Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ce valoare are cea mai mare pensie militară din România. Pensiile din MApN, MAI și SRI vor fi considerate ”speciale”

Publicat

Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale a plătit anul trecut pensii militare de stat și alte drepturi de asigurări sociale în valoare de 3,9 miliarde de lei. Cea mai mare pensie militară este în prezent de 42.666 de lei pe lună. 

Informațiile au fost publicate de Economedia.ro, care a solicitat oficial aceste informații. Potrivit MApN, în prezent, sunt în plată 82.197 de beneficiari, dintre care peste 67.500 au pensie de serviciu.

Discuția este importantă în contextul în care Comisia Europeană a cerut oficial României să includă și pensiile militare în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe principiul contributivității. Acest lucru îi vizează pe foștii angajați din MApN, MAI și SRI.

Potrivit datelor din iulie 2022, în plată se aflau un număr de 82.197 de beneficiari de pensii militare de stat și alte drepturi de asigurări sociale. Cei mai mulți, 77.301, sunt din cadrul MApN, 1.755 beneficiari de la SIE, 1.396 beneficiari de la SPP și 1.745 de la STS.

Comisia Europeană a cerut oficial României să includă și pensiile militare în reforma sistemului de pensii pentru a se merge strict pe criteriul contributivității.

Citește și: România nesimțirii: 357.000 de lei pe an, cea mai mare pensie din Parlament. Ce miză ascunde discuția despre pensiile speciale

În cadrul reformei, statul a introdus toate pensiile bazate pe contributivitate, dar și toate pensiile speciale în afară de cele ale militarilor.

Pensiile militare nu au fost incluse, deoarece statul român consideră în prezent că acestea nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii „de serviciu” sau pensii „ocupaționale”.

Asta deși mare parte dintre acestea nu sunt plătite pe principiul contributivității, ci sunt completate de la bugetul de stat.

Discuția legată de redeschiderea capitolului ”pensii” din PNRR ascunde chiar această miză: păstrarea pensiilor gigant în următorii ani.

În prezent, în țară sunt peste 200.000 de pensii speciale. Este vorba în principal despre militari, polițiști, foști angajați ai serviciilor secrete (mulți chiar din fosta Securitate), magistrați și alte categorii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. pilu

    luni, 08.08.2022 at 13:35

    Băi, nu ne mai aburiţi cu prostiile voastre, că nici copii de grădiniţă nu vă mai cred. Rămâne la faza de dicuţie, cum aţi scris.

  2. Dantes

    luni, 08.08.2022 at 19:25

    Menționați ca pensiile uriașe de la MAPN le au magistrații pensia unuia singur echivalează cu circa 10 – 15 pensii militare de rand. Ce naiba, este foarte ușor să manipulezi opinia publică când spui adevăruri in coadă de furculiță !. Economedia.ro de unde ati luat știrea a manipulat iar voi ati devenit răspândacii unor neadevăruri.

  3. Feraru

    luni, 08.08.2022 at 19:34

    Minciună și dezinformare.Pensiile militarilor sunt speciale numai ale celor care au ieșit din sistemul militar după anul2016.Pensiile militare ale celor care au ieșit înainte de anul 2005,sunt lăsate în cuantum după contributivitate,începând cu data la care li sa aplicat legea 223,și înghețate până la nesfârșit.

  4. Dantes

    luni, 08.08.2022 at 21:06

    O știre pentru manipularea românilor, mapn plătește pensii de lux si magistratilor, pensia unui magistrat platita de MApN echivalează cu 10 -15 pensii militare de rând. Asta de ce nu o spuneți daxa respectați echidistanța jurnalistică.

  5. Nerusinarea

    marți, 09.08.2022 at 08:17

    Tot ce inseamna pensie peste 10.000 lei inseamna mită nesimtita si sfidarea popoulatiei. Au avut si salarii si beneficii nesimtite. Acum nu pot minca cu o singura burta ?

  6. Moș Teacă premier

    marți, 09.08.2022 at 11:49

    Băi ăștia care o dați cu manipularea… De ce nu spuneți cât aveți pensie, dacă tot acuzați jurnaliștii?
    Sunteți niște îmbuibați, mai ales ăștia bătrâni, care toată viața ați frecat menta pe după garduri, v-ați bătut joc de soldați și i-ați dus să vă lucreze la case.
    Acum vreți pensii nesimțite, trântorilor. Am făcut armata la muncă la grădina la tov maior, la zidărie la tov colonel… acum eu muncesc încă de rup și ei sunt super-pensionari.
    Mai aveți și tupeu, după ce ați trândăvit toată viața și ați abuzat subalternii în ultimul hal. NESIMȚIȚII naibii!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax