Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Condițiile de intrare în România pentru vaccinați și nevaccinați. Cine intră în carantină. Completarea PLF, obligatorie

Publicat

Începând de vineri, 17 decembrie, în România a fost publicată noua listă a statelor cu risc epidemilotogic, iar noile reguli pentru cei care vin în țară, inclusiv carantinarea pentru 10 zile sau două săptămâni în anumite cazuri se aplică raportat la aceasta. Noua listă  a țărilor cu risc epidemiologic intră în vigoare în 19 decembrie la ora 00,00

Înainte de a vedea care sunt condițiile de intrare în țară trebuie consultată lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic pentru a vedea în ce zonă se află statul din care se întoarce persoana respectivă. Începând din 19 decembrie în zona roșie au intrat noi state: Spania, Italia, Suedia. Lista completă este AICI: Anexa-la-HCNSU-nr-115-din-17-12-2021

Din 19 decembrie 2021, este obigatoriu completarea formularului digital de intrare în România (plf.gov.ro).

  • Formularul digtal (PLF) se poate completa AICI: https://plf.gov.ro/login
  • Formularul trebuie completat cu 24 de ore înainte de intrarea în țară.
  • Persoanele care nu îl completează riscă o amendă cu până la 3000 lei conform OUG adoptat.
  • Nu mai trebuie completată declarația epidemiologică, verificată până acum la punctele de trecere a frontierei.
  • Formularul digital de intrare în România va scurta timpul de așteptare în vamă, aeroport, (verificarea datelor fiind făcută automatizat).
  • În prezent, acest formular de localizare a pasagerilor se aplică în 18 țări europene.

Pașii de urmat pentru completarea formularului de localizare a pasagerilor (PLF)

Fiecare persoană care inteționează să obțină acest document, trebuie să urmeze acești pași:

  • Vă autentificați pe platformă pe baza unei adrese de e-mail pe care primiți imediat un link.
  • Verificați e-mailul, accesați link-ul primit și veți fi redirecționat în aplicația de completare a formularului
  • Accesați butonul verde ”Formular nou” din partea dreapta-sus a ecranului
  • Selectați secțiunea CNP dacă dețineți o carte de identitate din România sau opțiunea Pașaport/Act de Identitate dacă prezentați alt document la trecerea frontierei
  • Completați câmpurile obligatorii ale formularului cu numele și pronumele, țara din care ați plecat, data plecării și punctul de trecere a frontierei
  • Introduceți adresa de destinație
  • Completarea numărului de telefon la care puteți fi contactat pe perioada șederii în România
  • Selectat modul de călătorie: autoturism, tren, autocar, avion sau vapor și introduceți toate datele necesare în funcție de tipul de transport.
  • Indicați o persoană de contact în caz de urgență
  • Țările vizitate anterior, inclusiv cele tranzitate pe timpul călătoriei
  • Dacă este cazul, adăugați datele minorilor care vă însoțesc
  • În ultima etapă, bifați că sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de căte autoritățile competente și că ați luat la cunoștință prevederile legislației în vigoare
  • La final, apăsați butonul verde Salvează, iar aplicația va genera formularul digital de intrare în România
  • Din meniul Listă formulare, puteți vizualiza toate formularele pe care le-ați completat pentru intrarea în țara noastră timp de 15 zile

Când trebuie să completez formularul?

Formularul se completează cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România sau în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator și nu trebuie tipărit.

Condițiile de intrare în România pentru Sărbătorile de Crăciun stabilite în ultima ședință CNSU

România împarte lumea în două categorii – țările UE, Spațiului Economic European și Elveția, pe de-o parte, și restul statelor, de cealaltă parte.

Persoanele care vin în România dintr-o țară din prima categorie, situată în zona verde sau galbenă, NU intră în carantină dacă prezintă unul din următoarele documente:

  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică),
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare),
  • un test covid PCR făcut cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării în țară.

Persoanele care vin dintr-o țară situată în prima categorie, aflată în zona roșie, NU intră în carantină dacă arată unul din următoarele documente:

  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică),
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare)

Persoanele care vin dintr-o țară situată în a doua categorie, NU intră în carantină dacă aratăunul din următoarele documente:

  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică) + un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare) + un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Atenție la diferența de interval pentru testare: 72 de ore pentru țările UE, Spațiului Economic European și Elveția, dar 48 de ore pentru cei care vin din celelalte state.

Cei care vin din Marea Britanie, care nu mai este nici țară UE, nici în spațiul economic european au nevoie de dovada vaccinării sau trecerii prin boală și de test PCR cu rezultat negativ, altfel intră în carantină.

Pentru românii vaccinați sau trecuți prin boală dar care vin din țări din a doua categorie și nu au făcut test PCR, carantina va fi de 10 zile. Vor avea posibilitatea să iasă din carantină mai repede dacă fac un test PCR în ziua 8 și rezultatul este negativ.

Variante pentru persoanele care nu sunt vaccinate și nu au trecut prin boală

Românii care nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală, au următoarele variante :

Dacă vin dintr-o țară din zona roșie, dar care e membră a UE, a Spațiului Economic European sau Elveția, carantina nu va fi de 14 zile, ci de 10 zile, dar doar dacă au făcut, cu cel puțin 72 de ore înainte de intrarea în România, un test PCR care are rezultat negativ de Covid.

Dacă vin dintr-o țară care nu se încadrează în lista celor de mai sus, dar au un test PCR negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte, la fel, vor sta în carantină 10 zile. Dar dacă nu au nici acest test, vor sta în carantină 14 zile.

Cei care sunt în situația de a fi plasat în carantină, trebuie să completezi formularul de AICI.

În plus, din 20 decembrie, orice persoană care intră în România trebuie să completeze și formularul de localizare. Documentul e disponibil AICI.

Excepțiile de la carantinare:

  • copiii până la 12 ani, inclusiv
  • copiii între 13 și 16 ani, dacă au test PCR negativ făcut cu 72 de ore înainte dacă vin din țări UE, din Spațiul Economic European sau Elveția sau 48 de ore înainte în cazul celorlalte state.
  • persoanele care sunt în tranzit și părăsesc teritoriul României în cel mult 24 de ore.
  • persoanele care nu stau mai mult de 3 zile (72 de ore) pe teritoriul României, dar fac au test PCR negativ (făcut cu 72 de ore înainte dacă vin din țări UE, din Spațiul Economic European sau Elveția sau 48 de ore înainte în cazul celorlalte stat). Dacă depășesc cele 3 zile, stau în carantină 14 zile, fără a fi luate în considerare aceste prime 3.
  • lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum și cetățenii români angajați ai operatorilor economici din țările menționate. Trebuie făcută dovada angajării.
  • studenți care fac dovada că deplasările sunt legate de studii și prezintă test PCR negativ.
  • membrii delegațiilor sportive, artiști și staff-ul lor, membrii misiunilor diplomatice, tot pe bază de test PCR negativ.
  • anagajații din sistemul de apărare care se întorc din misiuni scurte din state considerate cu risc crescut, dar doar dacă sunt vaccinați sau au tecut prin boală.
  • șoferii de camioane de marfă cu capacitate maximă de 2,4 tone.
  • șoferii microbuzelor sau autocarelor cu mai mult de 9 locuri pe scaune, doar dacă au certificat verde care să ateste că sunt vaccinați, au trecut prin boală sau au test negativ de Covid făcut în ultimele 48/72 de ore, în funcție de zona din care vin.

IMPORTANT pentru cei care se întorc din vacanțe sau deplasări

Vezi condițiile de călătorie/intrare în:

( faceți click pe țară) UK (Anglia),  Germania,  Italia Franța,  Spania,  Austria,  Belgia,  Moldova,  Olanda,  Suedia,  Norvegia,  Elveția,  Portugalia,  UngariaBulgaria,  CipruCanadaGrecia,  USA,  IrlandaTurcia,  Israel,  Danemarca,  Cehia,  Emiratele Arabe.

Cu doar o săptămână înainte de Crăciun, focarele de coronavirus au înroşit harta Europei. Aproape toate statele sunt roşii.

Doar patru sunt pe lista galbenă şi patru verzi: România, Albania, Kosovo şi Vatican. În urmă cu mai puţin de două luni, România era cel mai roşu punct de pe hartă. Acum, rata de infectare la noi este de 10 ori mai mică decât în multe state europene.

Țările din Uniunea Europeană și Marea Britanie au propriile condiții de intrare

În Italia, pe lângă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală, este nevoie şi de un test negativ, PCR sau antigen, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu.

Călătorii trebuie să aibă, de asemenea și formularul digital european de localizare al pasagerilor. Important! Cei care nu sunt vaccinați, pe lângă test, trebuie să respecte o carantină de cinci zile.

În Spania, puteţi intra cu certificatul verde. Nu au nevoie de certificat verde copiii care au sub 12 ani.

Certificatul verde este suficient şi pentru a petrece Sărbătorile de Iarnă în Franţa. De la regulă sunt exceptaţi copiii sub 12 ani.

În Marea Britanie, chiar şi cei vaccinaţi, au nevoie de 2 teste negative pentru coronavirus, unul făcut cu 48 de ore înainte de a călători şi dovada rezervării unui test de tip PCR, care urmează să fie efectuat a doua zi de la sosire.

Nevaccinaţii au nevoie de 3 teste negative, unul la plecare şi două la destinaţie în a doua şi a opta zi. Oricum, nevaccinaţii vor sta 10 zile în carantină.

Reguli de intrare în Austria

  • – Certificat de vaccinare
  • – Test PCR
  • – Dovada trecerii prin boală în ultimele 180 de zile
  • – Excepţii: copiii sub 6 ani

Reguli de intrare în Italia

  • – Certificat verde european
  • – Test PCR sau antigen
  • – Formular digital de localizare a pasagerilor
  • – Excepţii: copiii sub 6 ani

Reguli de intrare în Spania

  • – Certificat verde european
  • – Excepţii: copiii sub 12 ani
  • – Formular electronic privind starea de sănătate

Reguli de intrare în Franța

  • – Certificatul verde european
  • – Excepţii: copii sub 12 ani

Reguli de intrare în Marea Britanie

Vaccinaţi: 

  • – Dovada vaccinării
  • – Test PCR
  • – Dovada rezervării unui test PCR
  • – Completarea formularului Passenger locator form

Nevaccinaţi:

  • – Test PCR sau antigen
  • – Cod de rezervare a două teste PCR
  • – Completarea formularului Passenger locator form
  • – Carantină 10 zile

Reguli de intrare în România

Vaccinaţi şi trecuţi prin boală:

  • – Dovada vaccinării
  • – Dovada trecerii prin boală

Nevaccinaţi:

  • – Test negativ
  • – Carantină 10 zile
  • – Carantină 14 zile pentru cei care vin fără test

Condiții generale de intrare în România

Persoanele (române sau străine) care vin din statele UE + Norvegia, Islanda, Lichtenstein, Elveția

Din zona VERDE sau GALBENĂ

  • – NU intri în carantină dacă ești vaccinat (sau trecut prin boală în ultimele 6 luni) > cu certificat verde.
  • – Carantină 14 zile dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni, nu ai test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte).

Carantinarea se face ori la domiciliu, ori la o adresă declarată, ori într-un spațiu special amenajat.

Din zona ROȘIE

  • – NU intri în carantină dacă ești vaccinat, trecut prin boală în ultimele 6 luni.
  • – Carantină 10 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni, dar ai test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte).
  • – Carantină 14 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni, NU ai test negativ RT-PCR (cu 72 ore înainte).

persoanele (române sau străine) care vin din afara UE, Norvegia, Islanda, Lichtenstein, Elveția

  • – NU intri în carantină dacă ești vaccinat, trecut prin boală în ultimele 6 luni, și ai test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte). Dacă nu ai test negativ, intri în carantină 10 zile.
  • – Carantină 10 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni, dar ai test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte).
  • – Carantină 14 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) dacă ești nevaccinat, netrecut prin boală în ultimele 6 luni, și NU ai test negativ RT-PCR (cu 48 ore înainte).

Testul negativ RT-PCR trebuie să fie facut:

  • – cu 48 ore înainte pt. țări non-UE sau
  • – cu 72 ore înainte pt țări UE, Norvegia, Islanda, Lichtenstein, Elveția

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax