Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Chiaburii” din Alba Iulia, Mihalț și Ciugud, într-un document desecretizat de CIA. Acuzații de sabotaj anti-socialist

Publicat

Modul în care reacționa țărănimea română în fața colectivizării forțate și mai ales modul în care se comportau țăranii înstăriți sau ”chiaburii”, cum erau numiți, la noua realitate (cote către stat, deposedarea de terenuri) era monitorizat în anii 50, de CIA.

Așa se face că numele unor chiaburi din județul Alba a ajuns într-un raport al agenției, realizat între decembrie 1951-august 1952. 

Vezi și: Document desecretizat de CIA: Ce s-ar fi întâmplat dacă Ceaușescu ar fi fost înlăturat în 1983 printr-un complot

Potrivit documentului desecretizat, consultat de Alba24.ro, Iondin Pienaru din Alba Iulia, Ștefan Repede din Mihalț și Nichifor Petrașcu din Ciugud au fost considerați sabotori de autorități, iar acest lucru a ajuns în raportul agenților de informații.

Iondin Pienaru și Ștefan Repede au fost acuzați că au sabotat utilajele de treierat și recoltat prin subtilizarea unor piese vitale și au fost condamnați imediat.

Nichifor Petrașcu a fost condamnat pentru mult mai puțin: nu a reușit să repare un utilaj agricol.

Rapoartele de acest gen erau livrate liderilor politici americani și de multe ori ajungeau chiar pe masa președintelui.

Concluzia raportului realizat de agenții americani citează de fapt, la final, poziția autorităților: pentru a pune capăt activității chiaburilor, aceștia trebuie pedepsiți aspru.

În ciuda pedepselor, chiaburii continuau să sfideze măsurile stabilite de stat, iar consiliile populare considerau că lichidarea acestei clase este foarte importantă pentru ”consolidarea unei națiuni socialiste”.

Roșia Montană ”obiectiv” de spionaj pentru CIA. Secretele zăcămintelor subterane din Alba, în arhiva Agenției

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax