Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce simptome au persoanele care se infectează cu varianta Omicron. Primele semne, în zona capului

Publicat

Foto: captura Digi24

Primele semne care pot trăda infecția cu Omicron apar în zona capului, spune managerul Institutului „Marius Nasta” din București, dr. Beatrice Mahler. Medicul a explicat la Digi24 că și această variantă a virusului, aparent mai blândă, poate provoca forme severe de boală.

Declarațiile acesteia sunt întărite de un studiu britanic, care aduce o cantitate semnificativă de date.

Citește și Simptome ale Omicron care apar pe piele, buze și unghii. Șase situații care nu trebuie ignorate

Astfel, un studiu publicat de Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie pe 14 ianuarie are la bază un număr mare de date (aproximativ 180.000 de cazuri Omicron, aproximativ 88.000 de cazuri Delta).

Cercetarea din spatele raportului se bazează pe răspunsurile unui număr mare de pacienţi simptomatici, cărora li s-a cerut să enumere dacă au avut una sau mai multe dintre febră, tuse, dificultăţi de respiraţie, oboseală, dureri musculare sau articulare, secreţii nazale, strănut, cefalee, pierderea gustului şi a mirosului, durere în gât, iritaţie oculară, pierderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături, diaree.

Comparaţia arată că durerea în gât este mult mai frecventă în rândul „pacienţilor Omicron”: a fost indicată în 53 la sută din cazuri, faţă de 34 la sută dintre „pacienţii Delta”.

Pierderea gustului şi a mirosului este mult mai puţin frecventă: a fost raportată la 13% dintre „pacienţii Omicron” şi 34% dintre „pacienţii Delta”.

Febra şi tusea sunt, de asemenea, mai frecvente la pacienţii cu Omicron, în timp ce simptome precum iritaţia ochilor sau curgerea nasului sunt mai puţin frecvente.

Simptome Omicron: Dureri în gât, dureri de cap, febră, frisoane

„Nu se poate face diferența între varianta Delta și varianta Omicron numai după simptome, însă și în România, unde oficial sunt aproape 300 de cazuri depistate cu Omicron până acum, ca și în străinătate, infecțiile cu această tulpină indică o afectare mai degrabă a căilor respiratorii superioare, adică simptomatologia este undeva în zona capului – cu dureri de gât, dureri de cap, febră, frisoane”, a explicat sâmbătă, la Digi24, dr Beatrice Mahler.

„Această simptomatologie, la persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală, adică cele care au un nivel de protecție prin anticorpi, se remite după câteva zile. Simptomatologia aceasta nu este atât de alarmantă pentru persoanele protejate”, a adăugat medicul.

Simptome Omicron: Un virus mai blând, care pare să nu mai recunoască țesutul pulmonar

„De ce face Omicron asta, de ce rămâne la nivelul căilor aeriene superioare? Se pare că mutațiile pe care le-a suferit virusul prin trecerea de la Delta la Omicron nu mai au capacitatea să recunoască țesutul pulmonar.

Acest lucru este un fapt bun, dacă ne gândim la cazurile de Delta și cazurile extrem de severe pe care le-am avut în terapie intensivă”, spune Beatrice Mahler.

Pe de altă parte, atrage ea atenția, virusul a căpătat o altă proprietate: se transmite mult mai repede, prin urmare ce avem de făcut este să ne protejăm de această rată de transmitere extrem de intensă.

Însă din punct de vedere al mecanismului de infectare, al simptomatologiei potențiale pe care o poate produce Omicron, putem spune că este mult mai blând decât varianta Delta, a menționat dr. Mahler.

Cazurile de Omicron de la „Marius Nasta” nu sunt foarte multe, de obicei pacienții care au această tulpină reușesc să fie tratați la domiciliu, pentru că nu sunt forme severe și nu sunt forme care să impună spitalizarea.

„La Marius Nasta sunt puțini pacienți în acest moment și în terapie intensivă, și pe secție și acesta este un lucru care ne bucură”, a declarat managerul.

Simptome Omicron: Pierderea gustului și mirosului apare mai rar

Un simptom care ne spunea clar până acum că avem COVID era pierderea gustului și a mirosului.

Deși este un simptom specific infecției SARS-CoV-2, acum, la Omicron, apare mult mai rar.

Pierderea gustului și mirosului rămâne un simptom caracteristic tulpinii-mamă, cea pe care am cunoscut-o inițial, însă simptomatologia diferă ușor de la un tip de tulpină la cealaltă, cea care suferă mutația, însă nu semnificativ, a explicat dr. Beatrice Mahler.

Simptome Omicron: Cine riscă să ajungă la spital

În România, avem o problemă legată de persoanele peste 65 de ani, care dezvoltă simptomatologie chiar și în cazul infecției cu Omicron, dacă nu sunt imunizate. În marea lor majoritate aceste persoane au o afecțiune cronică, explică medicul.

„Ce este mai trist și ce am constatat din experiența ca medic este că persoane vârstnice, chiar dacă au un tratament cronic, de exemplu medicație pentru hiptertensiune arterială, ele spun că sunt perfect sănătoase.

În momentul în care începi să reiei anamneza constați că de fapt au o groază de medicamente, dar ei nu conștientizează starea de boală.

Probabil că mesajele noastre nu sunt înțelese sau nu explicăm suficient de clar că orice persoană care ia un tratament cronic – asta însemnând că se întinde pe mai mulți ani – este un bolnav cronic și are un risc de infecție cu SARS-CoV-2.

Aceste persoane trebuie să se vaccineze, au un risc de a ajunge în spital, în condițiile în care nu sunt protejate de un vaccin.

Asta, chiar dacă se infectează cu varianta Omicron, considerată mai blândă. La cei vaccinați această tulpină dă forme ușoare de afectare, însă pentru cei nevaccinați riscul de a ajunge în terapie intensivă este mare”, a punctat dr. Mahler.

Simptome Omicron: Studiul Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie

Simptomele cauzate de varianta Omicron sunt parţial diferite de cele cauzate de varianta Delta: mai multă durere în gât, mai puţină pierdere a gustului şi a mirosului.

Studiul publicat de Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie vineri are la bază un număr mare de date, aproximativ 180.000 de cazuri Omicron și aproximativ 88.000 de cazuri Delta.

Din studiu reiese că vaccinurile oferă o protecţie foarte mare: „După a treia doză, protecţia oferită împotriva bolilor grave este de 92 la sută, iar după două luni şi jumătate scade la 83 la sută”.

Pacienților simptoatici cu Omicron li s-a cerut să enumere simptomele

Cercetarea din spatele raportului se bazează pe răspunsurile unui număr mare de pacienţi simptomatici, cărora li s-a cerut să enumere dacă au avut una sau mai multe dintre următoaele simptome: febră, tuse, dificultăţi de respiraţie, oboseală, dureri musculare sau articulare, secreţii nazale, strănut, cefalee, pierderea gustului şi a mirosului, durere în gât, iritaţie oculară, pierderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături, diaree.

Comparaţia arată că durerea în gât este mult mai frecventă în rândul „pacienţilor Omicron”: a fost indicată în 53 la sută din cazuri, faţă de 34 la sută dintre „pacienţii Delta”.

Pierderea gustului şi a mirosului este mult mai puţin frecventă: a fost raportată la 13% dintre „pacienţii Omicron” şi 34% dintre „pacienţii Delta”.

Febra şi tusea sunt, de asemenea, mai frecvente la pacienţii cu Omicron, în timp ce simptome precum iritaţia ochilor sau curgerea nasului sunt mai puţin frecvente.

Simptomele cauzate de Omicron sau de orice altă versiune a virusului variază de la o persoană la alta. Statutul de vaccinare, istoricul de sănătate, vârsta și stilul de viață influențează durata și gravitatea bolii.

Ce relevă cel mai mare focar de Omicron din Europa

Un studiu relevant vine din Norvegia, unde a fost analizat un cel mai mare focar de Omicron depistat până acum în Europa. A apărut la o petrecere de sfârșit de an dată de o firmă, care a avut loc la 30 noiembrie și unde 66 de persoane dintre cei 117 participanți, complet vaccinați, au fost testate pozitiv, iar alte 15 probabil că au avut și ele boala.

Autoritățile sanitare care au investigat focarul au constatat că tusea, congestia nazală, oboseala și durerile de gât au fost cele mai frecvente simptome, urmate de dureri de cap și febră.

Mai mult de 10 persoane dintre cele infectate au declarat că simptomele lor s-au ameliorat în câteva zile, iar 62 de pacienți au declarat că la o săptămână încă mai prezentau unele simptome. Niciunul dintre cazuri nu a necesitat spitalizare până la 13 decembrie, adică la două săptămâni după petrecere, scrie The Washington Post.

Cât timp ești contagios?

Persoanele cu o formă ușoară de boală – indiferent de tulpină – tind să-și revină în una, două săptămâni, potrivit Universității Johns Hopkins. Cercetările arată că, probabil, ele nu mai sunt contagioase la 10 zile de la debutul simptomelor, cu condiția ca simptomele să se fi ameliorat în acest interval și să nu fi avut febră.

Pe de altă parte, cazurile severe pot dura mai mult de o lună, iar aceste persoane rămân contagioase pentru mai mult timp. Există, de asemenea, și problema „long Covid”, care face ca unele simptome să persiste mai multe luni, chiar și la persoanele vaccinate.

Unele simptome ale coronavirusului pot dura, de asemenea, mai mult decât altele, În special, oboseala și pierderea gustului și a mirosului pot persista dincolo de perioada de contagiune.

Imaginea de moment a variantei Omicron sugerează că ar putea fi mai puțin probabil să ducă la spitalizare în comparație cu varianta Delta. Unele date preliminare indică faptul că forma de boală pe care o dau infecțiile cu Omicron sunt mai puțin severe, manifestându-se mai degrabă ca o răceală sau o gripă obișnuită în cazul unora dintre pacienți.

sursa: digi24.ro, mediafax,

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Petruse E.Lia

    vineri, 14.01.2022 at 00:40

    Suntem in MB Livarpool și cred ca am luat și noi aceasta noua tulpina ,avem boli cronice și eu și soțul meu într-adevăr m avut in primele zile 1-2 stări destul de grave dar acum suntem mai bine și așteptăm rezultatul testelor intr-un fel am vrea sa nu avem dar ar fi de folos ca nu am mai sta acasă in izolare . Multă sănătate tuturor

  2. Io' covidu

    sâmbătă, 15.01.2022 at 18:58

    Apare flurona dupa asta,dupa flurona flurona alfa beta si tot asa , JOC POLITIC PT BANI ATATA TOT! Nu isi da nimeni seama?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax