Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CJSU Alba: La Ocna Mureş se menţine starea de alertă până în 7 martie. Se monitorizează cota apei din Lacul Plus

Publicat

ocna mures slarom groapa plus În raportul de activitate al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba se menţionează că la Ocna Mureş, în urma scăderii nivelului apei în Lacul Plus, locul unde acum cinci ani s-a produs surparea de teren, se menţine stare de alertă, până în 7 martie. Asta înseamnă că măsurile preventive şi restricţiile instituite în zonă la sfârşitul anului trecut continuă încă două luni.

Vezi şi CJSU Alba: Măsuri preventive şi restricţii la Ocna Mureş, în locul unde s-a surpat un supermarket. A scăzut nivelul apei din lacul format în zonă

În raport se arată că, după înregistrarea unei „erupții la sonda 124 din Câmpul de sonde de pe raza orașului Ocna Mureș, urmată de scăderea cu 42 cm a nivelului cotei apei din Lacul Plus – lac apărut ca urmare a surpării magazinului Plus în anul 2010 – în luna noiembrie 2015, Societatea Națională a Sării a informat ISU Alba și CLSU Ocna Mureș, considerând că în zonă s-ar fi putut produce fenomene similare celor care au avut loc în luna decembrie 2010. Reprezentanții Societății Naționale a Sării nu s-au putut pronunța însă când și cum vor avea loc aceste fenomene”.

Vezi BILANȚUL DEZASTRULUI: Catastrofa de la Ocna Mureș în cifre

Reprezentanții CJSU Alba precizează că s-au deplasat, la sfârşitul anului trecut, la fața locului împreună cu cei ai CLSU Ocna Mureș. După efectuarea verificării efectuate în teren, Instituția Prefectului – Județul Alba a solicitat SNS – SA București și SC Conversmin SA luarea unor măsuri pe termen mediu și lung pentru punerea sub protecție a zonei.

„În urma analizării situației în cadrul ședinței CJSU și a ședințelor de lucru cu reprezentanții Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Societatea Națională a Sării SA, S.C. Conversmin SA, Minesa SA – ICPM Cluj, s-au dispus măsuri pentru:

– instituirea de către CLSU Ocna Mureș a Stării de alertă în perioada 8.12.2015 – 7.03.2016, pentru zona de risc stabilită de către Societatea Națională a Sării SA;

– avertizarea cetățenilor și operatorilor economici din zonă;

– mutarea celor trei operatori economici din zona de influență A;

– monitorizarea permanentă a zonei, intensificarea fluxului informațional între SNS SA, CLSU și CJSU;

– finalizarea lucrărilor la canalele de evacuare a apelor pluviale pentru împiedicarea scurgerii apei pluviale în lac, pentru punerea în siguranță a zonei”, se arată în raport.

În decembrie 2015 s-au împlinit cinci ani de la catastrofa de la Ocna Mureş, în urma căreia zeci de persoane au fost evacuate din case şi instituţii, Magazinul ”Plus” s-a prăbuşit şi au fost înregistrate pagube de milioane de euro, prin surparea unei suprafeţe de teren de 1.800 mp. A rămas încă, amintire a dezastrului, ceea ce localnicii numesc ”Groapa de la Plus”, iar autorităţile locale încă încearcă să găsească soluţii pentru amenajarea zonei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax