Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce sume de bani au încasat partidele de la buget, în iulie. PSD ține cheltuielile la secret, PNL a dat 900.000 pe consultanță

Publicat

Partidele continuă să încaseze milioane de lei lunar de la bugetul de stat. Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat vineri sumele pe care le-a virat formațiunilor politice în luna iulie. 

În total este vorba despre aproape 17 milioane de lei vărsate în conturile partidelor. Distribuția sumelor:

1

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT

6.534.585,12

2

PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL

5.539.682,82

3

UNIUNEA SALVAȚI ROMÂNIA

2.986.325,78

4

ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR

1.322.548,64

5

PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ

341.894,92

 6

PARTIDUL PRO ROMÂNIA

247.025,81

Europa Liberă a încercat să investigheze și modul în care sunt cheltuiți acești bani.

PSD dă cei mai mulți bani publici pentru a-și îmbunătăți imaginea, dar secretizează orice informație legată de sumele cheltuite.

Presă, sondaje, consultanți – trei zone spre care partidele care primesc subvenție și-au concentrat atenția și spre care au dirijat cele mai mari fonduri în 2021 și 2022.

Citește și Un deputat din Alba spune că-și vinde o mașină, ca să plătească factura la curent. Care este suma și ce venituri are

Singurul partid care nu utilizează resursele publice pentru propria activitate este AUR, dar banii se află în continuare în conturile partidului. Ei pot fi folosiți în campania electorală din 2024.

Europa Liberă a dezvăluit că în ultimele 18 luni, sume importante au câștigat însă și consultanții politici sau casele de sondare a opiniei publice. Banii folosiți sunt fondurile publice primite ca subvenție de partidele parlamentare.

PNL: cea mai mare sumă pentru consultanță politică în 2021

Liberalii, aflați la guvernare și în 2021, au utilizat cea mai mare sumă dintre partidele parlamentare pentru plata consultanților politici: 2,4 milioane de lei.

Datele analizate de Europa Liberă arată că cel mai mare contract a fost derulat o singură lună de firma SC Interkorp Lab SRL, iar valoarea contractului a fost de 882.985 de lei. Scopul: consultanță pentru mediul online.

Firma nu are un site și nici nu oferă informații legate de activiatea ei. Asta deși oferă consultații în mediul online.

PSD, consultanți străini

Europa Liberă a consultat mai multe documente care confirmă că PSD a folosit 2,2 milioane de lei pentru sondaje în 2021 și 1,78 milioane de lei pentru consultanță politică.

Conducerea PSD refuză să ofere orice informație de interes public legată de banii pentru presă, consultanță politică sau sondaje.

Marcel Ciolacu susține că nu știe numele site-urilor care au contracte cu PSD, deși partidul a plătit în ultimele 17 luni peste 62 de milioane de lei.

Și în privința consultanților politici, PSD blochează orice informare oficială.

Surse din conducerea social-democraților au declarat pentru Europa Liberă că un nume important este cel al lui Bogdan Popescu. Consultantul lucrează de câțiva ani cu echipa lui Marcel Ciolacu, chiar dacă nu este o figură foarte cunoscută.

Pe filiera lui Bogdan Popescu, spun sursele citate, au ajuns să lucreze pentru PSD și doi consultanți americani. Informația a fost dezvăluită de Europa Liberă în 2020, iar rolul celor doi este legat, în primul rând, de sondaje și interpretarea datelor.

Sursă: Europa Liberă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 09.07.2022 at 11:58

    Normal, că pe consultanţă politică. Trebuie aflat câţi proşti de elită are partidul, care pot fi manipulaţi mai uşor, şi apoi se întocmesc listele pentru alegeri. Ca mai în toţi anii.D”aia suntem pe ultimele locuri în toate domeniile.Neica nimeni este cel mai reprezentativ în toate partidele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax