Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Centrul de Cultură Alba: Eveniment-omagiu dedicat conducătorilor Răscoalei de la 1784, Horea Cloșca și Crișan, la Alba Iulia

Publicat

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, luni, 28 februarie, un eveniment – omagiu dedicat conducătorilor Răscoalei de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan, martiri și eroi ai națiunii române.

Manifestările au debutat, la ora 12:00, cu masa rotundă cu tema „Răscoala lui Horea. Dezbatere istorică și memorie locală”, care este organizată în Sala Unirii și este transmisă live pe paginile instituțiilor organizatoare.

Ulterior, la ora 19.00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia, va avea  acțiunea „Omagiu simbolic adus conducătorilor Răscoalei de la 1784”, care va conține un moment evocator și un moment artistic (muzical și de lumini). La acest moment vor participa istoricul Tudor Roșu, îndrăgitul artist Nicolae Furdui Iancu și Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijată de Alexandru Pal.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Muzeul Național al Unirii, fiind inclus în programul dedicat Centenarului Încoronării (1922 – 2022).

Răscoala de la 1784

Vasile Ursu Nicula, cunoscut sub numele Horea, Ion Oargă (Cloșca) și Marcu Giurgiu (Crișan) au fost conducătorii Răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania.

Aceasta a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage împotriva constrângerilor la care era supusă. Răscoala a avut numeroase ecouri în străinătate, iar, în urma acesteia, moții din Munții Apuseni au câștigat mai multe drepturi precum libertatea pășunatului, scutirea de cărăușie, desființarea servituții personale și a legării de glie, căsătorii fără consimțământul nobilului precum și dreptul la educație.

În memoria liderilor răscoalei, Horea, Cloșca și Crișan, la Alba Iulia a fost ridicat un obelisc, în fața porții a treia a Cetății Alba Carolina. Monumentul a fost ridicat la inițiativa Societății Astra și a fost inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea și a fiului său, Mihai, voievod de Alba Iulia, la 14 octombrie 1937.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax