Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cea mai scumpă pictură din lume: 450 de milioane de dolari. Povestea misterioasă a lui ”Salvator Mundi” de Leonardo da Vinci


Publicat

tablou

Peste 450 de milioane de dolari este suma cu care s-a vândut cel mai scump tablou din lume.  Este vorba despre pictura „Salvator Mundi” a lui Leonardo da Vinci, achiziționată de un colecţionar european care a dorit să rămână anonim. Din acești bani, 50 de milioane de dolari reprezintă comisionul casei de licitaţii.

Evaluările iniţiale ale tabloului nu depășeau 100 de milioane de dolari.

Tabloul „Salvator Mundi” a fost cândva în colecţia Regelui Charles I al Angliei şi a dispărut timp de câteva secole, timp în care s-a crezut că a fost distrus.

”Salvator Mundi” este o pictură a lui Hristos ca Salvator Mundi (Mântuitorul lumii), atribuită de majoritatea cercetătorilor lui Leonardo da Vinci, de la redescoperirea sa în 2005. Pictura îl prezintă pe Hristos, în îmbrăcăminte renascentistă, oferind o binecuvîntare cu mâna dreaptă ridicată și cu degetele încrucișate, în timp ce în mâna stângă ține o sferă de cristal.

Alan Wintermute – specialist al Casei Christie’s: „Salvator Mundi”, este Iisus Mântuitorul lumii de către Leonardo da Vinci. Este cel mai mare, cel mai cunoscut pictor care a trăit vreodată. Dar a fost un pictor inconsecvent. Mai sunt doar 15 sau 16 picturi semnate de el care au supravieţuit.”

Dea lungul anilor, pictura a fost modificată, iar valoarea adevărată s-a pierdut. În 1958, pânza modificată a fost cumpărată pentru doar 60 de dolari, a dispărut din nou şi a reapărut în 2005.

Alan Wintermute, specialist al Casei Christie’s: „A fost cumpărată de câţiva dealeri de artă foarte deştepţi şi foarte norocoşi, care au început procesul de curăţare, de ştergere a vopselii vechi, până când a apărut măiestria lui Leonardo.”

Nici nu a fost vândută bine că au și apărut voci în rândul specialiștilor, care consideră că, de fapt, opera nu îi aparține lui Da Vinci.

Precentul record pentru o pictură cumpărată la licitaţie era de doar 179 de milioane de dolari, pentru o operă a lui Pablo Picasso.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Medicament care creşte rezistenţa organismului la infecţii, produs de Institutul Cantacuzino. Când va fi scos pe piață

Publicat

Institutul Cantacuzino va scoate pe piaţă, până la sfârşitului anului, un medicament imunomodulator dezvoltat de propriii cercetători, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă. Este vorba despre un supliment alimentar cu proprietăţi biostimulatoare şi antioxidante.

„Am discutat cu directorul Institutului Cantacuzino, colonelul Oancea, în ultima perioadă de timp şi-au focalizat foarte mult atenţia pe ceea ce înseamnă sporirea capacităţii de testare. Totodată lucrează la un medicament imunomodulator, va ieşi curând pe piaţă, şi a luat măsuri ca vechea linie de producţie a vaccinului trivalent să poată să fie repusă în funcţiune şi să înceapă testele, astfel încât, aşa cum şi-au propus la nivelul institutului, începând de anul viitor să poată să poată să producă vaccinul. Medicamentul imunomodulator va ieşi până la sfârştiul anului”, a arătat Nicolae Ciucă.

Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au dezvoltat un nou produs imunomodulator, care are proprietăţi de stimulare a imunităţii, determinând creşterea rezistenţei organismului la infecţii.

Este vorba despre OROSTIM-HV, un supliment alimentar cu proprietăți biostimulatoare și antioxidante. Acesta conține o combinație dintre o pulbere de extract de orz verde și un lizat atomizat format din 15 tulpini bacteriene. Are proprietăți de stimulare a imunității, determinând creșterea rezistenței organismului la infecții.

În următoarea perioadă se va continua dezvoltarea produsului urmând să fie pus pe piață la sfărșitul acestui an – începutul anului următor.

Acesta se va putea administra în perioadele cu risc de apariție a infecțiilor respiratorii, persoanelor care lucrează în colectivități cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecții respiratorii repetate, persoanelor de vârsta a treia, în stări cu imunitate scăzută.

sursa: cantacuzino.mapn.ro, agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ludovic Orban: Intenţionăm să găsim o soluţie să-i angajăm pe toţi cei care au terminat rezidenţiatul şi au luat examenul

Publicat

Premierul Ludovic Orban a anunţat duminică, la o emisiune TV, că toţi medicii care promovează examenul de rezidenţiat ar trebui angajați. Acesta a spus că se caută o soluție în acest moment, în condiţiile în care în lupta cu COVID-19 există o problemă legată de numărul cadrelor medicale. 

„Acum e un moment important pe care n-avem cum să-l pierdem. E examenul celor care au terminat rezidenţiatul şi acolo intenţionăm să găsim o soluţie să-i angajăm pe toţi cei care au terminat rezidenţiatul şi au luat examenul, să intre în acest dispozitiv de luptă, pentru că asta ne-ar furniza cadre medicale suplimentare de care avem nevoie ca de aer, pentru că, repet, noi n-avem probleme de paturi, de tot ce înseamnă dispozitive – injectomate, ventilatoare.

Cu siguranţă aceste echipamente există, există peste capacitate. Limita mai degrabă provine din capacitatea de a mobiliza suficient personal pentru a menţine funcţionalitatea.

Noi avem şi acum secţii ATI care nu lucrează la capacitatea maximă – sunt inclusiv în spitale COVID cu experienţă, pentru că nu au suficient personal să deservească paturile suplimentar”, a precizat premierul, la B1 TV.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte numărul de paturi pentru pacienţii COVID-19, direcţiile de sănătate publică au cerut spitalelor non-COVID crearea unor saloane şi circuite separate unde să poată fi trataţi cei infectaţi cu noul coronavirus.

Referitor la cadrele medicale, Ludovic Orban a precizat că în ultima perioadă s-a apelat la foarte multe detaşări pentru a putea acoperi necesarul din unele spitale.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

MARȚI: Zeci de localități din județul Alba rămân fără apă potabilă. Relocare a unei conducte pe șantierul A10 Sebeș-Turda

Publicat

Apa CTTA anunță că marți se întrerupe furnizarea apei potabile în mai multe localități din județul Alba și că pot apărea probleme de turbiditate a apei inclusiv la Alba Iulia, din cauza unor lucrări în rețea.

În contextul lucrărilor la Autostrada Sebeș-Turda (tronson I), SC APA CTTA SA ALBA anunță consumatorii că, marți, 20 octombrie, începând cu ora 6.00, se va efectua relocarea aducțiunii de apă DN1200 (FIR II).

Se va întrerupe furnizarea apei potabile în următoarele localități: Daia, localitățile de pe Valea Secașelor, Oarda de Sus, comuna Ciugud, zona industrială Drâmbar, comuna Berghin, comuna Ohaba, comuna Sântimbru (Totoi, Dumitra), comuna Cricău, comuna Ighiu, comuna Galda de Jos, comuna Mihalț, comuna Bucerdea Grănoasă, comuna Rădești, comuna Sâncel, comuna Șona, comuna Valea Lungă, Stremț, comuna Miraslău, comuna Unirea, Noșlac, orașul Ocna Mureș.

”Din cauza lucrărilor deosebit de complexe estimăm durata întreruperii la circa 48 de ore, fapt care ar putea afecta si rezervele de apă existente în rezervoarele altor localități.

La reluarea furnizării pot apărea, local, depășiri ale parametrului turbiditate, fiind nevoiți să procedăm la purjarea apei (spălări locale), până la încadrarea acesteia în parametrii de calitate, situație în care rugăm clienții, să folosească apa numai în scopuri menajere. De asemenea, depașiri ale parametrului turbiditate pot apărea și în timpul execuției lucrarilor, putând fi afectat și municipiul Alba Iulia”, anunță APA CTTA.

Eventuale perturbații, precum și zona în care ele apar pot fi semnalate Dispeceratului Alba Iulia la numărul de telefon 0258.834.501, în vederea intervenției.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Câte ore rezistă noul coronavirus pe piele. De ce este importantă spălarea mâinilor în combaterea pandemiei. Studiu

Publicat

Noul coronavirus SARS-CoV-2 rămâne activ pe piele timp de nouă ore, au constatat cercetători japonezi care confirmă necesitatea spălării mâinilor pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, relatează duminică AFP.

Prin comparaţie, agentul patogen care provoacă gripa supravieţuieşte circa 1,8 ore, se arată în studiul publicat luna aceasta de revista Clinical Infectious Diseases.

„Supravieţuirea timp de 9 ore a SARS-CoV-2 (care provoacă boala COVID-19) pe pielea umană poate creşte riscul de transmitere prin contact, comparativ cu virusul gripei A (H1N1), accelerând astfel pandemia”‘, relevă studiul.

Cercetătorii japonezi au testat eşantioane de piele prelevate la autopsie de la persoane decedate, aproximativ la o zi după moarte.

Coronavirusul şi virusul gripei devin ambii inactivi la 15 secunde după aplicarea soluţiei cu etanol folosit în dezinfectantele pentru mâini.

„Supravieţuirea mai îndelungată a SARS-CoV-2 pe piele poate creşte riscul de transmitere prin contact, dar igiena mâinilor poate reduce acest risc”, remarcă studiul.

Studiul susţine recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind spălarea frecventă şi completă a mâinilor, pentru a limita contagierea şi transmiterea virusului.

Cel puţin 1.105.691 de decese şi aproape 39,4 de milioane de contagieri au fost raportate în lume, de la declanşarea pandemiei în China la sfârşitul anului trecut, potrivit unui bilanţ realizat sâmbătă de AFP.

sursă: Agerpres

sursă foto: pixabay.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate