Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cea mai scumpă pictură din lume: 450 de milioane de dolari. Povestea misterioasă a lui ”Salvator Mundi” de Leonardo da Vinci

Publicat

tablou

Peste 450 de milioane de dolari este suma cu care s-a vândut cel mai scump tablou din lume.  Este vorba despre pictura „Salvator Mundi” a lui Leonardo da Vinci, achiziționată de un colecţionar european care a dorit să rămână anonim. Din acești bani, 50 de milioane de dolari reprezintă comisionul casei de licitaţii.

Evaluările iniţiale ale tabloului nu depășeau 100 de milioane de dolari.

Tabloul „Salvator Mundi” a fost cândva în colecţia Regelui Charles I al Angliei şi a dispărut timp de câteva secole, timp în care s-a crezut că a fost distrus.

”Salvator Mundi” este o pictură a lui Hristos ca Salvator Mundi (Mântuitorul lumii), atribuită de majoritatea cercetătorilor lui Leonardo da Vinci, de la redescoperirea sa în 2005. Pictura îl prezintă pe Hristos, în îmbrăcăminte renascentistă, oferind o binecuvîntare cu mâna dreaptă ridicată și cu degetele încrucișate, în timp ce în mâna stângă ține o sferă de cristal.

Alan Wintermute – specialist al Casei Christie’s: „Salvator Mundi”, este Iisus Mântuitorul lumii de către Leonardo da Vinci. Este cel mai mare, cel mai cunoscut pictor care a trăit vreodată. Dar a fost un pictor inconsecvent. Mai sunt doar 15 sau 16 picturi semnate de el care au supravieţuit.”

Dea lungul anilor, pictura a fost modificată, iar valoarea adevărată s-a pierdut. În 1958, pânza modificată a fost cumpărată pentru doar 60 de dolari, a dispărut din nou şi a reapărut în 2005.

Alan Wintermute, specialist al Casei Christie’s: „A fost cumpărată de câţiva dealeri de artă foarte deştepţi şi foarte norocoşi, care au început procesul de curăţare, de ştergere a vopselii vechi, până când a apărut măiestria lui Leonardo.”

Nici nu a fost vândută bine că au și apărut voci în rândul specialiștilor, care consideră că, de fapt, opera nu îi aparține lui Da Vinci.

Precentul record pentru o pictură cumpărată la licitaţie era de doar 179 de milioane de dolari, pentru o operă a lui Pablo Picasso.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax