Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

România nesimțirii: 357.000 de lei pe an, cea mai mare pensie din Parlament. Ce miză ascunde discuția despre pensiile speciale

Publicat

Politicienii români par a face tot posibilul pentru a păstra pensiile speciale ale unor categorii favorizate de cetățeni, în ciuda reformelor asumate prin PNRR, a unor declarații de conjunctură și, mai ales, în ciuda frustrării pe care o adună categoriile de la celălalt capăt al sistemului: oamenii care au muncit zeci de ani în fabrici sau la câmp și care primesc acum o pensie de mizerie. 

De altfel, discuția legată de redeschiderea capitolului ”pensii” din PNRR ascunde chiar această miză: păstrarea pensiilor gigant în următorii ani.

În prezent, în țară sunt peste 200.000 de pensii speciale. Este vorba în principal despre militari, polițiști, foști angajați ai serviciilor secrete (mulți chiar din fosta Securitate), magistrați și alte categorii.

Pensia medie în cazul militarilor variază între 3.400 – 4.000 de lei, în timp ce pensionarii SRI au o indemnizație medie de 5.000 de lei. Pentru fiecare dintre cele trei categorii, pensiile sunt plătite de Casele Sectoriale de Pensii ale fiecărei structuri.

Lideri la cuantumul pensiei sunt însă cei peste 4.000 de magistrați, cu o pensie medie care trece de 19.000 de lei, plătită preponderent de Casa Națională de Pensii Publice, scriu jurnaliștii Europei Libere, într-o analiză a acestui fenomen.

Totul a început la finalul anilor ’90, cu un ”cadou” pentru magistrați, dar sistemul a fost extins ulterior la personalul militar, diplomați și parlamentari. Practic, au rămas fără pensii speciale doar categoriile direct productive și bugetarii de ”rangul doi”.

”O analiză a declarațiilor de avere ale parlamentarilor, făcută de Europa Liberă, arată că sunt aleși care beneficiază ei înșiși de pensii militare, acordate de MAPN sau MAI, în valoare de peste 10.000 de lei pe lună.

Premierul Ciucă, pensionar ”de lux” și apărător al pensiilor speciale

În unele cazuri, pensia se poate apropia de 20.000 de lei lunar, cum este cazul premierului Nicolae Ciucă, general și fost șef al Statului Major General al Armatei Române” scrie Europa Liberă.

Jurnaliștii îl citează chiar pe premier, care spune că „Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale! De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu”.

De spus ar mai fi că declarațiile lui Ciucă trebuie puse în contextul în care el însuși încasează asemenea o pensie ”de serviciu” de 215.000 de lei pe an.

Care este cea mai mare pensie specială din Parlament

Numărul pe care îl veți citi mai jos, poate părea incredibil, dar este adevărat.

Cea mai mare pensie din rândul demnitarilor din Parlament aparține fostei judecătoare CCR Simona-Maya Teodoroiu, în prezent deputat PSD de Prahova.

Ea a încasat anul trecut, conform celei mai recente declarații de avere, o pensie de 357.000 de lei, aproximativ 30.000 de lei pe lună, plătită de Casa Națională de Pensii Publice.

Potrivit Europei Libere, veniturile ei au mai fost completate de „alte drepturi salariale”, ca judecător CCR, indemnizația de deputat, cele de cadru didactic la SNSPA (unde predă încă din anii ’90) și cercetător științific (tot din anii ’90) la Academia Română, care cumulează alte aproape 287.000 de lei anual, adică alte aproximativ 20.000 lei / lunar.

Un venit lunar total de aproape 50.000 de lei pe lună.

Ce este în spatele renegocierii procentului din PNRR

Oficialii români intenționează să renegocieze acest capitol din PNRR, care limitează la 9,4% procentul pentru plata pensiilor.

În realitate, cu un asemenea procent, nu mai pot fi plătite pensii gigant în România, aflată oricum sub presiunea pensiilor mici.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, dar și președintele Marcel Ciolacu, mai au o variantă pentru public: spun că aceste pensii vor fi impozitate.

Dincolo de declarații însă, Budăi a și nuanțat: „Eu nu cred că pensiile militare sunt pensii speciale şi nu cred că vor intra aici”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    marți, 19.07.2022 at 21:28

    Păi să se transforme şi pensiile speciale în pensii de serviciu, şi aţi rezolvat-o şi pe asta.

  2. Ioan

    miercuri, 20.07.2022 at 10:12

    Dacă se poate? Societatea civilă?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax