe ori părăsesc această secție, din păcate, în doi saci. Nu se mai întorc la familii, ceea ce este dramatic”, spune Diana Mârza.
Șeful DSP Alba: Presiune fără precedent pe sistemul sanitar din județ
Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, spune că valul 4 a adus la nivelul județului o presiune nemaiîntâlnită pe sistemul sanitar.
”Practic, spitalele, pe lângă cazurile obișnuite, pentru că nu există doar COVID, există și alte boli, spitalele trebuie să facă față și tuturor cazurilor și prezentărilor la unitățile de primiri urgențe ale persoanelor infectate cu COVID, cele mai multe dintre acestea având infectare pulmonară serioasă, pentru că asta este o problemă foarte mare, lumea stă acasă până în ultimul moment când vine la spital și toată lumea are impresia că un medicament va fi salvator.
Medicamentele trebuie administrate încă de la început. Medicii își fac datoria lor, chiar în ultima perioadă au ajuns la limita epuizării.
Aceștia trebuie să se ocupe de tot ceea ce înseamnă cazuistică normală suprapusă cazuisticii COVID.
Practic, cu aceleași resurse materiale și umane la nivelul județului, a trebuit tratat fiecare caz în parte, administrat tratament, supravegheat, astfel încât fiecare cetățean să poată să primească toate șansele spre vindecare”, spune Sinea.
”Tocmai de aceea este foarte important ca lumea să înțeleagă că singura modalitate de a evita această presiune care poate reprezenta și un risc la adresa cazurilor non-COVID la un moment dat, singura șansă de a evita această presiune este vaccinarea.
Vaccinarea oferă tuturor persoanelor o șansă de a trece mai ușor prin boală, chiar dacă se infectează.
Am avut la nivelul județului decese ale unor persoane vaccinate, dar fără afectare pulmonară. Acele persoane care au decedat vaccinate au decedat de bolile lor, de cele mai multe ori cronice, în faze terminale.
Fac un apel către populația județului Alba în a fi responsabilă, în a conștientiza că întotdeauna, chiar dacă părerile noastre diferă de cele ale medicilor, într-un final tot la medici ajungem.
Haideți să nu epuizăm această categorie profesională care salvează vieți”, a adăugat directorul DSP Alba.
Cum s-a pregătit spitalul din Alba Iulia pentru valul al IV-lea al pandemiei
Imediat după primele două valuri ale pandemiei, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia au înțeles că situația poate deveni și mai gravă decât era.
Instituția a investit aproape 16 milioane de lei.
Secția de Boli Infecțioase a fost dotată cu o stație de producere a oxigenului, care a fost pusă în funcțiune în august. Ca rezervă, mai există 20 de butelii care pot fi utilizate în cazul în care stația nu ar fi funcțională.
La clădirea mare a spitalului există un stocator de oxigen alimentat la fiecare 40 de ore, dar este în achiziție o altă stație de producere a oxigenului cu stocator inclus, finanțată de Consiliul Județean Alba.
De asemenea, a fost redimensionată toată instalația electrică și a fost crescută puterea pentru zonele cu pacienți COVID.
Pe lângă asta, a fost mărită de 3 ori capacitatea generatorului și transformatoarelor care deservesc spitalul.
Reprezentanții instituției medicale mai spun că au fost montate sisteme de ventilație pentru a scădea concentrația de oxigen, dublate de detectori.
Suplimentar, au fost montate sisteme de detecție și avertizare la incendiu, pentru că riscul este extrem de mare.
În saloane a fost introdusă monitorizare audio-video și toți indicatorii aparatelor de susținere a vieții sunt contactați la camera de gardă.
De asemenea, instituția a cumpărat materiale sanitare de protecție, dar și medicamente necesare în asemenea condiții.
Situația rămâne însă dramatică în Alba, unde sunt în prezent peste 3.800 de cazuri active de infectare cu virusul.
Reportaj de Ovidiu Hațegan și Cristian Panu
Foto/video: Alba24
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dochin
joi, 04.11.2021 at 18:06
Țara noastră nu a dat salarii motivante când a lăsat să plece medici, asistente, infirmiere în alte țări pe salarii mai mari. Asta e, acum trageți cei care ați rămas. Când medicul sau asistenta primește o atentie din partea unui pacient, nu spune că e epuizat. De ce? Și omul fără pregătire își da seama de lucrurile astea și știe să judece, să știți.