Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

„Centenarul Încoronării” – Alba Iulia va găzdui timp de un an manifestări dedicate încoronării din 1922

Publicat

La Alba Iulia vor avea loc vineri, 15 octombrie 2021, manifestări cultural-artistice care vor marca debutul Anului Centenarului Încoronării. Anul 2022 va fi astfel anul în care se va sărbători împlinirea a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, eveniment care a avut loc la Alba Iulia.

Manifestările de la Alba Iulia vor debuta în Piața Cetății cu o expoziția de fotografie „Majestatea Sa Regele Mihai I și Încoronarea de la 15 octombrie 1922”, urmată apoi de un moment de restituire istorică, respectiv prezentarea „Proclamației Încoronării Regelui Ferdinand” și interpretarea Imnului Regal de către Fanfara Județului Alba, moment care se va desfășura pe esplanada de vest a Sălii Unirii.

Vezi și DOCUMENTAR: 15 octombrie 1922, ziua în care Ferdinand și Maria au fost încoronați ca regi ai României Mari la Alba Iulia

La ora 12:00 va avea loc slujba Te Deum în Catedrala Încoronării din Alba Iulia, iar apoi, în Sala Unirii, va avea un nou moment intitulat sugestiv ,,restituiri”, respectiv prezentarea exponatului lunii de către Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și a lucrării muzicale „Marșului Încoronării”, piesă care a fost scrisă inițial pentru interpretare vocală și de aproape 100 de ani nu a mai fost interpretată în public. Orchestrația prezentată în cadrul evenimentului, de la Sala Unirii, poartă semnătura artistului Alexandru Pal, este scrisă pentru nai și orchestră de cameră și va fi în primă audiție. Concert cameral extraordinar susținut de Orchestra de Cameră a Județului Alba va continua cu interpretarea unor lucrări celebre scrise de Andrei Mureșanu, Eduard Hubsch și Ciprian Porumbescu.

Manifestările vor fi urmate de prezentarea oficială a bustului Regelui Mihai I, amplasat în zona Sălii Unirii din Alba Iulia, lansarea cărții „Regina cea rea”, după povestea Reginei Maria a României, însoțită de o expoziție cu ilustrații din carte, iar la ora 16:00 va avea loc masa rotundă ,,Încoronarea de la Alba Iulia – 15 octombrie 1922”, momente care vor avea loc în Sala Unirii, vor fi transmise live pe paginile de socializare ale instituțiilor organizatoare și pe un ecran led amplasat pe aleea muzeului.

Manifestările dedicate deschiderii Anului Centenarului Încoronării sunt organizate de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și sub patronajul Casei Regale a României.

Anul Centenarului Încoronării va marca împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, eveniment care a avut loc în 15 octombrie 1922 în catedrala din Alba Iulia. Lăcașul de cult a fost construit special pentru acest eveniment cu importanță deosebită în istoria României.

Programul evenimentelor organizate vineri, 15 octombrie 2021, la Alba Iulia

  • Ora 10.30 – 10.45 – Citirea proclamației încoronării Regelui Ferdinand I – 15 octombrie 1922

Locație: Esplanada Sălii Unirii

  • Ora 10.45 – 11.00 – Inaugurarea expoziția de fotografie cu tema M.S. Regele Mihai I și Încoronarea de la 15 octombrie 1922.

Locație: Piața Cetății Alba Carolina.

Expoziția este realizată din fotografii ale Muzeul Național de Istorie al României.

  • Ora 11.05 – 11.25 Vizită la Liceul de Arte ,,Regina Maria”.

ASR Principesa Sofia a României alege lucrările câștigătoare ale concursului având ca temă „Încoronarea de la Alba Iulia” (pictură si desen). Lucrările au fost realizate de către elevii liceului.

  • Ora 12.00 – 12.30 Te Deum la Catedrala Încoronării.

Întâmpină : Î. P. S. Irineu Pop, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

  • Ora 12.30 – Restituiri: Marșul Încoronării – Concert cameral

Locație: Sala Unirii

  • Ora 14.30 – 14.50 – Dezvelirea bustului Regelui Mihai I

Locație: Esplanada Muzeului Unirii

  • Ora 14.55 – 15.15 Muzeul Principia.

Vernisaj expoziție de artă – expun artiști ai filialei Alba a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

  • Ora 15.20 – 16.00 Lansarea volumului ”Regina cea rea” – după povestea Reginei Maria a României

Locație: Sala Unirii – intrarea dinspre Universitatea 1 Decembrie

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat care a accidentat mortal o femeie, pe o trecere de pietoni din Ocna Mureș va fi judecat pentru ucidere din culpă

Publicat

Un bărbat a fost trimis recent în judecată pentru ucidere din culpă după ce a accidentat o persoană, care la câteva zile după producerea accidentului a decedat. 

Este vorba despre un șofer care a lovit pe o trecere din oraș, o femeie, în vârstă de 62 de ani. Femeia traversa strada regulamentar. Aceasta a fost lovită de autoturism, transportată la spital, unde a decedat câteva zile mai târziu. 

În data de 29 noiembrie 2022, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. De asemenea, motivarea a fost făcută publică, fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

CITEȘTE ȘI: ACCIDENT la Ocna Mureș: Femeie lovită de o mașină, pe o trecere de pietoni din oraș

Potrivit motivării instanței, s-a reţinut de către procuror că, ”fapta inculpatului  care, la data de 01.07.2020, în jurul orei 20:47, în timp ce conducea autoturismul marca Mercedes Benz pe sensul de mers Uioara de Sus – centru, din culpă fără prevedere, nu i-a acordat prioritate de trecere victimei, care se afla angajată în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni, semnalizată şi marcată corespunzător în dreptul imobilelor cu nr. 32-29A – surprinzând-o şi accidentând-o, cu consecința producerii decesului acesteia la data de 08.07.2020, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de uciderea din culpă”, se arată în motivarea instanței.

Șoferul va fi judecat de magistrații Judecătoriei Aiud.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

7 decembrie: Sărbătoare cu cruce roşie în Calendarul Creștin Ortodox: Sfânta Filofteia. Ce nu e bine sa faci în acestă zi

Publicat

Pe 7 decembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Muceniţă Filoftea, o sfântă de 12 ani. Sfânta Muceniţă Filofteia este considerată patroana spirituală a copiilor și mamelor. Sărbătătoarea este marcată cu cruce roșie în Calendarul Ortodox din decembrie 2022.

Sfânta Muceniţă Filofteia şi-a încredinţat sufletul Domnului, la o vârstă fragedă, doar 12 ani. A trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării. Numele său se traduce prin „iubitoare de Dumnezeu”.

Lovită cu barda de tatăl ei, a murit la 12 ani

Sfânta Filoftea s-a născut în cetatea Târnov, din părinţi cu frică de Dumnezeu. Este crescută în dreapta credinţei, mai ales de către mama ei, care moare când sfânta era doar o copilă.

Deşi era doar un copil de doar 12 ani, Sfânta Muceniţă Filoftea postea, asculta Scripturile şi era milostivă.

După moartea mamei, tatăl acesteia se căsătoreşte pentru a doua oară. Soţia tatălui nu a iubit-o niciodată pe Sfânta Filoftea, iar de cele mai multe ori, aceasta era lovită şi certată de către mama ei vitregă.

A fost martirizată de tatăl sau, la doar 12 ani. Una din îndatoririle Filofteiei era aceea de a-i duce mâncare tatălui ei, care muncea la câmp.

Însă, Filofteia întâlnea în drum mulţime de săraci şi, fiind milostivă împărţea din ea săracilor, atrăgând nemulţumirea şi reproşul părintelui.

Într-una din zile, tatăl descoperă fapta ei şi orbit de furie scoate barda pe care o avea la el şi o loveşte pe faţă. Tânăra Filofteia a fost grav rănită la un picior şi a murit.

 Moaștele Sfintei Filofteia aduse de domnitorul Mircea Cel Bătrân la Mănăstirea Curtea de Argeș

Istoria arată că moaştele Sfintei Filofteia au fost duse iniţial la Târnovo, unde au rămas până în anul 1393. În acel an, Ţaratul bulgar a fost ocupat de turci, care au şi ars oraşul. Pentru a le feri de profanare, moaştele au fost duse la Vidin, unde au stat puţin timp, probabil până în 1396.

După înfrângerea armatelor creştine la Nikopole, crescând ameninţarea turcă, moaştele au fost oferite domnitorului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân (1386-1418).

Acesta le-a aşezat în vechea ctitorie domnească, cu hramul „Sf. Nicolae”, de la Curtea de Argeş, pe atunci catedrala mitropolitană.

Sfânta este pomenită de Biserica Ortodoxă pe 7 decembrie (imediat după ziua hramului). După construirea noii biserici de către Neagoe Basarab, sfinţită la 15 august 1517, moaştele au fost aşezate aici a două zi, când s-a făcut şi proclamarea canonizării Sf. Ierarh Nifon al Constantinopolului (prima canonizare la noi), scrie crestinortodox.ro.

 Blestemul moaștelor Sintei Filofteia

Moaştele au rămas la Curtea de Argeş până în 1893, când, din cauza stării avansate de degradare a bisericii, au fost mutate în bisericile „Sf. Gheorghe” şi „Adormirea Maicii Domnului” – Olari, din aceeaşi localitate.

În timpul primului război mondial, datorită mutării frontului în apropierea acestei localităţi, moaştele au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din Bucureşti. După terminarea războiului, au fost readuse la Curtea de Argeş, iar din 1949 se află în paraclisul acestei mănăstiri.

Moaştele Sfintei Filofteia sunt întregi, într-o raclă de argint aurit. Există un blestem prin care sunt blestemaţi cei care ar îndrăzni să înstrăineze fragmente din Sfintele Moaşte.

Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor şi a tinerilor, şi în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească şi să aibă o viaţă liniştită. În tradiţie, Sfânta Filofteia este o soră îndepărtată a Sfântului Ilie.

Ce nu este bine să faci în 7 decembrie. Superstiții

Astfel, ea mai este numită şi „aducătoarea de ploi”. Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaştele Sfintei pe timp de seceta, iar tradiţia spune că prin mijlocirea ei în faţă lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate.

Sfânta Filofteia este ocrotitoarea oamenilor săraci și nevoiași, pe 7 decembrie e bine să se ofere pomană copiilor cu o situație financiară modestă. Se spune că, dacă aceștia primesc haine și hrană caldă, cei care le-au adus bucurie vor fi feriți de probleme și boli.

De Sfânta Filofteia nu se calcă, spală, coase și nu se lucrează în gospodărie.

Pe 7 decembrie, în tradiţia populară, se păstrează obiceiul de a nu folosi cuţitul, nici pâinea nu e bine s-o tăiem cu cuţitul în această zi, se rupe cu mâna, pentru a avea spor şi sănătate. De asemenea, Sânta Filofteia mai este numită şi „aducătoarea de ploi”, fiind considerată o sora îndepărtată a Sfântului Ilie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când este interzis să folosești pocnitori sau artificii: Ce pedeapsă poți să primești dacă încalci legea. Avertismentul poliției

Publicat

Se aproprie Revelionul, iar odată cu sărbătorile apar și vânzătorii de ponitori și artificii. Pentru a preveni comerțul cu materiale priotehnice, polițiștii din Alba, dar și din țară își intensifică acțiunile preventive. 

Aceștia vor efectua controale în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale, la persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice, dar și la producătorii autoritzați. 

De asemenea, polițiștii atrag atenția ca mare parte dintre materialele pirotehnice pot fi periculoase dacă nu sunt folosite pe persoane avizate.

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

Este interzisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:

a) între orele 24,00 și 6,00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

b) la o distanță mai mică de 50 metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanță mai mică de 500 metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 metri de păduri.

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Anul trecut, în cadrul Acțiunii  ”Foc de Artificii”, în cadrul căreia au fost făcute controale la zeci de firme, în târguri, piețe și centre comerciale unde se vindeau obiecte pirotehnice. În urma acestei acțiuni au fost întocmite 29 de dosare penale și au fost efectuate 8 percheziții. De asemenea, peste o tonă jumate de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, și P1, în valoare de peste 196.000 de lei, au fost confiscate.

De la debutul acțiunii, în acest an, au fost constatate 2 infracțiuni, aplicate 6 sancțiuni contravenționale și au fost confiscate 19 kilograme de articole pirotehnice.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Corul Belcanto al elevilor școlii Avram Iancu din Alba Iulia, în concert la Biserica Maieri I, cu ocazia Sfântului Nicolae

Publicat

Elevii Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia au cântat în Biserica Maieri I, pentru credincioșii care au participat la slujba religioasă de Sfântul Nicolae. 

Reprezentanții unității de învățământ au precizat într-un comunicat de presă următoarele: ”Corul Belcanto al ciclului gimnazial și elevii clasei a III-a C de la Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” din Alba Iulia au pregătit un dar de suflet pentru credincioșii Parohiei Maieri I, care au participat la slujba religioasă de Sfântul Nicolae.

Elevii au fost coordonați de prof. Gabriel Bucur, directorul școlii, Simona Florea, profesor de religie şi de Virginia Muntean, profesor pentru învățământul primar.

În această atmosferă de sărbătoare, elevii au oferit un emoționant moment artistic care a cuprins o scenetă religioasă ,,Sf. Nicolae” pregătită de elevii clasei a III-a C și câteva colinde interpretate de Corul Belcanto.

La finalul liturghiei, copiii au oferit credincioșilor, părinților și bunicilor prezenți îngerași magici confecționați cu mult suflet de aceștia la școală, pe care au scris mesaje de felicitare cu prilejul sărbătorilor de Crăciun.

Directorul Gabriel Bucur a transmis faptul că  parteneriatul dintre Şcoala “Avram Iancu” şi Biserica Maieri I există de mai mult timp şi prin activităţile care se realizează în cadrul acestuia, cele două instituţii încearcă să îndrepte paşii copiilor către adevăratele valori creştine.

Părintele Nicolae Topârceanu a mulțumit pentru minunatul dar oferit de elevii școlii, subliniind faptul că prin acest parteneriat  școală – biserică se formează cel mai bine profilul moral al elevilor, educaţia religioasă fiind una dintre laturile care contribuie la realizarea omului frumos: moral, cinstit, demn, integru.

Copiii au fost răsplătiți, la final, cu aplauze, felicitări și dulciuri oferite din partea parohiei Maieri I”, au precizat reprezentanții școlii.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax