Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Clopoţelul a sunat şi pentru sute de copii din centrele educaţionale şi aşezămintele sociale din Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia

Publicat

copii elevi temeClopoţelul a sunat luni şi pentru sute de copii din centrele educaţionale, de prevenire a abandonului şcolar şi din aşezămintele sociale din cuprinsul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, aflate sub coordonarea Asociaţiei Filantropia Ortodoxă şi filialelor sale.

În cele două judeţe, Alba şi Mureş, care formează eparhia ortodoxă, funcţionează, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, un număr de 44 de centre şi aşezăminte sociale în care sunt ocrotiţi şi primesc sprijin pentru a-şi continua studiile aproape 900 de copii. În toate aceste centre activitatea nu a fost întreruptă nici pe timpul vacanţei de vară, iar copiii au avut parte de un program special cu activităţi de recreere, excursii dar şi sprijin pentru a-şi face temele pe vacanţă sau pentru a recupera la materiile la care au avut probleme în timpul anului şcolar. La început de an şcolar copiii din aceste centre vor primi rechizite şcolare şi materiale didactice

„Copiii reprezintă viitorul nostru şi de aceea trebuie să ne aplecăm cu grijă şi dragoste părintească asupra lor astfel încât să îi ajutăm să parcurgă calea cea bună, o cale spre educaţie, moralitate şi iubire faţă de Dumnezeu. Biserica a înţeles că, într-o societate cu tot mai multe provocări şi probleme, nu poate rămâne nepăsătoare la greutăţile semenilor noştri şi mai ales nu poate ignora strigătul copiilor aflaţi în dificultate. Sub grija unor preoţi dedicaţi filantropiei s-au născut case de tip familial, centre educaţionale şi centre de prevenire a abandonului şcolar. Copiii murdari, obraznici, copiii nimănui, au devenit „copiii preotului”, au devenit copiii comunităţii, copiii Bisericii. Iar copiii regăsindu-şi o mare „familie” au zâmbit din nou şi s-au schimbat şi ei devenind minunaţi. Toate aceste lucruri nu puteau fi însă realizate fără parteneriatul puternic Stat – Biserică, fără acei oameni din administraţia locală şi judeţeană care au înţeles cât de importantă este misiunea socială şi filantropică a Bisericii noastre. Acestor oameni şi instituţiilor pe care le reprezintă le mulţumim pentru sprijinul concret şi pentru că împreună am creat cel mai puternic parteneriat Stat – Biserică pe tărâm social din România. Nu uităm nici de copii, care sunt primăvara vieţii şi temelia naţiunii noastre, cum spune Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu, cărora le urăm succes în noul an şcolar”, a spus părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia şi preşedinte al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

La nivelul judeţelor Alba şi Mureş funcţionează cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei 44 de aşezăminte sociale pentru copii respectiv case de tip familial, centre educaţionale şi de prevenire a abandonului şcolar, în total fiind ocrotiţi şi susţinuţi să îşi continue studiile aproape 900 de copii. Reţeaua de prevenire a abandonului şcolar este coordonată de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, iar centrele funcţionează în locaţii proprii sau în şcoli gimnaziale.

Centre educaţionale de zi sunt în Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Ocna Mureş, Silivaş, Roşia de Secaş, Valea Lungă, Baia de Arieş, Războieni, Vama Seacă, Zlatna, Luduş şi Reghin. Acestea funcţionează şi sunt susţinute financiar printr-un parteneriat între Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Primăriile Alba Iulia, Valea Lungă, Roşia de Secaş şi Hopârta şi Fundaţia FAER Reghin, care asigură o parte din cofinanţare.

Centre de prevenire a abandonului şcolar funcţionează pe lângă şcoli generale în 7 localităţi din Alba respectiv Cugir, Jidvei, Galda de Jos, Rădeşti, Sântimbru – Sat şi Sântimbru Fabrică, Unirea şi Sângeru de Pădure, din judeţul Mureş. Finanţarea este asigurată în proporţii egale de către Fundaţia FAER şi primării la Cugir, Unirea, Jidvei şi în proporţie de 100% de către FAER pentru celelalte centre de prevenire a abandonului şcolar. Partener instituţional este şi Inspectoratul Şcolar Alba prin implicarea şcolilor în care funcţionează centrele de prevenire a abandonului şcolar.

Case de tip familial funcţionează în Alba Iulia, Vingard, Dumbrava, Târsa, Aiud, Reghin, Sâncraiu de Mureş, Criş, Sebeş, Ocna Mureş, în unele dintre aceste localităţi existând mai multe astfel de aşezăminte sociale pentru copii.

În centrele de zi şi în centrele de prevenire a abandonului şcolar copiii sunt sprijiniţi să nu abandoneze şcoala şi să îşi continue studiile. Ei beneficiază de o masă caldă de prânz, primesc rechizite şcolare şi sunt meditaţi gratuit de cadre didactice specializate care îi ajută să-şi îmbunătăţească situaţia şi rezultatele şcolare. De asemenea, beneficiază în centre şi de activităţi de dezvoltare personală pentru formarea personalităţii copilului dar şi de activităţi recreative sau de petrecere a timpului liber.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax