Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Clasificarea unităţilor sanitare din Alba. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia este în categorie medie de competenţă

Publicat

Noile norme de funcţionare a sistemului de sănătate, făcute publice de Ministerul Sănătăţii şi puse în aplicare de la 1 iunie stabilesc clasificarea unităţilor sanitare cu paturi, în funcţie de competenţă şi corectarea modului de finanţare după categoria în care acestea au fost incluse. În cazul judeţului Alba, principala unitate sanitară, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, se regăseşte în categoria medie de competenţă.

Motivaţia aplicării noilor reguli a fost dată de ministrul Sănătăţii, ministrul Cseke Attila: “Noile reguli de finanţare în funcţie de clasificare înseamnă predictibilitate şi echitate în sistem. Vor exista creşteri de finanţare la spitale cu grad de competenţe ridicat, cele care pornesc de la nivelul spitalelor judeţene.  Nu vor mai exista diferenţe aşa de mari de buget între spitale de aceeaşi categorie”.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, inclus în categoria a III-a, face parte din unităţile de competenţă medie, va deservi judeţul Alba şi, prin excepţie, judeţele limitrofe, respectiv spitalele judeţene de urgenţă neclinice, care nu sunt în centre universitare.

Din categoriile în care se regăsesc cele mai multe spitale din România, respectiv IV şi V fac parte celelalte unităţi sanitare din judeţ. Din clasa a IV-a, cu competenţe de bază, restrânse la teritoriul localităţii şi afecţiuni cu grad mic de complexitate fac parte: Spitalul Municipal Aiud, Spitalul Municipal Blaj, Spitalul Orăşenesc Câmpeni, Spitalul Municipal Sebeş, respectiv Spitalul Orăşenesc Abrud şi Spitalul Orăşenesc Cugir – cu plan de conformare.

Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud şi Spitalul de Boli Cronice Câmpeni sunt incluse în categoria V, a unităţilor medicale pentru boli cronice sau servicii medicale într-o singură specialitate.

La nivel naţional, doar şapte unităţi sanitare au fost clasificate în categoria I de competenţă, fiind cele mai bune din ţară: Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara,  Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca.

În judeţul Alba sunt înregistrate pe lista Ministerului Sănătăţii 9 spitale, iar, în ţară, sunt funcţionale 461 de unităţi sanitare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax