Connect with us
Publicitate

BLAJ

Ce se întâmplă dacă minți în fața judecătorilor, în calitate de martor. Bărbat din Alba, condamnat la închisoare cu executare

Publicat

Un bărbat din Alba a fost condamnat la închisoare cu executare pentru mărturie mincinoasă, după ce a mințit judecătorii că nu a văzut ce s-a întâmplat în cazul unei tentative de omor. 

Deși în timpul anchetei acesta a declarat cu lux de amânunte ce s-a petrecut în seara, în care un bărbat a fost înjunghiat cu un cuțit în burtă, în timpul procesului, când avea calitatea de martor a negat că a fost de față când s-a petrecut fapta. 

Tentativa de omor s-a petrecut în luna aprilie a anului 2018, în noaptea de Înviere, iar bărbatul a fost condamnat pentru mărturie mincinoasă patru ani mai târziu, în data de 14 decembrie 2022, de către magistrații Judecătoriei Alba Iulia.

În tentativa de omor au fost implicați doi frați, dintre care unul minor la data comiterii faptei. Unul a fost condamnat pentru tentativă de omor, iar altul pentru instigare.

După ce a fost condamnat motivarea instanței a devenit publică fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

În cursul anchetei, bărbatul a descris cu lux de amănunte ce s-a întâmplat semn că a fost prezent la faptă. În fața magistraților când dosarul se judeca pe rolul Tribunalului Alba acesta a declarat că nu fost de față la cele întâmlpate și că a aflat abia a doua zi de tentativa de omor de la oamenii din sat.

CITEȘTE ȘI: TENTATIVĂ de OMOR la Cetatea de Baltă. Bărbat în arest la domiciliu, după ce a înjunghiat o persoană

Potrivit motivării instanței, în fața ahcetatorilor, ”inițial inculpatul a declarat că în data de 07.04.2018, în jurul orei 20:30-21:00, acesta a plecat singur spre biserica ortodoxă din localitate pentru a participa la slujba de Înviere, însă întrucât biserica era închisă, acesta a plecat spre magazinul din sat cu scopul de a cumpăra țigări, iar ulterior, în drum spre casă, s-a oprit în curtea grădiniței, unde se aflau mai multe persoane.

În această împrejurare inculpatul (n.r. pe inculpat și victimă), primul solicitându-le celor aflați la fața locului să plece din zonă pentru a nu interveni, motiv pentru care s-au îndepărtat doi pași.

Ulterior inculpatul l-a văzut pe numitul  prinzându-l de gulerul hainei pe (…) iar acesta din urmă l-a prins de gât pe numitul (…).

Inculpatul a mai declarat și faptul că a văzut că (…) i-a aplicat o lovitură, care nu era de intensitate mare, cu pumnul, în zona pieptului, lui (…), care a ripostat, lovindu-l pe primul cu pumnul în zona spatelui.

În acel moment inculpatul a arătat că l-a auzit pe numitul(…)strigându-i lui(…) „bagă brișca, ###”, iar imediat după aceea (…) a scos din buzunarul pantalonilor un briceag, l-a desfăcut și i-a aplicat o lovitură lui (…)în zona abdomenului.

Imediat după aplicarea loviturii, numitul (…)a introdus briceagul în buzunar și a fugit acasă”, se arată în motivarea instanței.

Magistrații au concluzionat că după declarația dată în fața achetatorilor acesta a fost prezent când s-a petrecut incidentul.

Totuși, la ”momentul audierii sale, din data de 15.10.2018, în calitate de martor la Tribunalul Alba în deși a declarat că își menține declarațiile date în faza de urmărire penală, inculpatul a menționat că în data de 07.04.2018 numitul, înainte de a se întuneca, s-a deplasat la locuința lui, unde a stat aproximativ 20 de minute.

În fața instanței de judecată, inculpatul a menționat, în contradicție totală cu cele declarate în faza de urmărire penală, că a aflat abia a doua zi despre incident, de la oamenii din sat. Acesta a mai adăugat că nu a fost constrâns de organele de poliție la momentul luării declarației din data de 18.04.2018”, se mai arată în motivarea instanței.

Audiat în calitate de suspect pentru mărturie mincinoasă acesta a recunoscut că a mințit în fața anchetatorilor. Apoi, în timpul procesului bărbatul nu s-a prezentat la termenele de judecată fiind plecat din țară.

CITEȘTE ȘI: Doi fraţi din Cetatea de Baltă, după gratii, pentru tentativă de omor. L-au atacat cu cuţitul pe un bărbat

Drept urmare, magistrații au considerat că pentru fapta sa bărbatul merită o pedeapsă cu executare. Acesta a fost condamnat în data de 14 decembrie 2022, la un an de închisoare cu executare pentru mărturie mincinoasă.

În 2019, bărbatul de 31 ani, cel care și-a instigat fratele să își înjunghie adversarul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 5 ani şi 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la tentativă de omor, iar minorul a fost condamnat la măsura privativă de libertate a internării într-un centru educativ, pe o perioadă de un an şi 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax