Connect with us
Publicitate

Actualitate

Asigurarea facultativă a locuinței se poate face doar după încheierea asigurării obligatorii. Noua lege, promulgată de preşedintele Iohannis

Publicat

bloc locuinte sociale Asigurarea facultativă pentru locuința proprie va putea fi încheiată de către cetățeni doar după ce vor avea asigurarea obligatorie, se precizează într-un act normativ adoptat de parlamentari și promulgat joi, 2 iulie, de președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ modifică Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor a fost promulgat joi de președintele României. Totuși, pentru a se aplica, acesta trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, Legea nr. 191/2015 introduce, printre altele, o interdicție referitoare la încheierea asigurărilor facultative pentru locuințe (polița PAD). Mai precis, societățile de asigurare-reasigurare nu vor avea dreptul să facă asigurări facultative în cazul locuințelor pentru care nu s-au încheiat asigurări obligatorii.

În cazul celor care vor avea asigurări facultative multianuale la momentul intrării în vigoare a noii legi, asigurările obligatorii vor trebui încheiate la momentul primei aniversări anuale.

„PAID va pune semestrial la dispoziția primăriilor, în format electronic, lista proprietarilor care au încheiat contracte de asigurare obligatorie. Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite, în termen de trei zile de la data primirii listei, scrisori de înștiințare, cu confirmare de primire, către persoanele care nu au încheiat PAD pentru locuințele pe care le dețin în proprietate”, se precizează în actul normativ semnat joi de Klaus Iohannis.

Totodată, societățile de asigurare vor elibera doar polița PAD la încheierea contractului, fără certificatul de asigurare cu care se făcea dovada existenței contractului, până în prezent. Polița PAD este înscrisul în baza căruia asiguratorul se obligă să platească despăgubiri asiguratului.

Potrivit Legii nr. 260/2008, proprietarii de locuințe care nu încheie asigurarea împotriva dezastrelor naturale pot fi sanctionați, de primari sau persoanele împuternicite de către aceștia, cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

Locuințele sunt împărțite în două categorii (tip A și tip B), în funcție de cum sunt construite. Pentru casele de tip A, prețul asigurării este de 20 de euro pe an, iar despăgubirile acordate ajung până la 20.000 de euro. Pentru casele de tip B, prețul este de 10 euro, iar despăgubirile ajung până la 10.000 de euro.

În momentul de față, 23 de societăți pot să încheie asigurări obligatorii de locuințe împotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecări de teren, inundații).

Actul normativ prevede și o inspecție de risc a locuințelor pentru care se va încheia asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale, fiind acceptată în parte solicitarea președintelui.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate