Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce trebuie să ştii despre ASIGURAREA OBLIGATORIE a LOCUINŢELOR. Modificările din legislaţie


Publicat

asigurari locuinteUnele locuinţe vor trebui verificate printr-o inspecţie de risc, înainte de a fi asigurate, iar apoi se va putea cumpăra poliţa obligatorie. Dacă se achiziţionează o poliţă facultativă, este necesară o declaraţie pe proprie răspundere că există şi poliţa de asigurare împotriva dezastrelor, pentru imobilul respectiv.

Legea asigurărilor de locuinţe se schimbă, astfel încât vă prezentăm principalele modificări.

Societatea de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) poate efectua o inspecţie de risc cu scopul stabilirii stării tehnice a locuinţei ce urmează a fi asigurată atunci când:

– locuinţa se află într-o zonă cu potenţial ridicat de risc în ceea ce priveşte riscurile acoperite prin poliţa de asigurare obligatorie (cutremure de pământ, inundaţii, alunecări de teren).

– locuinţa se află într-o zonă în care s-au produs, de-a lungul timpului, evenimente precum cutremure, inundaţii, alunecări de teren şi a fost în trecut avariată.

Aceste inspecţii de risc pot fi efectuate fie de către specialiştii Societăţii de Asigurare Împotriva Dezastrelor, fie de firme specializate şi autorizate în domeniu.

În cazul în care autorităţile consideră că locuinţa ce urmează a fi asigurată necesită, mai întâi, o inspecţie de risc, cheltuielile vor fi acoperite de PAID.

În ceea ce priveşte riscurile care sunt preluate pentru locuinţa asigurată, acestea privesc inclusiv elemente de construcţie şi dependinţele, dotările şi utilităţile care sunt legate structural de clădirea în care se află locuinţa. Aceste riscuri sunt cutremurele de pământ, inundaţiile şi alunecările de teren, ca fenomene naturale. Cu alte cuvinte, în cazul unui dezastru natural, nu numai casa îţi este asigurată, ci şi dependinţele: o bucătărie de vară, o cămară, un şopron etc., dacă acestea se află „lipite” de casă.

În categoria locuinţelor ce pot fi verificate sunt incluse construcţiile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn, cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament chimic şi/sau termic.

Cei care locuiesc în clădiri cu bulină roşie nu pot să-şi asigure casele pentru nici un risc. Aceste clădiri sunt excluse de la asigurarea pentru oricare dintre riscurile acoperite de poliţa obligatorie: cutremur, inundaţii, alunecări de teren.

Potrivit reprezentanţilor Societăţii de Asigurări Împotriva Dezastrelor, „clădirile încadrate în clasa I de risc seismic nu se asigură pentru nici unul dintre riscurile prevăzute prin lege, până la data recepţiei la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor”.

Cine vrea să încheie o poliţă de asigurare facultativă a locuinţei nu mai este obligat să facă dovada achiziţionării unei poliţe obligatorii, ci poate să declare pe proprie răspundere că o are încheiată.

Normele de aplicare a legii prevăd faptul că această declaraţie poate înlocui prezentarea poliţeide asigurare obligatorie (PAD) în momentul în care se încheie asigurarea facultativă. Condiţia este ca aceasta să fie prezentată ulterior. Potrivit conso.ro, nu există însă un termen până la care trebuie făcută dovada existenţei PAD.

Nu a fost stabilit dacă poliţa facultativă rămâne în vigoare, dacă până la producerea riscului asigurat clientul nu face dovada existenţei asigurării obligatorii.

Există riscul ca asiguraţii să fie induşi în eroare şi să încheie doar asigurarea facultativă pentru riscurile pe care le consideră posibile. De exemplu, dacă un client îşi asigură locuinţa doar împotriva cutremurelor, şi presupunând că poliţa facultativă nu este anulată de inexistenţa celei obligatorii, totuşi acel client nu va primi nici un ban în cazul unui cutremur, dacă dauna este mai mică de 20.000 de euro, suma maximă acoperită de PAD.

Potrivit legii, firmele de asigurări nu pot încheia poliţe facultative decât pentru sume asigurate care depăşesc sumele asigurate obligatoriu. Asta înseamnă şi că, în cazul unei daune de peste 20.000 de euro, clientul va primi doar ce depăşeşte această sumă.

Potrivit Legii nr. 260/2008, proprietarii de locuințe care nu încheie asigurarea împotriva dezastrelor naturale pot fi sanctionați, de primari sau persoanele împuternicite de către aceștia, cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

Locuințele sunt împărțite în două categorii (tip A și tip B), în funcție de cum sunt construite. Pentru casele de tip A, prețul asigurării este de 20 de euro pe an, iar despăgubirile acordate ajung până la 20.000 de euro. Pentru casele de tip B, prețul este de 10 euro, iar despăgubirile ajung până la 10.000 de euro.

În momentul de față, 23 de societăți pot să încheie asigurări obligatorii de locuințe împotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecări de teren, inundații).

AICI, mai multe detalii.

surse: ampres.ro, avocatnet.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ la Parlamentul European, cu europarlamentarul Victor Negrescu: Unde lucrează și mănâncă aleșii de la Bruxelles

Publicat

Ce face un parlamentar european, unde lucrează, unde locuiește, sau chiar unde mănâncă – sunt întrebări normale pentru cetățenii unui stat european, dar în special pentru cei din România unde rolul unui eurodeputat nu este foarte bine prezentat. 

Pentru un răspuns la întrebările de mai sus am mers la Bruxelles, la Parlamentul European, alături de eurodeputatul Victor Negrescu. 

Vezi și Salariul minim în România va ajunge la 60% din salariul mediu brut, cu 1.000 de lei mai mare. Stadiul directivei europene

În linii mari, europarlamentarii decid prin legile pe care le propun, dezbat și apoi le votează, soarta țărilor care formează Uniunea Europeană.

Mai exact, legile emise de Parlamentul European sunt aplicate în fiecare țară din UE. La cinci ani, cetățenii statelor din Uniune sunt chemați la urne pentru a-și alege eurodeputații, însă activitatea acestora este sumar explicată votanților.

Din această cauză alegerile europarlamentare sunt ținute ”pe repede înainte”, iar din partea României, din cei 33 de europarlamentari parte din ei pot fi slab pregătiți.

Ce fac europarlamentarii la Bruxelles

La Bruxelles, în funcție de nivelul de activitate pe care îl desfășoară europarlamentarii pot opta pentru apartamente, sau camere de hotel, costurile de cazare fiind suportate de UE.

Victor Negrescu este vicepreședinte în comisia pentru cultură și educație și membru în comisia pentru bugete și afaceri constituționale, dar mai face parte și din alte comisii.

În mare parte a timpului, activitatea unui eurodeputat se desfășoară în cadrul clădirii Parlamentului European, în săli de ședință, săli de comisii sau subcomisii, unde dezbat și negociază amendamente.

Însă, odată pe lună merg la Strasbourg pentru circa o săptămână, unde se votează legile.

Unde mănâncă de obicei

Mâncarea este mai ieftină, cu un euro sau doi în cantina Parlamentului European, spune Victor Negrescu. Dacă au timp, între două sesiuni de discuții și comisii, europarlamentarii pot mânca la cantina instituției.

De la supe, fripturi, mâncare vegetariană, sau deserturi, totul se găsește la cantina parlamentului. De asemenea, aceștia pot opta pentru mâncarea restaurantelor din zona instituției, însă prețurile acolo sunt mai ridicate decât la cantină.

Fiecare europarlamentar cu biroul său

Europarlamentarii pot avea consilieri, iar Negrescu are doi. Consilierii lucrează în birou cu el și se ocupă de agenda acestuia, de la programari de întâlniri și până la a-i reaminti ce mai are de făcut într-o zi de lucru.

Fiecare europarlamentar are biroul său, unde își desfășoara activitatea în afara ședințelor sau a sesiunilor de dezbatere. În mare parte activitatea se împarte fie în birou, fie în sălile de ședință.

Europarlamentarii pe care cetățenii României îi votează apoi îi trimit la Bruxelles au o singură misiune: cea de a face, dezbate și vota legi, legi care vor influența modul în care statele Uniunii Europene își continuă parcursul european.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte la proba scrisă la alegere – geografie, logică, psihologie, economie, sociologie, filosofie

Publicat

examen

Ministerul Educației a pus la dispoziția liceenilor noi modele de subiecte pentru examenul de Bacalaureat 2022.

Proba la alegere în funcție de profil și specializare va fi în 22 iunie. Primele rezultate vor fi cunoscute în 1 iulie.

Vezi și BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte pentru examenul de anul viitor, publicate de Ministerul Educației

Absolvenții liceelor cu profil Umanist, specializările Filologie și Științe sociale, pot alege între Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie și Filosofie.

MODELE de SUBIECTE BACALAUREAT 2022 – proba la alegere, pe discipline:

GEOGRAFIE

Model SUBIECT Geografie Bacalaureat 2022

Model BAREM Geografie Bacalaureat 2022

ECONOMIE

Model SUBIECT Economie Bacalaureat 2022

Model BAREM Economie Bacalaureat 2022

FILOSOFIE

Model SUBIECT Filosofie Bacalaureat 2022

Model BAREM Filosofie Bacalaureat 2022

LOGICĂ

Model SUBIECT Logică Bacalaureat 2022

Model BAREM Logică Bacalaureat 2022

PSIHOLOGIE

Model SUBIECT Psihologie Bacalaureat 2022

Model BAREM Psihologie Bacalaureat 2022

SOCIOLOGIE

Model SUBIECT Sociologie Bacalaureat 2022

Model BAREM Sociologie Bacalaureat 2022

Vezi și MODELE de SUBIECTE pentru BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele publicate de Ministerul Educației

Calendar BACALAUREAT 2022

Sesiunea iunie – iulie 2022:

23 – 27 mai 2022 – Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

27 mai 2022 – Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

6 – 8 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

8 – 9 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

9 – 10 iunie 2022 – Evaluarea competențelor digitale – proba D

13 – 15 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

20 iunie 2022 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

21 iunie 2022 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

22 iunie 2022 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

23 iunie 2022 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

27 iunie 2022 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00—18:00

28 – 30 iunie 2022 – Rezolvarea contestațiilor

1 iulie 2022 – Afișarea rezultatelor finale

Vezi BACALAUREAT 2021: Modele de subiecte publicate de Ministerul Educației. Variante de pregătire

BACALAUREAT 2022 calendar examen

Sesiunea august – septembrie 2022:

18 – 25 iulie 2022 – Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

16 august 2022 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

17 august 2022 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

18 august 2022 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

19 august 2022 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

22 – 23 august 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

24 august 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

25 august 2022 – Evaluarea competențelor digitale – proba D

26 și 29 august 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

31 august 2022 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)

1 – 2 septembrie 2022 – Rezolvarea contestațiilor

3 septembrie 2022 – Afișarea rezultatelor finale

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Asfaltări la preț umflat într-o comuna din Alba. Fostul primar și trei angajați trimiși în judecată

Publicat

Fostul primar al comunei Meteș, alături de alți trei angajați au fost dați în judecată de actuala conducere a primăriei pentru recuperarea unei sume mari de bani. 

Mai exact este vorba despre peste 160.000 de lei, bani, care au fost dați de primărie pentru o asfaltare făcută în Lunca Ampoiței, în anul 2013, a explicat pentru alba24.ro, primarul Daniel Sânzâiana. 

Atunci, fostul primar, Traian Nicolae, alături de alți trei angajați ai primăriei cu funcții de decizie, Nicoale Hărăguș, Nicoleta Hărăguș și Paraschiva Gavrilă, ar fi calculat prețul total al lucrării la un indice greșit.

Adică, potrivit actualului primar, Daniel Sânzâiană, aceștia au plătit mai mult pentru asfaltare. Problema a fost descoperită în 2014 de către Curtea de Conturi, iar de atunci s-au desfășurat mai multe procese pe diferite instanțe de judecată.

Acum, Primăria Meteș i-a acționat în instanță pe cei patru și cere ca aceștia să plătească 160.615,52 lei, din care jumătate din sumă este valoarea lucrării, iar restul sumei reprezintă penalități.

Momentan, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Alba, în data de 3 decembrie, însă nu a primit un prim termen de judecată.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

O nouă materie pentru elevii din ciclurile primare și gimnaziale din anul școlar viitor. Legea, la vot final în Parlament

Publicat

O nouă materie ar putea fi introdusă, începând din anul școlar 2022-2023, în școlile din țară. Este vorba despre educația pentru mediu, o disciplină ce ar urma să fie predată elevilor din ciclurile primare și gimnaziale.

Un proiect de lege în acest sens este în dezbateri la Senat și va ajunge în curând la vot final. Inițiatorii actului normativ susțin că este recomandat ca educația pentru mediu să fie studiată încă din clasele primare ”întrucât la această vârstă copiii percep mediul mai mult instinctiv, natural, urmând ca în celelalte cicluri școlare să compartimenteze informațiile pe teme, să identifice probleme și soluții”.

Dacă va fi aprobat, proiectul va modifica din nou Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, prin introducerea în curriculumul național pentru învățământul primar și gimnazial a competențelor de mediu.

Noi materii deja introduse pentru anul școlar 2022-2023

Reamintim că începând cu anul școlar 2022-2023 au fost deja introduse două noi materii: Educație Financiară și Educație Juridică. Vor fi predate în cadrul orei de Antreprenoriat, pe care elevii o aveau deja cuprinsă în programa școlară.

Curriculumul național pentru învățământul primar și gimnazial se axează pe 8 domenii de competențe-cheie care determină profilul de formare a elevului:

– competențe de comunicare în limba română și în limba maternă, în cazul minorităților naționale;

– competențe de comunicare în limbi străine;

– competențe de bază de matematică, științe și tehnologie;

– competențe digitale de utilizare a tehnologiei informației ca instrument de învățare și cunoaștere;

– competențe sociale și civice;

– competențe antreprenoriale, financiare și juridice

– competențe de sensibilizare și de expresie culturală;

– competența de a învăța să înveți.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate