Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Centrul de Cultură „Augustin Bena”: Concertul „Alba unește România”, preluat de zeci de misiuni diplomatice ale României

Publicat

Concertul extraordinar de folclor „Alba unește România – lansarea Orchestrei Române de Folclor”, o producție culturală realizată în întregime de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba pentru Ziua Națională, a fost preluat de zeci de misiunile diplomatice ale României din întreaga lume. Evenimentul cultural a ajuns astfel prin intermediul ambasadelor și consulatelor românești la comunitățile de români și la instituțiile media și de cultură partenere.

„Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a realizat în acest an, cu ocazia Zilei Naționale a României, o producție culturală proprie (concept artistic, regie de sunet, filmare, montaj și masterizare), respectiv concertul extraordinar de folclor „Alba unește România”. Evenimentul a cuprins și lansarea oficială a Orchestrei Române de Folclor, prima orchestră de uniune națională. Aceasta își are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, este constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României și va lua partea la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură „Augustin Bena”. Mulțumim pe această cale misiunilor diplomatice ale României pentru că ne-au susținut și ne-au preluat acest proiect cultural, astfel încât a ajuns, în 1 Decembrie, la românii din Diaspora”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Concertul extraordinar de folclor „Alba unește România – lansarea Orchestrei Române de Folclor” a ajuns,  de Ziua Națională a României, prin colaborarea cu misiunile diplomatice ale României și instituții media și de cultură partenere, în peste 33 de țări precum SUA,  Israel, Suedia, Danemarca, Norvegia, Palestina, Austria, Grecia, Serbia, Polonia, Muntenegru, Indonezia, Bulgaria, Spania, Irlanda, Franța, Italia, Macedonia de Nord, Elveția, Republica Moldova, Anglia, Canada, China, Maroc, Australia, Qatar, Sultanatul Oman, Uzbekistan, Georgia, Germania, Estonia și Turcia.

Concertul „Alba unește România” a reunit peste 65 de artiști din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat, Crișana, Maramureș, Bucovina și Republica Moldova. Evenimentul a cuprins și lansarea oficială a Orchestrei Române de Folclor, a cărei inițiator și dirijor este Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” și discipol al Maestrului Gheorghe Zamfir. Filmările concertului au fost realizate la Palatul Cultural din Blaj, cu inserții de pe Câmpia Libertății din Blaj, Piața Tricolorului, Catedrala Reîntregirii Neamului și Sala Unirii din Alba Iulia, precum și cu participarea unora dintre cei mai iscusiți meșteri tradiționali din România.

Concertul s-a bucurat de prezența celor mai importanți artiști de folclor din țară, atât din generația de aur, cât și din generația tânără: Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu, Ioan Bocșa, Veta Biriș, Gheorghița Nicolae, Mariana Anghel și Adriana Anghel, Traian Jurchela, Alexandru Pugna, Cornel Borza, Roxana Reche, Anghelina Timiș, Alina Pinca, Mirela Mănescu, Ilie Medrea, Maria Filimon, Forin Boita, Iustina Irimia, Floricica Moga, Roxana Bădescu, Ioana Ardelean, Elena Nistor, Lucreția Goagea, Ciprian Zopota, Mihaela Grec, Bogdan Toma, Daniel Pop, Cristian Țăran, Dorina Narița, Ioana Breda Morar, Nicolae Plută.

Concertul a fost difuzat, în ziua de 1 Decembrie 2021, de numeroase posturi de televiziune din țară, a fost distribuit spre difuzare tuturor misiunilor diplomatice ale României din întreaga lume și Institutelor Culturale Române din străinătate. De asemenea, pentru participanții la manifestările de la Alba Iulia, concertul a fost difuzat pe 4 ecrane led amplasate în Cetatea Alba Carolina (Sala Unirii, Monumentul Unirii, Catedrala Reîntregirii Neamului și Piața Cetății).

Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Muzeul Național al Unirii, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” și Teatrul de Păpuși „Prichindel”, în colaborare cu Instituția Prefectului și Primăria Municipiului Alba Iulia au organizat și în acest an o serie de activități omagiale, comemorative, cultural-artistice și științifice dedicate Zilei Naționale a României. Manifestările s-au desfășurat cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2.

foto: Centrul de Cultură „Augustin Bena”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax