Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Reportaj în secția ATI COVID a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. „Aici este granița dintre viață și moarte”


Publicat

Sunetul aparatelor de menținere a vieții întrerupe ritmic liniștea apăsătoare a saloanelor de ATI ale Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. Acolo, pacienții COVID duc, la propriu, o luptă pe viață și pe moarte cu virusul. 

Atmosfera este apăsătoare, sobră. O parte dintre pacienți sunt intubați, iar ceilalți sunt agitați și speriați.

Sunt oameni de toate vârstele și din toate mediile, pe care teama și informațiile false, care circulă intens și fără control în spațiul public, i-au determinat să nu apeleze la vaccin.

Este și cazul unei tinere de 30 de ani, care nu s-a vaccinat de teamă că nu va mai putea rămâne însărcinată. Ne spune că, după ce a rămas însărcinată, nu s-a mai vaccinat, tot de teamă ca vaccinul să nu îi afecteze sarcina.

Șeful de secție, medicul Silviu Tuzeș, cunoaște situația fiecărui caz în parte.

Urmărește evoluția fiecărui pacient și are acces permanent la informațiile pe care le oferă aparatele de menținere a vieții, care sunt conectate și în camera de gardă la un sistem de monitorizare.

Ne arată un spațiu unde vrea să înființeze încă un salon, pentru că numărul bolnavilor este zilnic în creștere. Ambulanțele aduc pacienți fără întrerupere și devine tot mai greu să se găsească un loc și pentru ei.

Pe lângă spațiu și aparatură, problema ține și de personal. Medicii de la ATI nu mai au demult un program fix. Gărzile sunt mult mai lungi și cu toții lucrează peste program.

În plus, au fost nevoiți să se organizeze pentru a susține și activitatea secției ATI de la spitalul din Aiud și a Unității de Primiri Urgențe a spitalului județean.

Secția ATI COVID – „Granița dintre viață și moarte”

”Suntem într-o zonă de ATI COVID unde ajung pacienții în formă gravă. Avem în medie undeva între 18-20 de pacienți, însă numărul de pacienți pe ATI COVID crește de la o zi la alta”, ne spune Silviu Tuzeș.

”Pacienții care vin în stare gravă fie trebuie intubați, fie au nevoie de măști de oxigen. Totodată, în partea asta mai avem și o zonă de așteptare pentru pacienții de terapie internsivă în care beneficiază de tratament și așteaptă rezultatul testului PCR.

Pe lângă pacienții de ATI COVID de aici, mai avem pacienți COVID în zona de Urgențe.

Din această cauză, avem o dificultate în îngrijirea acestor bolnavi; trebuie să fugim și aici, și acolo, și în blocul operator și pe ATI și în spital, unde este Terapie Intensivă non-Covid, unde avem 15 pacienți și în trei blocuri operatorii.

Momentan, activitatea pe ATI este foarte dificilă și oamenii ne-ar ajuta foarte mult, dacă în primul rând s-ar vaccina – așa ar mai scădea numărul pacienților Covid cu formă gravă.

Acesta fiind un virus respirator, singura modalitate de protecție este prin vaccinare.

Eu consider că virusul ăsta poți să îl iei de oriunde, singura modalitate este să îți pregătești organismul pentru a lupta împotriva virusului, iar singurul mod de protecție este cel de vaccinare.

Altă modalitate de protecție nu există.

Când ajungi pe ATI și ai nevoie de tot ansamblul de tratament, de tot protocolul, atunci afectarea pulmonară este foarte mare: de la 50% la 90% și șansele pacienților sunt foarte mici.

Numărul de ore petrecut în spital nu poate fi cuantificat – avem un program care începe la ora 8.00 și se termină undeva la sfârșitul zilei.

Suntem puțini, foarte puțini medici ATI la nivelul județului Alba și, așa puțini cum suntem, nu avem un program fix. Ni se întâmplă, pe lângă tura de gardă, să mai stăm și să ajutăm.

Eu consider că nu poți să lași oamenii fără ajutor, pentru pacienții cu formă agresivă de boală fiecare moment, fiecare secundă este importantă.

Noi suntem aici la granița dintre viață și moarte. Suntem într-un permanent război cu moartea și încercăm să învingem de câte ori putem.

În cariera mea este pentru prima dată când particip la o asemenea treabă, de o asemenea anvergură și îmi pare rău că a trebuit să se ajungă aici, ca să se înțeleagă că specialitatea ATI este una importantă în fiecare spital” – Silviu Tuzeș.

Despre emoții: pentru fiecare pacient pe care îl pierdem, pierdem o parte din sufletul nostru

”Noi ne atașăm de fiecare bolnav și facem pentru fiecare bolnav tot ce se poate face ca să fie bine. Sigur că ne bucurăm și suntem extrem de fericiți când vedem un bolnav că merge bine și ajunge să fie externat pe secție și apoi acasă.

Pentru fiecare bolnav pe care îl pierdem, pierdem o parte din sufletul nostru.

Este foarte mare fluxul de bolnavi acum și e foarte greu pentru noi, ca medici, dar și ca spital, să facem tot ce facem aici”, adaugă șeful ATI.

Despre fakenews, dezinformare și anti-vacciniști

După ce văd imaginile astea, să le explice familiilor acestora de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat (n.r. – ca pacienții să ajungă pe secția ATI COVID).

Majoritatea pacienților care au ajuns pe secția ATI nu credeau în virus și nici unul nu era vaccinat.

Dintre cei care s-au vindecat, unii și-au schimbat părerea, de alții nu știu. Eu sper să își schimbe părerea toată lumea, singurul mod de protecție este vaccinul. Alt mod de a te proteja nu există.

Pentru a nu ajunge așa, singurul mod este să te vaccinezi, altul nu există.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Alba, Diana Mârza: ATI este la capacitatea maximă

Managerul spitalului, Diana Mârza, a explicat pe larg situația.

”Zilnic, de dimineață până noaptea, stau alături de medici pentru a găsi locuri pacienților cu COVID, care trebuie internați și cărora trebuie să le găsești un loc.

La ATI este foarte greu din cauza faptului că am tot crescut numărul de paturi, dar am ajuns la o capacitate maximă.

Acum avem 20 de pacienți în ATI COVID, 15 pacienți în ATI non-COVID și încă 6 pacienți în căutarea unui loc pe o secție ATI.

Fiind și spital județean de urgență, noi primim toate traumele și cazurile cu adevărat de urgență din tot județul și în permanență noi ar trebui să avem și câteva locuri pentru aceste cazuri (…); atât seara, cât și dimineața, ne adunăm cu echipa medicală și căutăm locuri”, spune Diana Mârza.

În valul 4, pacienții infectați ajung într-o stare mai proastă

”Am deschis un salon, am mai făcut un salon, dar nu este suficient. Ceea ce am observat este că, de data aceasta, în acest val patru, pacienții au o stare mult mai critică decât în valurile unu, doi sau trei.

În două-trei zile trebuie să le găsești un loc, urgent, pe o secție ATI, pentru că se agravează starea lor de sănatate foarte rapid.

Vin cu o afectare pulmonară pentru evaluare în UPU și au 10% sau 20%, și în două zile au 50%, 60% și sunt de ATI”, spune Diana Mârza.

Presiune extremă pe medici

”Din punct de vedere administrativ, este foarte greu, din cauza faptului că în permanență resursele umane trebuie să găsească soluții alături de mine, să mutăm infirmiere, asistente, avem probleme atât cu personalul mediu, cât și cu personalul superior medical”, spune managerul spitalului.

Potrivit acesteia, un medic ATI trebuie să asigure în cadrul blocului operator toate urgențele care vin din județ, trebuie să asigure îngrijirea a 20 de pacienți ATI COVID, a pacienților ATI internați pe secție, UPU și a altor 15 pacienți pe non-COVID (cazuri grave).

”Pe lângă aceștia mai avem și a treia categorie de pacienți. Avem pacienți care se negativează atât la Aiud (secția ATI din Aiud – n.red.), cât și la noi, dar ei trebuie trecuți de pe o secție COVID pe non-COVID, tot de ATI.

Și aici avem o problemă cu numărul de locuri.

De asta se umple și secția non-COVID de ATI.

Medicii, pe lângă că asigură cu o singură gardă toate aceste zone de ATI, fac gărzi și la Aiud, că și acolo sunt 20 de paturi de ATI.

Medicii din Urgență și personalul medical, mediu și auxiliar, sunt copleșiți zilnic din cauza faptului că gestionează 140 de pacienți zilnic, din care 25, 30 sunt cu COVID, iar 30 trebuie internați pe alte secții.

Cei care trebuie să intre pe alte secții stau pe izolare până la așteptarea rezultatului. Dintre aceștia, o parte dintre ei au COVID și trebuie internați pe o secție destinată pacienților COVID”, spune Diana Mârza.

Concentrația de oxigen crește când sunt mai multe paturi ATI

”Pe partea de financiar trebuie să găsești soluții să achiziționezi ceva urgent. Tot timpul facem rectificări de buget pentru că tot timpul apare o urgență. Nu mai putem funcționa normal, tot personalul este la dispoziția spitalului, non-stop.

Trebuie deschise noi saloane, trebuie instalate noi rampe de oxigen, trebuie măsurat nivelul oxigenului…

Am reușit să depășim toate problemele în instalarea oxigenului, dar cu eforturi foarte mari.

Trebuie măsurată concentrația de oxigen.

Observăm că, dacă în salon avem două paturi și înghesuim patru pacienți, aceasta crește, am luat măsuri compensatorii prin instalarea unor ventilatoare în dublu sens, câte două în fiecare salon.

Aerisim la două ore și încercăm să menținem această concentrație. În unele spitale din țară, pacienții stau cu geamurile deschise, cu 12-13 grade în saloane.

Am încercat să depășim acest lucru, dar zilnic facem eforturi foarte mari ca să putem să menținem un echilibru” – Diana Mârza.

Apel: situația este dramatică

”Fac un apel la toți pacienții din Alba Iulia și din județul Alba: să facă ce au la îndemână, să folosească vaccinul, ăsta este primul efort, nu pentru a merge la mall sau pentru a intra într-un restaurant.

Trebuie să îl facă pentru ei și pentru corpul lor.

Una este să treci prin boală vaccinat și am văzut ce înseamnă să treci prin boală nevaccinat.

Citește și: Un preot din Alba Iulia, confirmat COVID, ar fi ținut o slujbă, două botezuri și o înmormântare. Autoritățile anchetează cazul

Cei nevaccinați, în două-trei zile ajung în ATI și de cele mai multe ori părăsesc această secție, din păcate, în doi saci. Nu se mai întorc la familii, ceea ce este dramatic”, spune Diana Mârza.

Șeful DSP Alba: Presiune fără precedent pe sistemul sanitar din județ

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, spune că valul 4 a adus la nivelul județului o presiune nemaiîntâlnită pe sistemul sanitar.

”Practic, spitalele, pe lângă cazurile obișnuite, pentru că nu există doar COVID, există și alte boli, spitalele trebuie să facă față și tuturor cazurilor și prezentărilor la unitățile de primiri urgențe ale persoanelor infectate cu COVID, cele mai multe dintre acestea având infectare pulmonară serioasă, pentru că asta este o problemă foarte mare, lumea stă acasă până în ultimul moment când vine la spital și toată lumea are impresia că un medicament va fi salvator.

Medicamentele trebuie administrate încă de la început. Medicii își fac datoria lor, chiar în ultima perioadă au ajuns la limita epuizării.

Aceștia trebuie să se ocupe de tot ceea ce înseamnă cazuistică normală suprapusă cazuisticii COVID.

Practic, cu aceleași resurse materiale și umane la nivelul județului, a trebuit tratat fiecare caz în parte, administrat tratament, supravegheat, astfel încât fiecare cetățean să poată să primească toate șansele spre vindecare”, spune Sinea.

”Tocmai de aceea este foarte important ca lumea să înțeleagă că singura modalitate de a evita această presiune care poate reprezenta și un risc la adresa cazurilor non-COVID la un moment dat, singura șansă de a evita această presiune este vaccinarea.

Vaccinarea oferă tuturor persoanelor o șansă de a trece mai ușor prin boală, chiar dacă se infectează.

Am avut la nivelul județului decese ale unor persoane vaccinate, dar fără afectare pulmonară. Acele persoane care au decedat vaccinate au decedat de bolile lor, de cele mai multe ori cronice, în faze terminale.

Fac un apel către populația județului Alba în a fi responsabilă, în a conștientiza că întotdeauna, chiar dacă părerile noastre diferă de cele ale medicilor, într-un final tot la medici ajungem.

Haideți să nu epuizăm această categorie profesională care salvează vieți”, a adăugat directorul DSP Alba.

Cum s-a pregătit spitalul din Alba Iulia pentru valul al IV-lea al pandemiei

Imediat după primele două valuri ale pandemiei, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia au înțeles că situația poate deveni și mai gravă decât era.

Instituția a investit aproape 16 milioane de lei.

Secția de Boli Infecțioase a fost dotată cu o stație de producere a oxigenului, care a fost pusă în funcțiune în august. Ca rezervă, mai există 20 de butelii care pot fi utilizate în cazul în care stația nu ar fi funcțională.

La clădirea mare a spitalului există un stocator de oxigen alimentat la fiecare 40 de ore, dar este în achiziție o altă stație de producere a oxigenului cu stocator inclus, finanțată de Consiliul Județean Alba.

De asemenea, a fost redimensionată toată instalația electrică și a fost crescută puterea pentru zonele cu pacienți COVID.

Pe lângă asta, a fost mărită de 3 ori capacitatea generatorului și transformatoarelor care deservesc spitalul.

Reprezentanții instituției medicale mai spun că au fost montate sisteme de ventilație pentru a scădea concentrația de oxigen, dublate de detectori.

Suplimentar, au fost montate sisteme de detecție și avertizare la incendiu, pentru că riscul este extrem de mare.

În saloane a fost introdusă monitorizare audio-video și toți indicatorii aparatelor de susținere a vieții sunt contactați la camera de gardă.

De asemenea, instituția a cumpărat materiale sanitare de protecție, dar și medicamente necesare în asemenea condiții.

Situația rămâne însă dramatică în Alba, unde sunt în prezent peste 3.800 de cazuri active de infectare cu virusul.

Reportaj de Ovidiu Hațegan și Cristian Panu

Foto/video: Alba24Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Dochin

  joi, 04.11.2021 at 18:06

  Țara noastră nu a dat salarii motivante când a lăsat să plece medici, asistente, infirmiere în alte țări pe salarii mai mari. Asta e, acum trageți cei care ați rămas. Când medicul sau asistenta primește o atentie din partea unui pacient, nu spune că e epuizat. De ce? Și omul fără pregătire își da seama de lucrurile astea și știe să judece, să știți.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Concert vocal – simfonic extraordinar susținut de artiști din Alba și Prignitz, dedicat cadrelor medicale care luptă cu pandemia

Publicat

Artiști importanți din județul Alba și Districtul Prignitz din Germania susțin, marți, 30 noiembrie 2021, un concert extraordinar vocal – simfonic. Cele două regiuni sunt înfrățite, iar concertul este dedicat cadrelor medicale care luptă cu pandemia.

Concertul se va desfășura începând cu ora 19:00 la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia și este inclus în programul de Ziua Națională a României.

Orchestra simfonică, alcătuită la Alba Iulia special pentru acest eveniment, va concerta alături de o parte dintre cei mai apreciați soliști vocali de operă din cadrul Academiei de muzică „Lotte Lehmann” din Perleberg (Prignitz): Angelo Raciti, Julia Araujo, Lada Shornik și Kento Uchiyama.

În programul concertului, vor fi interpretate lucrări muzicale de Meyerbeer, Bizet, Massenet, Donizetti, Mozart, Gounod, Cilea, Rimski-Korsakov și Verdi, sub bagheta dirijorală a Maestrului Cristian Sandu, lector univ. dr. la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Accesul public la eveniment va fi permis doar PERSONALULUI MEDICAL DIN JUDEȚUL ALBA, în semn de respect și gratitudine, până la 30% din capacitatea maximă a spațiului de desfășurare și cu purtarea măștii de protecție.

Vor avea acces doar persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau cele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Concertul extraordinar vocal – simfonic Alba – Prignitz va fi transmis LIVE pe paginile instituțiilor organizatoare din județul Alba, cât și pe paginile partenerilor din Districtul Prignitz din Germania.

Informații despre artiștii din Prignitz:

ANGELO RACITI (Italia, Elveția) – tenor, din anul 2009 este Director artistic al Academiei „Lotte Lehmann” din Perleberg. Repertoriul muzical personal cuprinde numeroase roluri din operele Bizet – Carmen, Puccini – La Bohème, Tosca, Madama Butterfly, Massenet – Werther, Mozart – Idomeneo, Gounod – Faust, Verdi – La Traviata si Falstaff. Angelo Raciti a concertat în cele mai importante săli de spectacole din Europa: Tonhalle Düsseldorf, Berliner Konzerthaus, Liederhalle Stuttgart, Konzerthaus Freiburg, Musikhalle Hamburg și Victoria Hall Geneva.

JULIA ARAJUO (Uruguai) – soprană, s-a născut în Montevideo, Uruguai. A absolvit în anul 2017 Facultatea de Muzică din Montevideo, la clasa prof. Rita Conito. Julia Arajuo a participat la numeroase cursuri de măiestrie conduse de Raquel Pierotti, Miguel Angel Arqued și Jorge Ansorena, iar între anii 2014-2017 a fost angajată ca solistă la Teatrul Național ,,Sodre” din Montevideo.

Studiile de master ,,Solist de Operă” au fost finalizate la Facultatea de Muzică și Teatru din Leipzig, în anul 2020. În februarie 2020 debutează cu rolul ,,Micaaela” din opera Carmen de Bizet, la Teatrul Massimo Bellini din Catania. Începând cu anul 2021 este bursieră a Academiei ,,Lotte Lehmann” din Perleberg, Prignitz.

LADA SHORNIK (Rusia) – soprană, s-a născut în micul oraș Orsk din Rusia și de la o vârstă fragedă a început dezvoltarea sa creativă în mai multe direcții culturale: canto, pian, pictură și teatru. La vârsta de nouă ani a fost admisă la Colegiul de Muzică și Artă Teatrală din Moscova.

În anul 2015 începe studiile la Colegiul M. Ippolitov-Ivanov, la clasa prof. Tatjana Sharova și în anul 2019 urmează studiile la Universitatea de Muzică din Berlin, la clasa prof. Albert Pesendorfer. A luat parte la cursuri de măiestrie conduse de Barbara Bonney, Brigitte Lindner și Regina Werner, începând cu anul 2021 este bursieră a Academiei ,,Lotte Lehmann” din Perleberg, Prignitz.

KENTO UCHIYAMA (Japonia) – bassbariton, s-a născut la Osaka și a studiat canto la Facultate de Arte din Kyoto, finalizând studiile cu premiul 1 oferit de Primăria din Kyoto.

Între anii 2016-2019 a fost angajat al Teatrului Biwako/Japan, interpretând mai multe roluri, precum Leporello – Don Giovanni, Aeneas – Dido și Aeneas, Sancho Pansa – Don Quichotte și Caporal – La fille du régiment.

Începând cu anul 2020 este student în cadrul Universității de Muzică din Berlin, la clasa prof. Albert Pesendorfer. Din anul 2020 este bursier al Academiei ,,Lotte Lehmann” din Perleberg, Prignitz.

Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Muzeul Național al Unirii, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” și Teatrul de Păpuși „Prichindel”, în colaborare cu Instituția Prefectului și Primăria Municipiului Alba Iulia organizează și în acest an o serie de activități omagiale, comemorative, cultural-artistice și științifice dedicate Zilei Naționale a României.

Manifestările se vor desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2. Organizatorii susțin ferm vaccinarea populației, dar vin în sprijinul vremurilor actuale și cu soluții active, astfel încât s-a recurs, în acest an, la forme speciale de organizare și difuzare a activităților propuse, din dorința de a permite tuturor românilor să se bucure de Ziua Națională a României, în siguranță, în contextul epidemiologic.

Evenimentele vor fi disponibile tuturor cetățenilor prin amplasarea a patru ecrane led de mari dimensiuni, care vor fi amplasate în Cetatea Alba Carolina (Piața Tricolorului, Sala Unirii, Piața Cetății și Monumentul Unirii), și vor fi transmise în paralel și pe paginile de Facebook ale instituțiilor organizatoare.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 25 de cazuri COVID și 5 decese raportate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată pe localități, 30 noiembrie

Publicat

Au fost înregistrate 25 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) marți, 30 noiembrie.

Cu o zi în urmă, erau raportate alte 16 de cazuri noi.

Au fost raportate și cinci decese în ultimele 24 de ore.

– femeie, 83 de ani, din Alba Iulia – vaccinată, cu comorbidități

– femeie, 70 de ani, din Aiud – nevaccinată, cu comorbidități

– femeie, 68 de ani, din Vințu de Jos – nevaccinată, cu comorbidități

– femeie, 65 de ani, din Alba Iulia – nevaccinată, cu comorbidități

– femeie, 72 de ani, din Horea – nevaccinată, cu comorbidități

În județul Alba, de la începutul pandemiei, au fost 33.743 cazuri confirmate, 31.881 persoane vindecate, 1.089 decese. În același interval au fost prelucrate 345.029 teste (293.736 PCR și 51.293 rapide).

În ultimele 24 de ore au fost făcute 556 testări (222 PCR, la SJU; 334 teste rapide).

Vezi și CARANTINA de noapte în toată țara din 25 octombrie. Model declarație pentru deplasare după ora 22.00. Care sunt condițiile

Localitățile din județ în care au fost raportate cazuri noi (în ultimele 24 de ore):

Mediul urban: 21 cazuri noi

Alba Iulia: 4 cazuri

Sebeș: 4 cazuri

Cugir: 3 cazuri

Blaj: 3 cazuri

Aiud: 3 cazuri

Abrud: 2 cazuri

Câmpeni: 1 caz

Ocna Mureș: 1 caz

Mediul rural: 4 cazuri noi

Bucerdea Grânoasă: 1 caz

Ceru Băcăinți: 1 caz

Meteș: 1 caz

Mihalț: 1 caz

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 2,07 (anterior 2,19).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba, perioada de referință 16-29 noiembrie):

Localitate Incidență Cazuri
Urban
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3.46 13
MUNICIPIUL ALBA IULIA 3.03 231
ORAŞ CUGIR 2.31 59
ORAŞ ABRUD 2.13 11
MUNICIPIUL AIUD 1.94 49
MUNICIPIUL BLAJ 1.94 40
ORAŞ OCNA MUREŞ 1.87 26
ORAŞ TEIUŞ 1.67 12
ORAŞ ZLATNA 1.54 12
MUNICIPIUL SEBEŞ 1.31 43
ORAŞ CÂMPENI 0.83 6
Rural
CERU-BĂCĂINŢI 21.28 5
BLANDIANA 5.71 5
BUCERDEA GRÂNOASĂ 5.31 12
VINŢU DE JOS 4.71 26
DOŞTAT 3.94 4
PIANU 3.92 14
ŞIBOT 3.83 9
MIHALŢ 3.73 12
SÂNTIMBRU 3.68 11
ÎNTREGALDE 3.62 2
CRICĂU 3.56 7
CIUGUD 3.37 11
GÂRDA DE SUS 3.37 5
RĂDEŞTI 3.14 4
METEŞ 2.87 8
MOGOŞ 2.67 2
CETATEA DE BALTĂ 2.62 8
ARIEŞENI 2.6 4
LIVEZILE 2.58 3
CRĂCIUNELU DE JOS 2.34 5
BISTRA 2.21 10
GALDA DE JOS 2.02 9
LOPADEA NOUĂ 1.99 5
SCĂRIŞOARA 1.99 3
ŞONA 1.84 8
IGHIU 1.7 12
ALMAŞU MARE 1.66 2
NOŞLAC 1.66 3
UNIREA 1.64 8
VADU MOŢILOR 1.56 2
MIRĂSLĂU 1.53 3
ROŞIA MONTANĂ 1.47 4
GÂRBOVA 1.4 3
DAIA ROMÂNĂ 1.28 4
STREMŢ 1.23 3
SOHODOL 1.2 2
ŞPRING 1.19 3
SÂNCEL 1.16 3
POŞAGA 1.1 1
SĂSCIORI 1.08 7
BERGHIN 1.05 2
ŞUGAG 1.05 3
RIMETEA 1 1
JIDVEI 0.94 5
CIURULEASA 0.88 1
SĂLIŞTEA 0.86 2
BUCIUM 0.72 1
VIDRA 0.66 1
ROŞIA DE SECAŞ 0.63 1
ALBAC 0.51 1
LUPŞA 0.35 1
AVRAM IANCU 0 0
CÂLNIC 0 0
CENADE 0 0
CERGĂU 0 0
CUT 0 0
FĂRĂU 0 0
HOPÂRTA 0 0
HOREA 0 0
LUNCA MUREŞULUI 0 0
OCOLIŞ 0 0
OHABA 0 0
POIANA VADULUI 0 0
PONOR 0 0
RÂMEŢ 0 0
SĂLCIUA 0 0
VALEA LUNGĂ 0 0

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

LEGEA PORCULUI ajunge la Camera Deputaților: Este interzisă hrănirea porcilor cu ”resturi alimentare”. Amenzile sunt uriașe

Publicat

Legea porcului prin care sunt prevăzute o serie de reguli pentru crescătorii de porci, inclusiv pentru cei care cresc maximum 5 porci în gospodărie a trecut de Senat și a fost trimisă spre aprobare la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Românii nu vor mai putea crește în gospodării, pentru propriul consum, decât cel mult 5 porci. Este interzisă hrănirea porcilor cu ”resturi alimentare”

Porcii vor fi crescuți numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia acestora și hrănirea lor cu ”resturi alimentare”. Persoanele fizice vor putea crește și chiar comercializa doar în exploatații comerciale, autorizate sanitar-veterinar, cel mult 15 porci anual, prevede un proiect de lege adoptat de Senat.

Ce partide au votat legea porcului

Proiectul, inițiat de UDMR și susținut de PSD, PNL și USR, a fost adoptat cu 70 de voturi pentru (față de 69 câte erau necesare pentru adoptare), 10 senatori votând împotrivă. 47 de senatori s-au abținut de la vot.

– Persoanele fizice în cadrul exploataţiilor non-comerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şl înregistrare a Animalelor – SNIIA, vor crește maximum 5 porci.

Porcinele vor fi crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii. Carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcilor nu se vor comercializa şi vor fi destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.

– Persoanele fizice, neînregistrate la ORC, din cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA și autorizate sanitar – veterinar, vor putea crește o scroafă însămânţată artificial şi produşii acesteia sau maximum 15 porci la îngrăşat pe an, atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare la nivel judeţean, în baza atestatului de producător şi a carnetului de comercializare.

Creşterea porcinelor va fi făcută de către persoanele fizice doar în două moduri

Legea Porcului: Obligațiile crescătorilor de porci

Astfel în forma adoptată de Senat la data de 22 noiembrie se menţionează obligaţiile crescătorilor de porcine. Astfel, crescătorii au obligaţia:

– de a solicita înregistrarea exploataţiei în Sistemul Naţional de Identificare şi înregistrare a Animalelor;

– de a solicita identificarea porcinelor si inregistrarea acestora în Baza Naţională de Date, componentă a Sistemului Naţional de Identificare şi înregistrare a Animalelor, precum şi toate mişcările şi evenimentele la care sunt supuse animalele, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare.

– respectării cerinţei de a achiziţiona porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislaţia în vigoare.

– să solicite înregistrarea în Baza Naţională de Date, a porcinelor cumpărate, în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.

Legea Porcului: Reguli pentru cei care cresc porci pentru consum propriu

În ceea ce priveşte cerinţele de biosecutitate pentru exploataţiile non-comerciale (adică pentru maximum cinci porci crescuţi pentru consum propriu), acestea sunt:

a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare şi/sau cu alte subproduse de origine animală;
b) să deţină porcine în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;

c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea;

d) să ofere facilităţi pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor şi încălţămintei la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor;

e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din adăpost;

f) să nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activităţi de vanătoare;

g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împutemicit cu privire la:

 • 1. orice modificare a stării de sănătate a porcinelor;
 • 2. orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploataţie, precum şi orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;
 • 3. orice mortalitate aparută la porcinele pe care le deţine în exploataţie;

h) echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploataţie să fie folosite exclusiv acestei activităţi;

i) să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;

j) să nu crească în exploataţie scroafe şi/sau vieri folosiţi pentru reproducere – această condiţie nu se aplică exploataţiilor comerciale;

k) să nu hrăneasca porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la recoltarea acestora;

l) să nu foloseasca aşternut vegetal pe o perioada de cel puţin 90 de zile de la recoltare.

Legea porcului: Amenzi și sancțiuni

ANSVSA şi Ministerul Agriculturii vor elabora şi promova, prin ordin comun, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ghiduri de bune practici privind implementarea principiilor şi cerinţelor de biosecuritate pentru fiecare dintre tipurile de exploataţii de creştere a porcinelor din România.

Pentru exploataţiile de tip familial şşi exploataţiile de tip semideschis pentru rasele autohtone acestea vor conţine inclusiv formularele necesare autorizării sanitar-veterinare.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor sus-menţionate sunt cuprinse între 5.000 şi 18.000 de lei.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Ziua Națională la Alba Iulia. Ceremonia de arborare a Drapelului Național, în Piața Tricolorului

Publicat

La Alba Iulia, pe esplanada Catedralei Încoronării, se desfășoară marți ceremonia de arborare a Drapelului Național al României, în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Naționale.

De asemenea, sunt depuse coroane și jerbe de flori la statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, pe esplanada Catedralei Încoronării.

Evenimentul din Piața Tricolorului este urmat, la ora 13.00, de o ceremonie în amintirea personalităților Unirii – Samoilă Mârza, Ion Arion – la Cimitirul Municipal.

Citește și Paradă militară, concerte, spectacol cu drone de 1 Decembrie la Alba Iulia. PROGRAM COMPLET de Ziua Națională a României 2021

De la ora 15.00 urmează decernarea titlurilor de Cetățean de Onoare pentru preot Doru Gheaja și colonel în retragere Ioan Străjan, la Muzeul Principia.

Seria evenimentelor programate în 30 noiembrie continuă cu expoziție fotografică și salonul de carte la Sala Unirii.

De la ora 18.00, va fi reenactment militar ”Treceți batalioane române Carpații” pe traseul Piața Tricolorului – Poarta a III-a – Piața Cetății

De la ora 19.00, este concert vocal-simfonic Alba Prignitz. Evenimentul se desfășoară la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia și este dedicat cadrelor medicale care luptă cu pandemia. Orchestra simfonică, alcătuită la Alba Iulia special pentru acest eveniment, va concerta alături de o parte dintre cei mai apreciați soliști vocali de operă din cadrul Academiei de muzică „Lotte Lehmann” din Perleberg (Prignitz): Angelo Raciti, Julia Araujo, Lada Shornik și Kento Uchiyama

Programul manifestărilor din 1 DECEMBRIE 2021

 • 08.00-10.00 – Marșul Unirii – Itinerant Gara Alba Iulia – Piața Tricolorului, tinerii basarabeni
 • 10.00   Salonul de carte
 • 11.00   Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun. Proclamația Unirii – Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”, discursuri, Reconstituire istorică – Sala Unirii
 • 12.00   Te Deum – Catedrala Încoronării
 • 12.00   Sala 67 –  „Micii muschetari”, regia artistică: Teodora Popa – Spectacol de teatru 3+ . Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia. Notă: transmisiune live
 • 13.00   Declarația de la Alba Iulia
 • 15.00   Primirea persoanei oficiale, depunere de coroane de flori
 • Parada Militară pe Bulevardul 1 Decembrie – Bulevardul “1 Decembrie 1918”
 • 16.00 Povestea Armatei Române – Intrarea Armatei Române la Alba Iulia
 • 17.00   Vernisaj – Expoziție anuală UAP Alba Iulia
 • 18.00   „Gala Tezaure Umane Vii” – Sala Unirii Notă – Notă: transmisiune live
 • 19.00 Concert Alba Unește România (transmisie pe ecranele montate în oraș).
 • 20.00   La mulți ani, ROMÂNIA! Spectacol de drone – Parcul Unirii

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate