Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cine păzește cerul României. Câte avioane de luptă sunt în dotarea Forțelor Aeriene și care este aportul aliaților

Publicat

Razboiul din Ucraina a readus în discuție raportul de forțe între marile puteri ale lumii. Tehnologia, organizarea, dotările și bugetele fac diferența între cele mai puternice armate, dar componenta aeriană rămâne extrem de importantă.

În context, mulți români se întreabă pe ce se bazează țara noastră, din acest punct de vedere, câte avioane de luptă avem și care este prezența aliaților în România. 

Baza aeriană de la Luna, de lângă Câmpia Turzii, este considerat un punct strategic al operațiunilor aeriene desfășurate de Armata SUA în Europa pe flancul de sud-est al NATO, în cadrul programului European Deterrence Initiative (EDI, Inițiativa Europeană de Descurajare).

Baza găzduiește avioane de luptă F-16 și MIG-uri 21 Lancer, dar și avioane de transport. La începutul anului 2020, la Câmpia Turzii au fost aduse drone MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA în Europa.

În total, România se bazează pe 55-57 de avioane de luptă de diferite tipuri, care asigură securitatea aeriană a unei părți din flancul estic al Alianței.

Avioanele de luptă ale aliaților, dislocate în România

  • 2 avioane F-35 trimise de SUA în ultima săptămână
  • 4 avioane Eurofighter Typhoon italiene
  • 6 avioane Eurofighter Typhoon germane
  • 8 avioane F-16 americane

De asemenea, România mai are 17 avioane F-16 și aproximativ 20 de avioane MiG-21 Lancer. Toate aceste avioane sunt pregătite și execută misiuni de patrulare de luptă (CAP – Combat Air Patrol), pregătite practic mereu să intervină – cum a fost cazul în prima zi de conflict când avioane F-16 românești au interceptat un Suhoi Su-27 Ucrainean și l-au forțat să aterizeze la Bacău.

Potrivit PoweIndex, România mai are și 62 de elicoptere.

Cele mai puternice armate ale lumii în 2022 sunt SUA, Rusia, China, India și Japonia. Ucraina se află pe locul 22, iar România pe 38 din 140 de state analizate.

Vezi și: RĂZBOI în UCRAINA – Ziua CINCI: Ploaie de rachete lansate din Belarus spre orașe ucrainene. Bilanțul de la începutul invaziei

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax