Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Civitas Sebus. O cronică vizuală a orașului Sebeş”. Peste opt secole de istorie a municipiului, prezentate într-o expoziție

Publicat

În grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș poate fi vizitată expoziția documentară „Civitas Sebus. O cronică vizuală a orașului Sebeş”. Aceasta este deschisă până în 30 septembrie.

Expoziția prezintă, în mod sintetic și accesibil publicului, peste opt secole de istorie a orașului Sebeș, sub forma unei cronici.

Sunt consemnați cronologic cei mai importanți ani și cele mai importante evenimente petrecute în acest interval de timp și care au influențat dezvoltarea localității.

Este surprinsă întreaga evoluție a acesteia, începând cu fondarea sa în anul 1150, continuând cu atestarea documentară din 1245 și cu dobândirea statutului de oraș (civitas) în 1341.

Vezi Festivalul ”Armonii în Sebeș”, 23-25 august. Concerte Cargo, Iris, Trooper, spectacol focloric, fanfară, concursuri. PROGRAM

Sunt menționate și evenimentele militare, sângeroase, precum invazia mongolă din 1241 și cucerirea localității de către turci (1438 și 1661), dar și etape din construcția clădirilor reprezentative ale orașului: biserica parohială, mănăstirea franciscană (fostă dominicană) și fortificația.

De o atenție specială s-a bucurat și viața culturală a localității. Este evidențiată atestarea primului profesor din Sebeș (1352) și tipărirea primelor cărți românești, „Sbornicul slavonesc” (1580) și „Sicriul de Aur” (1683), transmit reprezentanții Centrului Cultural ”Lucian Blaga” Sebeș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate