Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Centrul de zi pentru persoane vârstnice din Alba Iulia a împlinit 10 ani de când şi-a deschis porţile. Activităţi în timpul liber pentru peste 1.200 de vârstnici

Publicat

varstnici centrul de zi Marţi, Centrul de zi pentru vârstnici din Alba Iulia împlineşte 10 ani de existenţă, de activităţi dedicate vârstnicilor din municipiu. Centrul de zi pentru vârstnici are până în prezent 1.213 beneficiari, persoane de peste 60 de ani cu domiciliul în Alba Iulia. În carul centrului sunt lunar organizate activităţi precum serate dansante, gimnastică pentru sănătate, cerc literar, excursii, dar şi cursuri de operare PC, de limba engleză.

Centrul de zi pentru persoane vârstnice a fost înfiinţat în februarie 2004, printr-o finanţare PHARE, în baza parteneriatului dintre Consiliul Local Alba Iulia, Fundaţia PAEM Alba, Organizaţia Caritas Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Alba Iulia. A fost acreditat la data de 30 ianuarie 2006 şi şi-a prelungit acreditarea cu data de 26 ianuarie 2012.

Valoarea finanţării a fost de 204.951 euro, din care 181.611 euro au fost solicitaţi şi primiţi de la Uniunea Europeană, iar diferenţa contribuţie de la bugetul local al municipiului Alba Iulia.

Marţi, Centrul de zi împlineşte 10 ani de când şi-a deschis porţile pentru vârstnicii din Alba Iulia. Obiectul de activitate al Centrului de zi pentru vârstnici este reinserţia socială a persoanelor vârstnice din municipiul Alba Iulia şi prevenirea marginalizării sociale a acestora. Până în prezent în cadrul centrul îşi desfăşoară activitatea 1.213 beneficiari, persoane de peste 60 de ani cu domiciliul în Alba Iulia.

Aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Alba Iulia de la data de 1 iunie 2005, Centrul de zi pentru vârstnici oferă servicii sociale prin intermediul specialiştilor: asistent social, psiholog, jurist, asistent medical şi inspector de specialitate, îndeplinind în principal următoarele atribuţii:

– identificarea nevoilor  în materie de reinserţie şi prevenţie pe plan social;

– evaluarea nevoilor sociale ale beneficiarilor direcţi ai Centrului şi ale anturajului acestora;

– informarea clientului asupra alternativelor de asistenţă socială corespunzătoare nevoilor sale;

– asistarea activităţilor specifice de includere socială, terapie ocupaţională şi de recreere;

– oferirea de servicii de specialitate (consiliere juridică, socială, psihologică,);

– acordarea consultaţiilor medicale pentru persoanele vârstnice şi în baza consultaţiei, diagnosticarea fiecărui caz;

– evaluarea activităţilor Centrului;

– mediatizarea activităţilor.

În cei 10 ani de activitate a Centrului s-a urmărit diversificarea şi îmbunătăţirea serviciilor, fapt realizat şi confirmat de evoluţia numărului beneficiarilor în fiecare an. Astfel dacă în anul 2004 au fost asistaţi 383 de vârstnici, numărul acestora a crescut în 2014 la 1213 beneficiari.

Centrul de zi pentru vârstnici oferă servicii sociale de consiliere (socială, psihologică, juridică, medicală, emoţională), servicii de terapie ocupaţională, servicii de reintegrare socială, servicii de recreere şi petrecerea timpului liber şi servicii de îngrijire medicală.

Serviciile sociale sunt furnizate prin următoarele tipuri de activităţi planificate lunar şi afişate la sediul centrului:

Repetiţii Ansamblu folcloric

Repetiţii Datini din Judeţul Alba

Clubul femeilor – activitate de terapie ocupaţională

Curs de limba engleză

Gimnastică pentru sănătate

Cursuri de operare PC

Întâlniri cu cititorii de carte religioasă

Consiliul seniorilor

Serate dansante

Sărbătorirea lunară a vârstnicilor născuţi în luna respectivă

Editarea revistei « Speranţa «

Organizarea Zilei femeii, a Crăciunului, a Paştelui şi a Zilei internaţionale a persoanelor vârstnice

Audiţii muzicale

Vizionări de filme

Excursii în ţară şi străinătate

Schimb de experienţă cu alte instituţii care furnizează servicii pentru persoanele vârstnice

Concurs de cultura generală, Concurs de jocuri de societate

Cerc literar.

Centrul de zi pentru vârstnici i-a obişnuit pe cei peste 1200 de vârstnici care i-au trecut pragul măcar o dată în cei zece ani de activitate, cu activităţi multiple şi diversificate. Amintim aici activităţile de club, seratele dansante, sărbătorirea zilelor de naştere a vârstnicilor aflaţi în evidenţa Centrului, cursurile de limba engleză, gimnastică pentru sănătate, cursuri de operare PC, clubul femeilor, concursurile de cultură generală, audiţii şi vizionări de filme, cercurile literare, activitatea Consiliului seniorilor, întâlnirile cu cititorii de carte religioasă, expoziţii şi comemorări din cadrul Bibliotecii.

Un loc aparte în preocupările noastre îl ocupă încurajarea membrilor Ansamblului „60+”, prezenţi săptămânal la repetiţii şi la toate manifestările la care sunt solicitaţi, de a activa cu dăruire, ca şi până acum, în cadrul Centrului.

Până în prezent s-au editat 16 numere ale revistei „Speranţa” cu articole destinate vârstei a III-a, cei din colectivul de redacţie fiind vârstnici dar şi specialişti care lucrează în asistenţa gerontologică.

Cele mai apreciate şi dorite activităţi care se organizează prin Centrul de zi pentru vârstnici sunt excursiile. De la înfiinţare şi până acum o parte din beneficiarii noştri au vizitat mănăstirile Râmeţ, Recea, Brâncoveanu, Prislop, Dumbrava, Lupşa, etc. mănăstirile din Moldova, au vizitat în cadrul unor schimburi de experienţă Centre de zi şi Cămine pentru persoane vârstnice din Cluj Napoca, Hunedoara, Arad, Târgu Mureş, au colindat prin Sighişoara, Praid, Sovata, Curtea de Argeş, Păltiniş, Şugag, Horea, Roşia Montană, Ponor, Presaca Ampoiului, Ampoiţa, Almaş, Spring, Ţălna, Recea, Sighet, Oaşa, Râmeţ, Satu Mare, Baia Mare, Haţeg, Reşiţa, Turda, Brad, Ţebea, Timişoara, Sfântu Gheorghe, Braşov etc. În verile toride precedente ne-am putut răcori în apele de la Geoagiu Băi, Ocna Sibiului, Draşov şi ne-am scăldat şi în Marea Neagră în staţiunea Costineşti.

În anul 2008, 45 de vârstnici au avut ocazia de a petrece o vacanţă de vis în Grecia, în staţiunea Paralia Katerini, iar în anul 2009, 28 dintre beneficiarii Centrului au avut un sejur în peninsula Halkidiki, unde au trăit clipe de neuitat, în anul 2010, 38 de vârstnici au petrecut 8 zile în staţiunea Paralia Katerini, în 2011, 40 de vârstnici au participat din nou la excursia organizată în Paralia Katerini iar în anul 2012 am repetat această excursie tor în staţiunea Paralia Katerini cu 38 de vârstnici. În anii 2013 şi 2014 câte 40 de beneficiari CZV au participat la excursiile organizate în staţiunea Leptokaria din Grecia.

Activitatea medicală din cadrul Centrului se rezumă la acordarea primului ajutor, măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei, îngrijiri primare constând în tratamente injectabile şi pansamente.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax