Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Clasa pregătitoare, o „complicație fantastică” în sistemul de învățământ. Află părerile directorilor de școli din Alba Iulia

Publicat

Clasa pregătitoare, una dintre marile noutăți ale acestui an școlar, este încă un subiect aprins în cercurile părinților, ale învățătorilor, dar și ale directorilor de școli. Cu toate că, în final, toate școlile au reușit să creeze condiții pentru clasele pregătitoare, există voci care critică puternic acest proiect al MECTS, pe motiv că la această categorie de vârstă și de competență, copiii ar fi trebuit să rămână încă un an la grădiniță. Cea mai răsunătoare dintre acestea este cea a primului ministru al României, Victor Ponta, care și-a arătat dezacordul față de introducerea clasei pregătitoare în școală şi care propune ca, de anul viitor, să fie reintrodusă la grădiniță. Pentru a vedea cum stau lucrurile în școlile din Alba Iulia, am consultat câțiva directori.

Directoarea Școlii cu clasele I-VIII „Avram Iancu”, Elena Ignat, ne-a declarat că, în opinia ei, acest proiect nu a făcut decât să complice situația școlilor, nepregătite din multe puncte de vedere pentru primirea copiilor de 6 ani, iar reintroducerea acesteia la grădiniță ar duce la o situație și mai gravă, cea a învățătorilor care predau acum la clasa a IV-a și care nu vor avea clase de anul viitor:

„Clasa pregătitoare nu trebuia să fie deloc acum în şcoală. În mod normal, trebuia făcută o analiză clară cu ce presupune prezența ei în școală. Au fost o serie de probleme din această cauză, în primul rând deficit de spațiu. A trebuit să ne înghesuim, să rezolvăm cumva această problemă. Eu consider că, nefiind vorba despre un program școlar ca al claselor I-VIII, pentru că aici învățarea se face în general prin joc, iar copiii nu știu să scrie și să citească, locul acestei clase este la grădiniță. Eu sunt de acord să fie clasa pregătitoare obligatorie, dar la grădiniță. Faptul că deja o avem în școală înseamnă că răul s-a produs și e destul de greu să îl reparăm. Problema trebuia reparată de actuala guvernare în iunie, înainte să se cheltuie bani pe mobilier și materiale didactice. În grădinițe exista deja mobilier, însă s-a dorit rezolvarea problemei de spațiu din grădinițe, dând școlilor clase. Școlile nu au fost pregătite, nu avem materiale auxiliare. Cum vom rezolva situația, nu știu. În plus, ce vom face cu învățătorii care predau acum la clasa a IV-a? Ei nu vor mai avea o clasă I de la anul. Nu aveam nevoie de acest lucru. A fost o complicație fantastică această clasă pregătitoare. Trebuia pregătită cel puțin 2 ani înainte”.

De aceeași părere este și directoarea Școlii cu clasele I-VIII „Ion Agârbiceanu”, Maria Maierescu: „Eu nu vedeam clasa pregătitoare mutată în şcoală de la început. Ceea ce se va întâmpla pe viitor nu se ştie, pentru că s-au investit foarte mulţi bani pentru această clasă. După părerea mea, nu trebuia să se facă în şcoală, ci la grădiniță”.

Directorul Școlii cu clasele I-VIII „Vasile Goldiș”, Teofil Florea, s-a arătat de acord cu existența clasei pregătitoare în școală, pe motiv că elevii trebuie să înceapă școala la vârsta de 6 ani:

„Părerea mea este că copiii trebuie să meargă la școală de la 6 ani. Cu alte cuvinte, sunt perfect de acord cu introducerea clasei pregătitoare în școală. În școala noastră nu am avut probleme nici de spațiu, nici altfel de probleme. La noi putea să înceapă școala din 10 septembrie, am avut mobilierul. Singura chestiune problematică este că încă nu au fost livrate materialele didactice auxiliare în școli, însă învățătorii și-au pregătit materiale proprii și lucrează foarte bine cu ele. Copiii sunt bucuroși să vină la școală”.

Directoarea Școlii cu clasele I-VIII „Mihai Eminescu”, Rodica Marinescu, este de părere că un lucru început trebuie continuat, mai ales că întreruperea lui ar genera probleme serioase la nivelul personalului didactic, în special pentru învățătorii care predau anul acesta la clasa a IV-a, care nu vor mai avea clase de anul viitor, cele pregătitoare fiind conduse mai departe de învățătorii care le-au primit în acest an:

„Părerea mea personală este că, odată ce s-a pornit acest lucru, trebuie să continue, pentru că altfel va fi o problemă foarte mare cu normele anul viitor. Fiecare școală va avea reduceri masive de personal, iar învățătorii care predau acum la clasa a IV-a nu vor avea clasa I anul viitor, pentru că sunt învățătorii care au acum clasa pregătitoare. Baza materială nu este o problemă, că se redistribuie la grădinițe. S-au făcut eforturi foarte mari să se asigure spațiile. Dar în aceste patru zile de când a început școala, clasa pregătitoare s-a desfășurat foarte bine, chiar m-a impresionat faptul că învățătorii iau foarte în serios activitățile cu copiii. Cei mici sunt atenți, nu am avut incidente de genul plânsetelor de neoprit. Nu avem încă materialele auxiliare promise de minister și nici caiet de evidență, acel înlocuitor al catalogului, însă învățătorii și-au creat materialele lor și lucrează foarte bine cu copiii”.

Alți directori de școli s-au arătat neutri în această privință, fiind de părere că rolul lor este acela de a accepta decizia ministerului și a o realiza, indiferent care ar fi aceasta. „ Noi nu putem avea nici o părere, trebuie să fim profesionişti și echidistanţi. Dacă se face în continuare, noi vom accepta decizia ia,r dacă nu, la fel. În ceea ce privește pregătirea claselor, am început anul cu bine și nu am avut probleme”, a declarat Nicuşor Marcu, directorul Liceului Sportiv din Alba Iulia.

Reamintim că premierul Victor Ponta a declarat, la deschiderea anului şcolar de la Târgu Jiu: „Clasa pregătitoare o văd, de anul viitor, necesară și utilă, dar tot în cadrul grădiniței și NU în cadrul școlii. Cred că anul acesta ne-am grăbit puțin. Cred că am dat multe bătăi de cap părinților. Trebuie să rămână încă un an acolo unde au început grădinița, după care, când vin la școală, în clasa I, să fie cât mai bine pregătiți”.

Adina E. CURTA

Andreea MEZEI

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: VIDEO: Clasa pregătitoare ar putea rămâne la grădiniță de anul viitor. Vezi declarațiile ministrului educației, Ecaterina Andronescu | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax