Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cea mai veche biserică creștină din România, îngropată la Alba Iulia a primit regim juridic de monument istoric

Publicat

Ruinele celei mai vechi biserici din țară aflate sub platoul din fața Catedralei Sfântul Mihail din Alba Iulia,  ascunse de ochii oricui au primit regim juridic de monument istoric. În luna august o fundație a înaintat către Ministerul Culturii și Identității Naționale, o solicitate de clasare a ruinelor Bisericii Episcopului Ierotei, în Lista Monumentelor Istorice de valoare națională și universală. Direcția Județeană pentru Cultură Alba a început procedura de clasare a ruinelor, ce se va realiza în maxim 12 luni de zile cu avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

Fundația „Alba Iulia 1918 pentru unitatea și integritatea României” a înaintat în data de 21 august o petiție către Ministerul Culturii și Identității Naționale – Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Alba prin care solicită clasarea ruinelor Bisericii Episcopului în Lista Monumentelor Istorice de valoare națională și universală.

CITEȘTE ȘI: Petiție adresată Guvernului pentru introducerea bisericii bizantine îngropate la Alba Iulia pe lista monumentelor universale

La două luni distanța, un prim pas către clasarea ruinelor ca si monument de valoare națională și universală a fost făcut.

Direcția Județeană pentru Cultură Alba, a declanșat procedura de clasare a vestigiilor arheologice.

”Din acest moment, până la publicarea Ordinului de clasare in Monitorul Oficial al României, sau până la comunicarea neclasării, dar nu mai mult de 12 luni, potrivit Legii nr. 42212001, Art. 14, alin (2), imobilul sus amintit, reprezentând vestigii arheologice aparținând bisericii din sec. X – Xl de influență bizantină, de la Alba Iulia (Biserica Episcopului Hierotheos) are regim juridic de monument istoric.” se arată în comunicatul emis de DJC către asociație.

Este un prim pas făcut pe drumul valorificării ruinelor celei mai vechi biserici creștine bizantine din Transilvania, obiectiv de o importanță crucială pentru Alba Iulia. transmit reprezentanții asociației ”ALBA IULIA 1918 PENTRU UNITATEA ȘI INTEGRITATEA ROMÂNIEI”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax