Actualitate
FOTO: Erou veteran de război din Alba, sărbătorit la împlinirea vârstei de 104 ani, de Ziua Armatei. Ioan Istrate, vizitat de militari şi autorităţi
În data de 25 octombrie, alături de sărbătorirea Zilei Armatei României, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război Filiala “Regele Ferdinand – I” din judeţul Alba, Consiliul Judeţean Alba împreună cu personalul Centrului Militar Judeţean Alba l-au sărbătorit în localitatea Draşov din jueţul Alba, cu ocazia împlinirii a 104 ani de viaţă, pe eroul – veteran al celui de al doilea război mondial, Slt. (Rtr) Ioan Istrate.
Cu această ocazie, veteranul a primit vizita preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman, comandantului CMJ Alba, colonel Adrian Agîrbiceanu, şefului Biroului Informare Recrutare (CMJ Alba), lt. col. Cornel Oltean, preotulului satului Draşov, primarulului comunei Şpring, Daniel Rusu.
Slt. (Rtr) Ioan Istrate a văzut lumina zilei în data ce 25 octombrie 1911 în localitatea Draşov, comuna Şpring din judeţul Alba, într-o familie de ţărani, buni gospodari şi buni români. A fost căsătorit timp de 76 de ani cu Ileana, care i-a dăruit 5 copii din care mai trăiesc 3 şi un număr de 8 nepoţi. De 53 de ani locuieşte cu nora pe care o consideră ca fiind propia fiică şi sprijinul bărâneţelor sale.
La întrebarea referitoare la câţi ani are, răspunde fără ezitare: „Bată-i norocul, că tare-s mulţi! ….104…. şi de şase ani sunt văduv!”.
Despre plecarea pe front îşi aduce aminte în detaliu. La 11 septembrie 1941, împreună cu alţi consăteni, a fost chemat sub arme în cadrul Regimentului 92 Infanterie „Decebal” cu sediul în garnizoana Orăştie, având gradul de sergent şi încadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior „comandant tren de luptă”. I-a venit nespus de greu, avea 30 de ani şi o familie de întreţinut, dar gândul că totul se va termina repede l-a întărit. N-a fost să fie aşa!
Principala sa misiune a fost să asigure paza trenului de luptă care transporta muniţia, armamentul, tehnica de luptă, efectivele regimentului la acţiunile duse de aceştia pe frontul de Est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor ce înconjurau oraşul Odessa, precum şi la acţiunile duse începând cu luna martie1942 în Crimea, la Kerci sau a celor aproximativ 8 luni de asediu asupra oraşului Sevastopol, alături de trupele germane.
Slt. (Rtr) Ioan Istrate a vut şansa să facă parte dintr-o unitate de elită a Armatei Române – Regimentului 92 Infanterie „Decebal” unitate ce a luat fiinţă în perioada februarie-martie a anului 1918, ca o necesitate a înfiinţării unităţilor militare româneşti pe teritoriul naţional în cadrul acţiunii de reorganizare militară, prin încadrarea periodică a foştilor militari combataţi în baza Ordinului de chemare nr.167 din 19 ianuarie 1919 şi Ordinului de mobilizare nr. 771 din 21 martie 1919 emis de Consiliul Dirigent, făcând parte din Divizia 18 Infanterie Sibiu şi care pe timpul desfăşurării celui de al doilea război mondial, a participat cu efective atât la desfăşurarea acţiunilor de luptă pe frontul de Est, unde a suferit pierderi importate de vieţi omeneştii şi tehnică militară, fiind de mai multe ori refacută şi organizată, cât şi pe frontul de Vest, unde a participat la luptele pentru eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei.
În luna acotombrie 1942, pe timpul unei misiuni de aprovizionare a fost rănit şi ca urmare a rănilor suferite în data de 20 ale aceleiaşi luni a fostdemobilizat şi lăsat la vatră, întorcându-se în satul să natal, în sânul familiei. Spune că a avut noroc.
Pentru faptele sale de vitejie, Slt.(Rtr) Ioan Istrate a fost decorat cu „Virtutea militară clasa a II-a”.
Despre cei 104 ani spune că „ Au trecut iute, ca vântul toamnei, au fost şi buni şi răi, cu bucurii şi cu necazuri, dar cel mai important lucru din viaţa mea a fost: familia – soţia, copii, nurorile, ginerii şi nepoţii! Am muncit pănă când trupul nu m-a mai ajutat şi parcă îmi spunea că mai trebuie să mă mai şi hodin … şi asta fac de vreo… patru ani!”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News