Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cel mai longeviv român din toate timpurile ar putea fi o femeie din Alba. DOCUMENT descoperit în arhivele parohiei Trâmpoiele

Publicat

Cine a fost cea mai longevivă persoană din Alba sau chiar din România? O filă din protocolul morților, aparținând Parohiei Ortodoxe Trâmpoiele (lângă Zlatna, după grafia veche Trâmpoele), din anul 1893, ar putea conține numele celui mai longeviv locuitor de pe teritoriul județului Alba, cunoscut până acum.

Potrivit documentului, consultat de Alba24, Măria Epure, o țărancă din sat, ar fi murit la vârsta de 120 de ani.

În perioada respectivă, preoții erau obligați să treacă într-un tabel o serie de informații legate de decedat: locul nașterii, vârsta la care au murit, religia, vârsta persoanei, starea civilă, locul în care au fost înmormântați, numele preotului și eventuale observații.

De asemenea, mai sunt alte două rubrici care se numeau: ”Fost-au mortu grijit sufletesce sau nu? de n-au fost grijit, din ce causă n-au fost grijit?” și ”Feliul boalei de care a murit, ordinaria sau estraordinaria”.

Așa aflăm că Măria Epure ar fi murit la 120 de ani și că ar fi avut în total 5 bărbați (din rubrica de observații), din care se cunoștea numele a doi dintre ei, ultimul fiind Ștefan Ciur.

Reprezentanții Direcției Județene Alba a Arhivelor Naționale, cei care au făcut public documentul, păstrează însă rezerve cu privire la acuratețea datelor, pe care nu le pot verifica suplimentar, dintr-un alt document.

Primăriile au început să facă înregistrări de stare civilă abia din toamna anului 1895. Din acest motiv, singurele date demografice se pot regăsi doar în protocoalele bisericești.

Documentul se regăsește în Colecția registre de stare civilă de la parohii, deținută de SJAN Alba.

Cel mai longeviv român

De remarcat că cel mai longeviv om din România, în mod oficial, a fost Dumitru Comănescu (1908 – 2020), un inginer agronom român.

El a trăit 111 ani și 219 de zile.

De la 28 mai 2020 și până la moartea sa, pe 27 iunie 2020, a deținut și titlul oficial de cel mai longeviv bărbat în viață din lume.

În Alba, cel ma bătrân om înregistrat oficial până acum a fost Ioan Istrate din Drașov, care a trăit 104 ani.

Ion Istrate la împlinirea vârstei de 104 de ani

Ioan Istrate a fost decorat cu Emblema de Onoare a Armatei României şi înaintat în gradul de căpitan în retragere.

Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat cu „Virtutea militară clasa a II-a”. Infanterist în cel de al doilea Război Mondial, s-a distins prin curajul şi devotamentul său, luptând pe frontul de răsărit în Regimentul 92 Infanterie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 14.06.2023 at 21:13

    Dacă-i aşa, cel mai vârstnic era Pop Maftei din Valea Loznii, in certifcatul de moarte din 1952 scrie că a avut 148 de ani. Dar nici aici nu se poate dovedi cu acte de naştere.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax