Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce trebuie să știe pacienții care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe. Recomandări utile pentru cei care au nevoie de asistenţă medicală


Publicat

UPUUnitatea de Primiri Urgențe (UPU) reprezintă, de cele mai multe ori, cea mai aglomerată secție din cadrul unui spital. Zilnic, zeci sau sute de pacienți ajung să fie înregistrați, triați, consultați și tratați în secțiile de urgență. Numărul mare de pacienți și personalul medical insuficient sunt doar câțiva dintre factorii care prelungesc timpii de așteptare pentru bolnavi. Totodată, un alt factor care îngreunează actul medical îl reprezintă faptul că nu toți pacienții cunosc informațiile pe care trebuie să le prezinte cadrelor medicale pentru înregistare sau triere.

Un registrator medical din cadrul UPU Alba Iulia a publicat, pe o rețea de socializare, cele mai importante date pe care trebuie să le prezinte bolnavii atunci când se prezintă la unitățile de primiri urgențe.

Pe scurt, în triajul de la UPU trebuie să spunem cine suntem, ce ne doare, ce probleme de sănătate mai avem, ce luăm acasă și ce nu avem voie să luăm.

Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) este secţia aflată în structura Spitalului Județean de Urgență Alba, având personal propriu, special pregătit, destinată triajului, evaluării şi tratamentului de urgenţă al pacienţilor cu afecţiuni acute, care se prezintă la spital spontan sau care sunt transportaţi de ambulanţe.

Triajul reprezintă mecanismul sau procedura prin care pacienţii care se prezintă în UPU sau Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) sunt evaluaţi şi clasificaţi, la sosire în UPU sau CPU, de către o persoană competentă (medic sau cadru sanitar mediu), luând în considerare starea lor clinică şi acuzele cu care se prezintă, corelate cu vârsta şi antecedentele acestora, stabilitatea funcţiilor vitale, potenţialul de agravare a stării lor, necesitatea instituirii unui tratament sau a efectuării unor investigaţii, precum şi alte date considerate relevante astfel încât să fie stabilită prioritatea cu care un pacient este asistat şi nivelul de asistenţă necesară acestuia.

Triajul este un proces continuu, fiind necesară reevaluarea periodică a pacienţilor până la plecarea acestora din UPU sau CPU.

Unitatea de Primire Urgențe este deschisă tuturor pacienților care solicită acordarea asistenței medicale de urgență în urma apariției unor acuze acute noi sau pe fondul unor afecțiuni cronice.

Internarea pacienţilor în regim de urgenţă în spital se face doar prin UPU sau CPU, cu excepţia pacienţilor aflaţi în stare critică transferaţi direct din alte unităţi sanitare la secţiile de terapie intensivă fără a fi necesară evaluarea lor în UPU.

La sosirea în UPU sau CPU pacientului i se va întocmi o fişă individuală de urgenţă. Întocmirea fişei va începe la punctul de triaj şi va continua concomitent cu investigarea, consultarea şi tratamentul pacientului până la externarea acestuia din UPU/CPU în vederea internării în spital, transferului către o altă unitate sanitară sau plecării la domiciliu.

16603147_1287842871255137_2635984815471301290_nPentru a facilita înregistrarea și trierea persoanelor care se prezintă la UPU, pacienții trebuie să ofere următoarele date:

 1. Nume și prenume, CNP, adresă și adresă pacient (buletin de identitate/carte de identitate, certificat de naștere, pașaport, în original sau copie)

„Nu se poate folosi buletinul mamei dacă e bolnav copilul. Fără un act de identitate nu există fișă UPU. Fără fișă UPU nu aveți acces la nicio investigație radiologică sau de laborator, la niciun tratament sau consult de specialitate, în cadrul secției UPU. Ca o sugestie: faceți o fotografie cu telefonul la certificatul de naștere, astfel încât, în caz de nevoie, sunt șanse mult mai mari să nu stați să căutați certificatul, dar telefonul să îl aveți la dumneavostră”, a scris un registrator medical din cadrul UPU Alba Iulia, pe rețeaua de socializare Facebook.

2. Pacienții trebuie să prezinte, scurt și concis, problemele medicale pe care le acuză

„În momentul în care vă prezentați la Urgențe, se presupune că aveți o problemă acută, ce necesită intervenție rapidă. Vă rugăm fiți scurți și conciși în a ne spune ce vă doare. Nu trebuie să cunoașteți anatomie și termeni medicali. Puneți doar mâna în punctul sau zona care vă supără. Vor urma întrebările ulterioare ale asistentului de triaj (<De cât timp a debutat durerea?>, <Cum o simțiti?> – ca o apăsare, ca o gheară, ca un junghi, etc.). Vă rugăm frumos, din respect pentru cadrele medicale și pentru ceilalți pacienți care așteaptă să li se înregistreze fișa, nu începeți să ne povestiți cum acum 15 ani v-ați operat la mâna dreaptă, deși astăzi sunteți în UPU pentru că tușiți. În UPU nu există <mă simt rău> și <mă dor toate alea>. Răspunsurile pacienților trebuie să fie de genu: <mă doare în zona asta – puneți mâna unde>, <mi-e greață>, <am vomitat de … ori>, <am căzut>, <nu mai pot urina>, <simt că nu am aer>, <mă doare în piept, simt ca o apăsare>, <am amețeli>. Nimic relativ și care lasă loc de interpretări. O comunicare deficitară a simptomatologiei îngreunează procesul de triaj, precum și investigațiile, ceea ce în primul rând e în dezavantajul pacienților”, scrie Ruxandra Mitrofan pe Facebook.

3. Bolile cronice și operațiile avute (ultimul bilet de externare)

„Vă rugăm nu vă lăsați biletele de externare la medicul de familie și păstrați mereu un exemplar. Când vă prezentați la UPU aduceți acel exemplar cu voi. E foarte important ca medicul să știe ce antecedente aveți. E foarte important ca treaba asta să se știe din triaj. Operații recente, probleme cardiace, pulmonare, renale, gastrice, hepatice, neurologice. E foarte important să ne spuneți, cât de discret doriți, dacă aveți hepatită, TBC sau alte boli cu potențial contagios, pentru protecția dumneavoastră, a personalului medical și a celorlalți pacienți”, a transmis registratorul medical.

4. Orice medicament luat în ultimele 48 de ore (inclusiv tratamentul ”de zi cu zi”)

„Dragi tineri, rupeți-vă 5 minute din timpul vostru și faceți-le bunicilor sau părinților un bilețel cu toate bolile cronice de care suferă, precum și tratamentul pe care îl iau acasă. Trebuie să înțelegeți că anumite afecțiuni dau complicații și între anumite medicamente există interacțiuni. Că există restricții când urmați unele tratamente sau suferiți de anumite boli. Vă rugăm, conștientizați că faptul că nu vă cunoașteți bolile și tratamentul vă poate face mai mult rău decât bine. Pe scurt, un bilet recent de externare + schema de tratament sau plăsuța cu medicamente. Cine face tratament anticoagulant, neaparat să spună și dacă nu-și cunoaște restul tratamentului”, mai scrie registratorul medical pe rețeaua de socializare.

5. Medicamentele la care sunt alergici

„De câte ori faceți alergie la un medicament, notați-vă acest lucru și rețineți-l. Nu trebuie să existe <am făcut odată alergie, dar nu mai știu la ce. O alergie vă poate omorî. Așa că trebuie neaparat să știți la ce medicamente ați făcut alergie pentru ca personalul medical să efite să vi le administreze”, mai scrie Ruxandra Mitrofan pe Facebook.

Pe scurt, în triajul de la UPU trebuie să spunem cine suntem, ce ne doare, ce probleme de sănătate mai avem, ce luăm acasă și ce nu avem voie să luăm.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Șeful DSU, Raed Arafat: 22 de orașe mari din România au rata de incidență peste 3 la mia de locuitori

Publicat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat marți seara, la Digi24, că 22 de municipii și 15 orașe din România au trecut de pragul de 3 la rata de incidență a cazurilor de coronavirus la mia de locuitori.

El a subliniat că o creștere a numărului de îmbolnăviri duce la creșterea cifrei de pacienți în terapie intensivă și a presiunii pe spitale și pe sistemul sanitar.

În acest moment avem 615 localități care au incidență între 1,5 și 3 la mia de locuitori, a anunțat Raed Arafat. Sunt 44 de municipii și 50 de orașe care se înscriu la aceste cote de incidență.

În schimb, sunt 255 de localități în toată țara care au depășit rata de incidență de 3 la mie, a spus Raed Arafat. El a precizat că 22 de municipii și 15 orașe au rata de incidență peste 3 la mie.

„De aici vine presiunea. Creșterea numărului duce la creșterea cifrei în terapie intensivă și a presiunii pe spitale și pe sistemul sanitar.

Sperăm că măsurile care s-au luat recent, dacă sunt respectate, să ducă la sistarea creșterii, cel puțin să ne oprim la un platou, dacă nu putem să mergem către o curbă descendentă, dar asta înseamnă că o perioadă o să avem o presiune pe sistemul sanitar, pentru că 3.000 – 4.000 și ceva de cazuri pe zi înseamnă un număr important de cazuri la terapie intensivă”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Sursa: Digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Accident rutier în parcarea Kaufland din Alba Iulia: Un automobil a intrat într-un stâlp de iluminat

Publicat

Un accident rutier a avut loc marți seara, în jurul orei 20.40, la intrarea în parcarea magazinului Kaufland din Alba Iulia. 

Potrivit IPJ Alba, în urma unei tamponări între două mașini, unul dintre cele două automobile a lovit stâlpul de iluminat aflat la intrarea în parcarea supermarketului.

Reprezentanții IPJ Alba au mai declarat că nu s-au înregistrat victime.

știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Două noi baze sportive, cu nocturnă, la Colegiul HCC din Alba Iulia și în cartierul Micești. Licitațiile, lansate în SEAP

Publicat

Două baze sportive moderne vor fi construite în municipiul Alba Iulia, prin investiții ale CNI de peste 6,9 milioane de lei. Prima dintre ele va fi amenajată pentru Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” și va cuprinde un teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei, tenis și o clădire pentru vestiare.

Cea de-a doua bază sportivă va fi construită în cartierul Micești și va include un teren de fotbal cu gazon sintetic, un teren multifuncțional, o tribună cu o capacitate de 500 de locuri și o clădire pentru vestiare. Ambele baze sportive vor beneficia de instalații de iluminat nocturn.

Compania Națională de Investiții (CNI) a lansat marți, 19 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) două licitații pentru proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului pentru: Construcții de baze sportive proiect tip 2 – V1 încălzire pe gaze -„Construire bază sportivă TIP 2 – B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 11” respectiv proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții Construcții de baze sportive proiect tip 1 – V2, încălzire cu gaz: “Construire bază sportivă TIP 1, cartier Micești, strada Stadionului nr. 9”.

Valoarea totală estimată a bazei sportive de la Colegiul „Horea, Cloșca și Crișan” este de 1.286.022,24 de lei, fără TVA, iar cea din cartierul Micești este de 5.616.403,81 de lei, fără TVA.

Baza sportivă, B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 11

Baza sportivă va cuprinde:

 • Teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis,
 • Clădire pentru vestiare,
 • Alei pietonale,
 • Spații verzi.

Teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis

Terenul multifuncțional are dimensiunile suprafeței utile de evoluție 26 x 44 m si cele ale suprafeței utile de joc 20 x 40 m. Zona de protecție perimetrală are lățimea de 2 m.

Marcajele terenului sunt conforme cu cerințele Regulamentelor de funcționare ale Federațiilor Române de handbal, baschet, volei și tenis.

Suprafața de joc va fi dintr-un covor de tartan, pe un planșeu din beton armat și balast compactat.

Pe una din laturile lungi se vor amplasa 2 bănci de câte 10 scaune pentru rezerve și antrenori.

Va exista o instalație pentru iluminat nocturn.

Suprafata de joc va fi delimitată cu o împrejmuire din stalpi metalici și plasă bordurată cu înălțimea de 1,5 m pe laturile lungi și cu un gard de protecție din stâlpi metalici și plasă textile cu înălțimea de 6 m pe laturile scurte.

Accesul sportivilor se va face prin două porți metalice dinspre clădirea pentru vestiare.

 

Dotări și echipamente exterioare:

 • Bănci pentru rezerve
 • Fileu de tenis cu stâlpi mobili
 • Fileu de volei cu stâlpi mobili
 • Panouri de baschet mobile complet echipate
 • Porți pentru handbal
 • Protecție căptușeală de burete la stâlpii nocturnei.

Clădirea pentru vestiare va fi parter și va avea dimensiunile 7,05 x 21,8 m, cu înălțimea la atic de 3,85 m. Suprafața construită a clădirii va fi de 153,69 mp, cea desfășurată va fi de 153,69 mp.

Vor exista un acces principal și două secundare pentru sportivi pe latura către terenul de fotbal; va exista un acces secundar pe latura opusă către camera tehnică. Din holul de acces se va face distribuția către spațiile clădirii.

Baza sportivă, cartierul Micești

Baza sportivă va cuprinde:

 • Teren pentru fotbal,
 • Teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis,
 • Clădire pentru vestiare,
 • Cabină de poartă,
 • Parcare,
 • Alei pietonale,
 • Spații verzi.

Teren pentru fotbal

Terenul pentru fotbal are dimensiunile suprafeței utile de evolutie 75,5 x 117 m și cele ale suprafeței utile de joc 68 x 105 m. Zona de protecție perimetrală are lățimea de 3 m pe laturile lungi și 6 m pe laturile scurte.

Marcajele terenului sunt conforme cu cerințele Regulamentului de organizare a activităţii fotbalistice din 2018 al Federației Române de Fotbal. Terenul poate fi marcat și pentru 2 terenuri de mini-fotbal, suprafețele vor fi 40 x 60 m.

Suprafața de joc va fi dintr-un covor de gazon artificial, pe straturi de balast și piatră compactate. Suprafața de joc va avea pante de 0,5% către laturile lungi; drenarea apelor pluviale va fi asigurată prin stratul suport.

Pe una din laturile lungi se vor amplasa 2 bănci de câte 14 scaune pentru rezerve și antrenori. Pe latura lungă opusă se vor amplasa gradene pentru 500 de spectatori. Adiacent gradenelor vor exista locuri pentru 20 de persoane cu dizabilități locomotorii.

Tabela de marcaj și cel putin 5 catarge pentru drapele se vor amplasa pe latura scurtă opusă clădirii pentru vestiare. Va exista o instalație pentru iluminat nocturn.

Suprafața de joc va fi delimitată cu o împrejmuire din stâlpi metalici și plasă bordurată cu înălțimea de 1,50 m pe laturile lungi și cu un gard de protecție din stâlpi metalici și plasă textilă cu înălțimea de 6,00 m pe laturile scurte.

Accesul sportivilor se va face printr-o poartă metalică dinspre clădirea pentru vestiare; accesul spectatorilor se va face printr-o poartă metalică dinspre parcare.

Dotări și echipamente exterioare:

 • Gradene tribune pentru 500 de spectatori
 • Porți de fotbal
 • Tabelă de marcaj
 • Catarge pentru drapele
 • Bănci pentru rezerve
 • Protecție căptușeală de burete la stâlpii nocturnei
 • Plasă de compartimentare a terenului cu gazon în două terenuri mici de antrenament de fotbal.
 • Targă medicală

Terenul multifuncțional

Terenul multifuncțional are dimensiunile suprafeței utile de evoluție 25 x 44 m și cele ale suprafeței utile de joc 40 x 20 m. Zona de protecție perimetrală are lățimea de 2 m.

Marcajele terenului sunt conforme cu cerințele Regulamentelor de funcționare ale Federațiilor Române de handbal, baschet, volei și tenis.

Suprafața de joc va fi dintr-un covor de tartan, pe un planșeu din beton armat și balast compactat.

Pe una din laturile lungi se vor amplasa 2 bănci de câte 10 scaune pentru rezerve și antrenori. Va exista o instalație pentru iluminat nocturn.

Suprafata de joc va fi delimitată cu o împrejmuire din stâlpi metalici și plasă bordurată cu înălțimea de 1,50 m pe laturile lungi și cu un gard de protecție din stâlpi metalici și plasă textilă cu înălțimea de 6 m pe laturile scurte.

Accesul sportivilor se va face printr-o poartă metalică dinspre clădirea pentru vestiare.

Dotări și echipamente exterioare:

 • Bănci pentru rezerve
 • Fileu de tenis cu stâlpi mobili
 • Fileu de volei cu stâlpi mobili
 • Panouri de baschet mobile complet echipate
 • Porți de handbal
 • Protecție căptușeală de burete la stâlpii nocturnei

Clădirea pentru vestiare va fi parter + 1 etaj parțial și va avea dimensiunile 10,8 x 36,3 m, cu înălțimea la atic de 7,05 m. Suprafața construită a clădirii va fi de 395,88 mp, cea desfășurată va fi de 520,96 mp.

Va exista un acces principal și 2 secundare pentru sportivi pe latura către terenul de fotbal; vor exista 3 accese secundare pe latura opusă către grupurile sanitare pentru spectatori și camera tehnică. Din holul de acces va exista holul de distribuție al clădirii; accesul la etaj se va face pe o scară interioară.

La intrarea în baza sportivă se va amplasa o cabină de poartă din poliester armat cu fibra de sticlă, cu dimensiunile 2,7 x 2,7 m.

Accesul auto se face prin coborarea bordurii trotuarului pietonal amenajat denivelat față de partea carosabilă a străzii/drumului. Structura rutieră va fi de același tip cu cea a străzii/drumului. Lățimea accesului va fi de 8 m pentru intrarea/ieșirea autovehiculelor cu raze interioare de 6 m.

Va exista o parcare pentru 55 de autoturisme – din care 4 pentru persoane cu dizabilități locomotorii și pentru 2 autocare.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Stație de dezinfecție cu ultraviolete, amplasată la intrarea principală de la Alba Mall din Alba Iulia

Publicat

Centrul Comercial Alba Mall continuă să investească sume importante pentru siguranța celor care îi trec pragul, mai ales în această perioadă în care numărul infectărilor cu noul coronavirus este unul îngrijorător. 

Mai exact, începând de marți, 20 octombrie 2020, la intrarea principală a Alba Mall, a fost amplasată o stație de dezinfecție cu ultraviolete, care permite decontaminarea împotriva agenților biologici, inclusiv a virusului COVID-19.

Aparatul este certificat cu privire la toate normele de conformitate pentru utilizarea eficientă și în siguranță. Instrucțiunile de utilizare sunt afișate în apropierea stației iar lămuriri suplimentare, dacă este cazul, se pot primi de la personalul Centrului Comercial.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate