Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Centenarul Încoronării la Alba Iulia: Restricțiile de circulație și măsurile de ordine stabilite de Poliție și Jandarmerie

Publicat

alba iulia

Sâmbătă, 15 octombrie, la Alba Iulia se sărbătorește Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

Locuitorii judeţului Alba și turiştii aflați în oraș sunt aşteptaţi să se bucure de o serie de evenimente culturale menite să marcheze celebrarea Centenarului Încoronării: expoziţii tematice, lansări de carte, concerte omagiale, proiecţii de film, dar şi spectaculoase reconstituiri istorice și focuri de artificii.

Evenimentele sunt organizate de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Instituţia Prefectului – Judeţul Alba și Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.

De asemenea, Familia Regală se va afla la Alba Iulia. Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia sosesc cu Trenul Regal. L Alba Iulia, participă la Te Deum la Catedrala Ortodoxă a Încoronării de la Alba Iulia, precum și la Parada Încoronării, de pe Pietonala Mihai Viteazul și la prezentarea de volume regale din Sala Unirii.

Citește și DOCUMENTAR: 15 octombrie 1922, ziua în care Ferdinand și Maria au fost încoronați ca regi ai României Mari la Alba Iulia

Centenarul Încoronării – Principalele restricții de circulație la Alba Iulia

Sâmbătă, 15 octombrie

 • între orele 6.00 și 22.00, pe strada Aurel Vlaicu și strada Unirii (Cetatea Alba Carolina)
 • între orele 10.00 și 11.00, pe Bulevardul Încoronării, de la intersecția străzii Tache Ionescu până la intersecția cu strada Iașilor (zona Gara CFR)
 • între 20.00 și 20.45, pe strada Militari (Cetatea Alba Carolina)

Duminică, 16 octombrie

 • între orele 10.00 – 12.00 și 17.00 – 20.00, pe strada Unirii, de la intersecția cu strada Muzeului (Cetatea Alba Carolina)

Program Centenarul Încoronării Alba Iulia

Sâmbătă, 15 octombrie 2022

 • 9.30 Constituirea Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române (Sala Unirii, Alba Iulia)
 • 10.00 Expoziție vehicule de epocă a Retromobil Club România (esplanada Obeliscului „Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia; expoziție deschisă pe toată durata zilei)
 • 10.00 Parfumul Reginei Maria – expoziție (Palatul Principilor Alba Iulia, Sala „Mihai Viteazul”; Expoziție deschisă pe toată durata zilei)
 • 10.30 Ceremonialul de primire a Familiei Regale a României – Gara Alba Iulia – Trenul Regal (se poate vizita în intervalul orar 13.00-18.00)
 • 11.00 Centenarul Catedralei Încoronării – ceremonie de dezvelire a plăcii comemorative (Catedrala Ortodoxă a Încoronării Alba Iulia)
 • 11.30 Te Deum – Catedrala Ortodoxă a Încoronării Alba Iulia
 • 12.30 Regal pe cer – Foc de artificii de zi (Piața Tricolorului, Alba Iulia)
 • 13.00 Parada Încoronării (Pietonala Mihai Viteazul, Alba Iulia) – vor fi prezente echipaje ecvestre ale Detașamentului de Cavalerie al Direcției Generale de Jandarmi al Municipiului București, îmbrăcați în uniforme de brigadier de la 1874, dar și jandarmi echipați în replici ale uniformelor model 1918 și jandarmi echipați în ținuta de ceremonie a Gărzii de Onoare
 • 13.30 „Încoronarea de la Alba Iulia”, autori Tudor Roșu, Ioana Rustoiu, Marius Cristea / „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, autor Nicolae Iorga – lansări de carte (Sala Unirii, Alba Iulia)
 • 14.00 Prezentarea statuii Reginei Maria (Piața Cetății, Alba Iulia)
 • 15.00 Încoronarea Regelui Ferdinand la Alba Iulia, autor Valer Moga, cu prefață de Ioan Bolovan – lansare de carte (Palatul Principilor Alba Iulia, Sala „Mihai Viteazul”)
 • 15.30 Un secol, un popor. Identitate și demnitate – vernisaj expoziție Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” (Palatul Principilor Alba Iulia, Sala „Mihai Viteazul”)
 • 16.00 Coroana Unirii – spectacol artistic și de reconstituire istorică (Piața Cetății Alba Iulia)
 • 17.00 Maria, inima României (72 min.) – proiecție de film (Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia)
 • 18.00 CAMERATA REGALĂ, dirijor Constantin Grigore / soliști: Simina Croitoru (vioară) și Alexandru Pal (nai) – concert extraordinar susținut de orchestra Camerata Regală, orchestră aflată sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principelui Radu al României (Sala Unirii, Alba Iulia)
 • 18.15 ”Vizitele monarhilor la Chișinău. Regii și Reginele României” (30 min.) – proiecție de film (Casa de Cultură a Studenților, Alba Iulia)
 • 19.00 Opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, libret de Vasile Alecsandri – Opera Națională București, dirijor Daniel Jinga – spectacol de gală (Casa de Cultură a Sindicatelor, Alba Iulia)
 • 20.00 Retragerea cu torțe – Pietonala Mihai Viteazul, Alba Iulia – Garda de Onoare a Jandarmeriei Române
 • 20.30 Luminile Încoronării – Foc de artificii (Piața Cetății, Alba Iulia)

Duminică, 16 octombrie 2022

 • 11.00 ”Revista de front” – reconstituire istorică (Piața Cetății, Alba Iulia)
 • 12.00 ”Ciobanul și domnița”, regia Toma Hogea – spectacol de teatru pentru copii/ 7+, după un basm de Regina Maria (Sala 67/ Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia)
 • 17.00 ”Regele Mihai: drumul către casă” (50 minute) – proiecție de film (Casa de Cultură a Studenților, Alba Iulia)
 • 18.00 ”Vizitele monarhilor la Chișinău. Ultimul Rege, Mihai I” (30 minute) – proiecție de film (Casa de Cultură a Studenților, Alba Iulia)
 • 18.00 ”Cântec pentru Făuritorii Libertății” – spectacol folcloric extraordinar susținut de ORCHESTRA ROMÂNĂ DE FOLCLOR, dirijor Alexandru Pal, prima orchestră de uniune națională din România (Piața Cetății, Alba Iulia)

Măsurile stabilite de Poliția Alba

Cetăţenii care vor participa la manifestările publice din Alba Iulia, prilejuite de Centenarul Încoronării sunt rugaţi să respecte restricţiile de circulaţie şi indicaţiile poliţiştilor rutieri şi să parcheze doar în locurile special amenajate.

Peste 130 de polițiști ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, investigare a criminalității economice, arme, explozivi substanțe periculoase şi transporturi alături de jandarmi şi lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, vor fi prezenți în Alba Iulia și pe principale artere rutiere care duc spre municipiul reședință de județ, și vor acționa pentru fluidizarea traficului, prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională și vor asigura intervenția la evenimente.

Polițiștii de ordine publică, împreună cu poliţiştii de investigaţii criminale, vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea infracționalității stradale, iar poliţiştii Serviciului Transporturi vor intensifica acţiunile de patrulare în staţiile de cale ferată şi pe trenurile de călători, în scopul prevenirii şi combaterii infracţiunilor contra patrimoniului şi a celor comise cu violenţă.

Recomandări pentru locuitori

Pentru prevenirea oricărui incident negativ, polițiștii adresează participanților la aceste manifestări câteva recomandări:

 • Respectaţi restricţiile de circulaţie şi indicaţiile poliţiştilor. Fiţi atenţi la pietoni şi nu urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!
 • Asiguraţi-vă autoturismele şi nu lăsaţi bunuri de valoare, la vedere, în interiorul lor!
 • Nu consumaţi alcool în exces şi nu vă lăsați antrenaţi în dispute sau altercaţii!
 • Fiţi atenţi la genţi şi poşete şi păstraţi-vă, banii, telefoanele, documentele şi bunurile de valoare în buzunarele interioare ale hainelor!
 • Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi! În aglomeraţie aceştia se pot rătăci cu uşurinţă!
 • În caz de urgenţă, sunaţi la 112 şi un poliţist va veni în ajutorul dumneavoastră!
 • În vedere asigurării unui climat de siguranţă corespunzător pe perioada în care este sărbătorit Centenarul încoronării, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, prin efectivele de care dispune, este pregătit să răspundă prompt la orice sesizare sau reclamaţie a cetăţenilor.

Măsuri asigurate de Jandarmeria Alba

Peste 200 de jandarmi vor acţiona în municipiul Alba Iulia, pe timpul  Centenarului Regalității, cu misiunea de a asigura buna desfăşurare a activităţilor şi siguranţa participanţilor la manifestările organizate cu această ocazie.

Este vorba despre echipajele de jandarmerie din cadrul Jandarmeriei Alba şi ale Grupării de Jandarmi Mobilă “ Regele Ferdinand I” – Târgu-Mureş.

Jandarmii asigură un parteneriat de securitate împreună cu cei 130 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și 36 de pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență “ Unirea ” al Județului Alba.

La parada militară vor fi prezente echipaje ecvestre ale Detașamentului de Cavalerie al Direcției Generale de Jandarmi al Municipiului București, îmbrăcați în uniforme de brigadier de la 1874, dar și jandarmi echipați în replici ale uniformelor model 1918 și jandarmi echipați în ținuta de ceremonie a Gărzii de Onoare.

Sâmbătă, începând cu ora 20.00, “Ceremonia Retragerii de Torțe” este susținută de către personalul Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române.

Jandarmii recomandă participanților să coopereze cu reprezentanții organizatorilor şi cu forţele de ordine, să evite consumul excesiv de alcool, să nu deţină arme de orice fel, artificii sau petarde şi să semnaleze prompt orice comportament contrar normelor legale de convieţuire socială sau bunelor moravuri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Iulian

  sâmbătă, 15.10.2022 at 22:24

  Foarte prost organizat! La ce era nevoie sa se blocheze, sa nu poți întra pe strada Păcii, doar de tâmpenii va țineți!

 2. facsimil

  duminică, 16.10.2022 at 10:24

  bătaie de joc, mult prost gust și bineînțeles bani aruncați.
  🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax