Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ce spune premierul Nicolae Ciucă despre cedarea unității militare din Cetatea Alba Carolina către Primăria Alba Iulia

Publicat

Clădirile fostei Unități Militare de Geniu din Cetatea Alba Carolina ar putea ajunge în posesia autorităților locale, dacă la nivelul Guvernului va fi luată o decizie în acest sens. Cel puțin asta reiese din răspunsul dat de prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, la o întrebare adresată de reporterul alba24.ro. 

Mai exact, întrebat dacă clădirile care aparțin fostei unități ar putea fi cedate Primăriei Alba Iulia, premierul Ciucă a declarat că există un plan la Ministerul Dezvoltării pentru descentralizarea spațiilor care nu mai sunt folosite de alte ministere și transferarea acestora către autoritățile locale. Însă, momentan nu este nimic concret. 

La rândul său, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a făcut demersuri pentru cedarea clădirilor. Și fostul primar Mircea Hava a făcut demersuri și cereri pentru ca respectivele clădiri să intre în administrarea Primăriei, dar fără succes.

Dacă clădirile ar intra în patrimoniul administrației locale ar fi un plus, în primul rând pentru spațiul din Cetatea Alba Carolina care s-ar mări considerabil. Momentan, clădirile în cauză, sunt o ”zonă gri” ce intră într-un contrast vizibil cu restul clădirilor.

Ce a spus premierul Nicolae Ciucă

„Nu știu care este situația concretă la nivelul Ministerului Apărării Naționale, știu că în schimb la nivelul Guvernului există la Ministerul Dezvoltării un plan de coordonare cu celelalte ministere în ceea ce privește descentralizarea și asigurarea transferului către autoritățile locale ale acelor active care nu mai sunt gestionabile și ele în momentul de față se află în paragină și pot fi folosite de autoritățile locale pentru diferite oportunități pe care le au”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Demersuri făcute de Gabriel Pleșa

Gabriel Pleșa a declarat că a avut mai multe discuții atât cu cei de la MApN, dar și la nivelul Guvernului pentru a obține spațiile respective, însă momentan nu s-a ajuns la nici o concluzie, nu s-a decis nimic.

Primarul a explicat că intenția ar fi ca zona să devină pietonală. Spațiile ar putea fi amenajate pentru diferite evenimente: expoziții temporare, evenimente culturale, sedii ale unor organizații.

Spațiile ar putea avea astfel multiple utilizări. Într-un interviu, primarul Pleșa a mai vorbit despre amenajarea, în viitor, a unor spații destinate teatrului.

CITEȘTE ȘI: Primăria Alba Iulia a cerut MApN fosta Unitate Militară din Cetatea Alba Carolina. Planurile primarului Pleșa, pentru zonă

”Ne străduim și mi-aș dori ca în zona Cetății să avem un teatru de vară și de iarnă și aș vrea să mai avem un loc de concerte în aer liber, nu doar Piața Cetății, și cred că trebuie și alte puncte de atracție turistică.

Gabriel Pleșa s-a referit la un proiect care a câștigat un concurs de idei legat de amenajarea unui teatru.

”Să vă închipuiți un teatru de vară și de iarnă normal, pe tot acel bastion, iar vara există un amfiteatru, se trage scena peste scaune și îl folosești ca și teatru de vară. Mi s-a părut un proiect excepțional.

Am discutat și cu dl. președinte al Consiliului Județean Alba și i-am spus că sunt absolut încântat de o asemenea idee; ce este foarte interesant este că acest proiect se poate muta simetric pe oricare dintre bastioane, în cazul în care nu vom putea obține acel spațiu” a precizat acesta.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    sâmbătă, 14.05.2022 at 17:18

    Deageaba discuţi cu Dumitrel, că ce vine din partea USR-ului nu este pe placul PNL-ului, care are nişte habarnişti prin posturile cheie şi ăştia nu pricep nimic. Nici măcar politică nu ştiu să facă. Dar mai sunt doi ani şi cad, şi să vezi furăciuni la ăia care vin. Şi cam ştim cine vin, că altă ofertă nu e.

  2. Gelu Stoian

    sâmbătă, 14.05.2022 at 19:53

    Tovarasu’ premier al guvernului USL DOI, nenea General Nicolae MA-Ciuca, a pasat raspunsul catre minstrei sai : filozoful Dincu, sefuTUL MAPN si maghiarului L. Borbely ( parca ) minstruTUL Dezvoltarii, EXACT ca ex-Presedintele Ion ” Ilici ” Iliescu !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax