Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Centrul de zi pentru persoane vârstnice din Alba Iulia a împlinit 10 ani de când şi-a deschis porţile. Activităţi în timpul liber pentru peste 1.200 de vârstnici


Publicat

varstnici centrul de ziMarţi, Centrul de zi pentru vârstnici din Alba Iulia împlineşte 10 ani de existenţă, de activităţi dedicate vârstnicilor din municipiu. Centrul de zi pentru vârstnici are până în prezent 1.213 beneficiari, persoane de peste 60 de ani cu domiciliul în Alba Iulia. În carul centrului sunt lunar organizate activităţi precum serate dansante, gimnastică pentru sănătate, cerc literar, excursii, dar şi cursuri de operare PC, de limba engleză.

Centrul de zi pentru persoane vârstnice a fost înfiinţat în februarie 2004, printr-o finanţare PHARE, în baza parteneriatului dintre Consiliul Local Alba Iulia, Fundaţia PAEM Alba, Organizaţia Caritas Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Alba Iulia. A fost acreditat la data de 30 ianuarie 2006 şi şi-a prelungit acreditarea cu data de 26 ianuarie 2012.

Valoarea finanţării a fost de 204.951 euro, din care 181.611 euro au fost solicitaţi şi primiţi de la Uniunea Europeană, iar diferenţa contribuţie de la bugetul local al municipiului Alba Iulia.

Marţi, Centrul de zi împlineşte 10 ani de când şi-a deschis porţile pentru vârstnicii din Alba Iulia. Obiectul de activitate al Centrului de zi pentru vârstnici este reinserţia socială a persoanelor vârstnice din municipiul Alba Iulia şi prevenirea marginalizării sociale a acestora. Până în prezent în cadrul centrul îşi desfăşoară activitatea 1.213 beneficiari, persoane de peste 60 de ani cu domiciliul în Alba Iulia.

Aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Alba Iulia de la data de 1 iunie 2005, Centrul de zi pentru vârstnici oferă servicii sociale prin intermediul specialiştilor: asistent social, psiholog, jurist, asistent medical şi inspector de specialitate, îndeplinind în principal următoarele atribuţii:

– identificarea nevoilor  în materie de reinserţie şi prevenţie pe plan social;

– evaluarea nevoilor sociale ale beneficiarilor direcţi ai Centrului şi ale anturajului acestora;

– informarea clientului asupra alternativelor de asistenţă socială corespunzătoare nevoilor sale;

– asistarea activităţilor specifice de includere socială, terapie ocupaţională şi de recreere;

– oferirea de servicii de specialitate (consiliere juridică, socială, psihologică,);

– acordarea consultaţiilor medicale pentru persoanele vârstnice şi în baza consultaţiei, diagnosticarea fiecărui caz;

– evaluarea activităţilor Centrului;

– mediatizarea activităţilor.

În cei 10 ani de activitate a Centrului s-a urmărit diversificarea şi îmbunătăţirea serviciilor, fapt realizat şi confirmat de evoluţia numărului beneficiarilor în fiecare an. Astfel dacă în anul 2004 au fost asistaţi 383 de vârstnici, numărul acestora a crescut în 2014 la 1213 beneficiari.

Centrul de zi pentru vârstnici oferă servicii sociale de consiliere (socială, psihologică, juridică, medicală, emoţională), servicii de terapie ocupaţională, servicii de reintegrare socială, servicii de recreere şi petrecerea timpului liber şi servicii de îngrijire medicală.

Serviciile sociale sunt furnizate prin următoarele tipuri de activităţi planificate lunar şi afişate la sediul centrului:

Repetiţii Ansamblu folcloric

Repetiţii Datini din Judeţul Alba

Clubul femeilor – activitate de terapie ocupaţională

Curs de limba engleză

Gimnastică pentru sănătate

Cursuri de operare PC

Întâlniri cu cititorii de carte religioasă

Consiliul seniorilor

Serate dansante

Sărbătorirea lunară a vârstnicilor născuţi în luna respectivă

Editarea revistei « Speranţa «

Organizarea Zilei femeii, a Crăciunului, a Paştelui şi a Zilei internaţionale a persoanelor vârstnice

Audiţii muzicale

Vizionări de filme

Excursii în ţară şi străinătate

Schimb de experienţă cu alte instituţii care furnizează servicii pentru persoanele vârstnice

Concurs de cultura generală, Concurs de jocuri de societate

Cerc literar.

Centrul de zi pentru vârstnici i-a obişnuit pe cei peste 1200 de vârstnici care i-au trecut pragul măcar o dată în cei zece ani de activitate, cu activităţi multiple şi diversificate. Amintim aici activităţile de club, seratele dansante, sărbătorirea zilelor de naştere a vârstnicilor aflaţi în evidenţa Centrului, cursurile de limba engleză, gimnastică pentru sănătate, cursuri de operare PC, clubul femeilor, concursurile de cultură generală, audiţii şi vizionări de filme, cercurile literare, activitatea Consiliului seniorilor, întâlnirile cu cititorii de carte religioasă, expoziţii şi comemorări din cadrul Bibliotecii.

Un loc aparte în preocupările noastre îl ocupă încurajarea membrilor Ansamblului „60+”, prezenţi săptămânal la repetiţii şi la toate manifestările la care sunt solicitaţi, de a activa cu dăruire, ca şi până acum, în cadrul Centrului.

Până în prezent s-au editat 16 numere ale revistei „Speranţa” cu articole destinate vârstei a III-a, cei din colectivul de redacţie fiind vârstnici dar şi specialişti care lucrează în asistenţa gerontologică.

Cele mai apreciate şi dorite activităţi care se organizează prin Centrul de zi pentru vârstnici sunt excursiile. De la înfiinţare şi până acum o parte din beneficiarii noştri au vizitat mănăstirile Râmeţ, Recea, Brâncoveanu, Prislop, Dumbrava, Lupşa, etc. mănăstirile din Moldova, au vizitat în cadrul unor schimburi de experienţă Centre de zi şi Cămine pentru persoane vârstnice din Cluj Napoca, Hunedoara, Arad, Târgu Mureş, au colindat prin Sighişoara, Praid, Sovata, Curtea de Argeş, Păltiniş, Şugag, Horea, Roşia Montană, Ponor, Presaca Ampoiului, Ampoiţa, Almaş, Spring, Ţălna, Recea, Sighet, Oaşa, Râmeţ, Satu Mare, Baia Mare, Haţeg, Reşiţa, Turda, Brad, Ţebea, Timişoara, Sfântu Gheorghe, Braşov etc. În verile toride precedente ne-am putut răcori în apele de la Geoagiu Băi, Ocna Sibiului, Draşov şi ne-am scăldat şi în Marea Neagră în staţiunea Costineşti.

În anul 2008, 45 de vârstnici au avut ocazia de a petrece o vacanţă de vis în Grecia, în staţiunea Paralia Katerini, iar în anul 2009, 28 dintre beneficiarii Centrului au avut un sejur în peninsula Halkidiki, unde au trăit clipe de neuitat, în anul 2010, 38 de vârstnici au petrecut 8 zile în staţiunea Paralia Katerini, în 2011, 40 de vârstnici au participat din nou la excursia organizată în Paralia Katerini iar în anul 2012 am repetat această excursie tor în staţiunea Paralia Katerini cu 38 de vârstnici. În anii 2013 şi 2014 câte 40 de beneficiari CZV au participat la excursiile organizate în staţiunea Leptokaria din Grecia.

Activitatea medicală din cadrul Centrului se rezumă la acordarea primului ajutor, măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei, îngrijiri primare constând în tratamente injectabile şi pansamente.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

4 decembrie: Creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Varvara, protectoarea copiilor, matematicienilor și minerilor

Publicat

Sfânta Mare Muceniţă Varvara este pomenită în calendarul creştin ortodox la 4 decembrie. Este considerată protectoarea matematicienilor, minerilor şi tuturor celor ce lucrează cu explozibil. În credinţa populară, se crede că Sfânta Varvara este şi protectoarea copiilor, pe care îi apără de boli, în special de pojar, dacă ziua sa este cinstită cum se cuvine.

A fost fiica unui aristocrat roman, pe nume Dioscor, şi a trăit pe vremea împăratului Maximian Daia (305-311) în cetatea Iliopoli.

Fiind foarte frumoasă, tatăl său i-a zidit un turn în care să locuiască. În palatul său, Sfânta Varvara a cunoscut singură pe adevăratul Dumnezeu şi a început să-i dispreţuiască pe zei, închipuirile lor considerându-le drept lucruri făcute de mâini omeneşti.

Când tatăl său a văzut că Sfânta Varvara rămâne credincioasă descoperirii sale, adică a acelui Dumnezeu în Treime închinat, Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh, a predat-o autorităţilor romane, ce dezlănţuiseră prigoana împotriva creştinilor.

După ce a fost chinuită, a fost purtată în batjocura mulţimii prin cetate, găsindu-şi sfârşitul martiric chiar în mâinile tatălui său, care a ucis-o cu sabia. Când mergea spre locul de osândă, Sfânta Muceniţă Varvara s-a rugat lui Dumnezeu pentru cei care o vor pomeni-o şi îşi vor aduce aminte de pătimirile sale cele multe şi cumplite, ca ei să nu sufere de boală năpraznică şi moartea neaşteptată să nu-i răpească.

După ce a ucis-o, tatăl ei a fost lovit de trăsnet pe când cobora din munte şi a murit.

În folclorul bulgar, Sfânta Varvara este sora Sfântului Sava, care este cinstit a doua zi, pe 5 decembrie, şi a Sfântului Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie. Sfinţii Varvara şi Sava pregătesc aşadar ziua fratelui lor, Sfântul Nicolae.

SFÂNTA VARVARA, superstiții

Pe 4 decembrie, femeile nu au voie să coasă, să toarcă sau să spele. De asemenea, astăzi nu trebuie să se mănânce dovleac, porumb copt sau fasole.

Rugăciune către Sfânta Mare Muceniță Varvara

Către tine ca la un adevărat izvor de vindecări şi grabnică tămăduire şi mult-minunată, Sfântă Fecioară Mare Muceniţă Varvara, noi, ticăloşii, scăpăm şi către sfântul tău chip cu nevoinţă căzând, ne rugăm: vezi rănile păcatelor noastre cele de peste tot trupul, vezi neputinţa sufletelor noastre, şi pe acestea cu obişnuita învăţătură a milosârdiei tale şi cu bună silinţă vindecă-le degrabă.

Ia aminte la glasul rugăciunii noastre, nu trece cu vederea suspinele aduse din ticăloasele noastre inimi şi ascultă strigarea noastră, ca ceea ce eşti singura noastră scăpare, care ai închipuit prin trei ferestre pe Preasfânta cea de o fiinţă şi nedespărţită Treime în baia părintească ce ţi se zidea.

Pe Aceea roag-O pentru noi, păcătoşii şi netrebnicii robii tăi, ca să ne miluiască acum şi în ziua morţii noastre. Închină-te Părintelui ceresc, ca pe noi cei căzuţi sub povara păcatelor să ne ridice spre cuvântarea slavei Sale şi să ne îndrepteze, ca întotdeauna să avem sus inimile, să gândim la calea de sus, iar nu la cele pământeşti.

Roagă-L pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Care în temniţă ruga ta cea mucenicească a auzit, ca şi pe noi, leneşii, cei ce şedem în trândăvie ca într-o temniţă, degrabă să ne întoarcă spre rugăciune şi spre alergarea la poruncile lui Dumnezeu şi să ne dea inimă ca să dorim a ne ruga neîncetat. Cheamă şi pe Sfântul Duh, Izvorul care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta muceniciei şi te-a ferit de ruşine cu aripile Sale, ca şi nouă, ruşinaţilor şi necuraţilor, să ne zidească inimi curate şi duh drept să înnoiască întru cele dinăuntru ale noastre; şi mai vârtos să ne întărească spre facerea faptelor bune.

Credem, Sfântă Mare Muceniţă Varvara, că la toate acestea poţi să ne ajuţi şi nouă, şi de vei vrea, puternică eşti să mijloceşti la Sfânta Treime, ca ceea ce ai proslăvit pe Dumnezeu întru mădularele tale cele muceniceşti.

Sfântă fecioară, știm că nimic nu este cu neputinţă ţie, de aceea nu trece cu vederea lacrimile şi suspinele noastre. Pentru acestea cădem către cinstita raclă a sfintelor tale moaşte cele făcătoare de minuni şi ţie, celei ce petreci în cer cu sufletul, ne închinăm, îndrăznind rugăciuni a grăi, ca să fie urechile tale luând aminte la glasul rugăciunii noastre;

trupul tău cel mult chinuit să tămăduiască patimile cele multe ale sufletelor şi ale trupurilor noastre; capul tău cel plecat sabiei să dea capetelor noastre apa curăţiei păcatelor;

părul tău cel rupt fără milă să ne lege de dragostea lui Dumnezeu; buzele tale cele cinstite să împiedice gurile noastre a grăi în deşert şi să le deschidă ca să vestească totdeauna lauda Domnului; ochii tăi cei ce văd Lumina Treimii să vadă şi a noastră bună dorire, ca şi noi să ne întoarcem ochii să nu mai vadă deşertăciuni, ci totdeauna să căutăm spre fericirea cea cerească; mâna ta cea tăiată să ne scrie în cartea vieţii şi să ne învrednicească ca totdeauna să ridicăm mâinile către Cel de Sus şi să nu împletim cu dânsele înşelăciuni;

sânii tăi, cei tăiaţi fără milă, să ne fie nouă turn tare în faţa vrăjmaşului; picioarele tale, cele ca nişte făclii luminoase, degrabă alergând către Mirele ceresc în cămara cea dumnezeiască, să ne facă şi pe noi cu picioarele noastre să călătorim către tot lucrul bun, ca Legea Domnului să fie făclie picioarelor noastre şi lumină cărărilor noastre.

Rănile tale să ne slobozească din rănile păcatelor; sângele tău, cel ce de multe ori în chinuri s-a vărsat, să cureţe sufletele şi trupurile noastre de toată spurcăciunea; moartea ta să ne dea nouă să murim spovediţi şi împărtăşiţi cu Trupul şi Sângele lui Hristos, căci în fiecare facere de bine eşti preamărită, şi mai vârtos întru aceasta, că tot cel ce are nădejde la tine şi pururea te cheamă spre ajutor de moartea cea grabnică scapă; de care şi pe noi, ticăloşii, ne izbăveşte, fecioară curată, Mare Muceniţă Varvara. 

Și cu rugăciunile tale întru tot puternice învredniceşte-ne a sta de-a dreapta lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, şi să auzim glasul ce va zice: „Slugă bună şi credincioasă, intră întru bucuria Domnului tău”. Amin.

AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O persoană a fost rănită după ce un autoturism s-a răsturnat pe DN7, în apropiere de Vințu de Jos

Publicat

politie, IPJ, masina politie

O persoană a fost rănită după ce un autoturism s-a răsturnat pe DN 7, aproape de Vințu de Jos, potrivit reprezentanților ISU Alba. Accidentul s-a produs vineri dimineața. 

Garda de Intervenție Sebeș s-a deplasat la fața locului, pentru asigurarea măsurilor specifice și acordarea primului ajutor medical.

Potrivit salvatorilor, victima este neîncarcerată și conștientă.

La locul accidentului s-a deplasat un modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.

Sursă: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Incendiu provocat de o priză în secția ATI a Clinicii ”Medicală III” din Târgu-Mureș. Personalul medical a intervenit

Publicat

O priză a luat foc, vineri dimineață, în secția ATI a Clinicii Medicală III din Târgu-Mureș. Incendiul a fost stins de angajații spitalului înainte de sosirea pompierilor.

Potrivit știrilor TVR 1, incendiul a izbucnit la o priză din secția de Terapie Intensivă a Clinicii Medicală III.

„Incendiul a fost lichidat de către personalul propriu până la sosirea forțelor de intervenție”, a anunțat, vineri dimineață, ISU Mureș.

Iincendiul a izbucnit într-un salon în care se aflau 6 pacienți. Doar pacientul care era în apropierea prizei a trebuit să fie mutat. Nu s-au înregistrat alte probleme.

Pompierii sunt la fața locului pentru „a executa o recunoaștere”.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Două persoane rănite într-un accident rutier pe DN 1, în zona localității Oiejdea. Trafic ÎNGREUNANT

Publicat

Vineri  dimineață, în jurul orei, 8.30, traficul rutier este îngreunat pe DN1, în zona localității Oiejdea din cauza unui accident rutier. 

Potrivit IJP Alba, în accidentul rutier au fost implicate două autoturisme. În urma impactului dintre cele două automobile, două persoane au fost rănite ușor.

La fața locului au intervenit pompierii militari din Alba Iulia cu patru autospeciale. Două persoane au fost rănite, iar o a treia a primit îngrijiri medicale la fața locului.

știre în curs de actualizare.

sursă foto: ISU Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate