Connect with us
Advertisement

Actualitate

Petiție adresată Guvernului pentru introducerea bisericii bizantine îngropate la Alba Iulia pe lista monumentelor universale

Publicat

De peste șase ani de zile de când la Alba Iulia au fost descoperite ruinele celei mai vechi biserici din țară, nici o autoritate competentă nu a făcut nimic pentru a pune în valoare monumentul. În an de Centenar o fundație a înaintat către Ministerul Culturii și Identității Naționale, o solicitate de clasare a ruinelor Bisericii Episcopului Ierotei, în Lista Monumentelor Istorice de valoare națională și universală.

Fundația „Alba Iulia 1918 pentru unitatea și integritatea României” a înaintat în data de 21 august o petiție către Ministerul Culturii și Identității Naționale – Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Alba prin care solicită clasarea ruinelor Bisericii Episcopului în Lista Monumentelor Istorice de valoare națională și universală.

Săpăturile pentru înlocuirea conductei de apă potabilă în interiorul Cetății Alba Carolina, lucrări efectuate în aprilie 2011, au scos la suprafață  una dintre cele mai importante descoperiri arheologice realizate în România în ultimii ani, cea mai veche biserică din Transilvania, de tradiţie bizantină. Cel mai probabil o ctitorie a principelui Gyula, ridicată în jurul anului 950.

Cercetătorii au găsit atunci și câteva sute de morminte, peste 100 de monede, majoritatea din secolul XIV, cea mai veche datând de la sfârşitul secolului XI, obiecte ceramice, cercei, piese din bronz şi argint.

În unele cărţi vechi de istorie a religiei din ţara noastră, acest moment istoric a fost prezentat astfel: „În veacul al X-lea era aici (la Alba Iulia) Biserica Răsăriteană organizată, căci altfel n-ar fi fost de lipsă ca principele Iuliu să-l ducă pe monahul Ierotei spre a fi hirotonit întru episcop al acestor părţi de însuşi Patriarhul Constantinopolului – Theophilact.”

Toate aceste aspecte ar fi trebuit să fie suficiente astfel încât cineva să „dea din coate”, să se zbată pentru a pune în valoare vestigiile. Ce s-a întâmplat în schimb? S-a pus pământ și s-a îngropat la loc sit-ul din fața Catedralei Romano Catolice „Sfântul Mihail”, acum locul de desfășure a Festivalului Roman Apulum, teren care se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Arheologii cred că biserica de secol X a fost cel mai probabil reşedinţa episcopului Hierotheus, adus la Alba Iulia din Bizanţ, pentru a creştina populaţia de aici. Din punctul de vedere al specialiştilor, aceasta este cea mai spectaculoasă descoperire a unor vestigii de Ev Mediu realizată în Cetate în ultimul secol.

Subiectul a fost „dezgropat” în urmă cu doi ani, însă doar la nivel de discuţii, pentru că biserica a rămas și va rămâne sub pământ, se pare că așa se conservă mai bine, potrivit istoricilor.

Situaţia este aceeaşi ca în urmă cu doi, trei, șapte ani.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice spun că ei nu au fonduri pentru o astfel de investiție și că în urmă cu aproximativ doi ani au avut o discuție cu primarul Mircea Hava, care și-ar fi manifestat interesul pentru a pune în valoare biserica.

De cealaltă parte, întrebat dacă există un proiect sau măcar o dorință în această direcție, primarul Mircea Hava spune: „Cine nu și-ar dori, dar cu ce?”.

Deocamdată, Primăria Alba Iulia nu a identificat o formă de finanțare pentru acest obiectiv, spun reprezentanții administrației locale.

Lipsa unei surse de finanțare și situația juridică a terenului sunt motivele invocate, și acum și în anii trecuți, pentru faptul că biserica creștină cea mai veche din Transilvania (unii spun că din România) stă îngropată sub un petec de iarbă, fără ca mare parte dintre cei care ajung în Cetatea Alba Carolina sau care locuiesc în Alba Iulia să știe de existența ei.

CITEȘTE ȘI: Cea mai veche biserică bizantină din România rămâne ÎNGROPATĂ la Alba Iulia. Autoritățile nu au nici un plan

„Menționăm că în anul 2011, cu ocazia unor ample lucrări de restaurare și înfrumusețare a cetății medievale din Alba Iulia, demarate și organizate de Primăria Municipiului, a fost deschis un șantier arheologic, coordonat de arheologul expert dr. Daniela Marcu Istrate, pe platoul din fața Catedralei Romano-Catolice „Sf. Mihail”. Lucrările efectuate la acea dată au condus la descoperirea ruinelor celei mai vechi biserici creștine bizantine din Transilvania, estimată că a fost ridicată în jurul anului 950 e.n.

Această descoperire, după peste 1000 de ani, este de o importanță crucială pentru Istoria României, în special pentru românii din Transilvania, confirmând existența și continuitatea neamului românesc, precum și existența creștinismului răsăritean organizat prin Episcopia de Alba Iulia a Sfântului Ierotei, de la sfârșitul mileniului I.

În anul 2012, din cauza lipsei unui proiect de conservare și punere în valoare a vestigiilor descoperite, acestea au fost îngropate la loc, în pământ, aspect ce a condus la exprimarea multor nemulțumiri ale cetățenilor albaiulieni și nu numai.

Demersul de clasare pe lista monumentelor istorice se dorește a fi un prim pas în direcția redeschiderii șantierului arheologic și punerea în valoare a vestigiilor descoperite, chiar sub patronajul UNESCO.” declară membrii fundației într-un comunicat de presă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    joi, 23.08.2018 at 20:01

    Pe guvern il doare undeva de biserica. Vreti sa se puna rau cu UDMR-ul si sa nu mai sustina guvernul ? Tot astia au ordonat astuparea vestigiilor. Sapati sa vedeti ca asa e.

  2. Nelu

    joi, 23.08.2018 at 22:33

    Multa lasitate si dezinteres printre mai-marii nostri!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement