Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CNAS: De la 1 august, cardul de sănătate va fi unicul instrument de validare a serviciilor medicale. CMR: Sistemul se blochează şi dă erori

Publicat

card-sanatate Dacă reprezentanţii CNAS susţin că de la 1 august cardul de sănătate ar urma să devină unicul instrument de validare a serviciilor medicale, cei de la Colegiul Medicilor din România (CMR) reclamă că sistemul informatic nu funcționează bine, dă erori și se blochează.

„Sistemul electronic pe care tocmai l-am introdus nu funcționează bine. Nu răspunde la timp, răspunde cu greșeli, se blochează cardul. Aici este o problemă de IT a celor care au inventat sistemul. CNAS spune că funcționează, medicii spun că nu funcționează. Ideea ar fi că trebuie să existe un punct de vedere, un raport între CNAS, pe de o parte, sau CNAS și MS și cei care efectuează lucrul acesta: medici, farmaciștii, medicii de laborator pentru că știm bine acest sistem a fost făcut pentru administrație, nu ajută cu nimic pacientul și îl încurcă pe medic. Mesajul nostru este că trebuie să existe un triumvirat minister — CNAS și cei care aplică sistemul care să facă un raport lunar scurt pe problemele care există”, a declarat, vineri, vicepreşedintele CMR, Mircea Cinteză.

El a mai semnalat faptul că nu există o regulă prin care tratamentele noi să fie luate în considerare pentru decontare.

„La noi nu există o regulă prin care marile inovații să fie luate în considerare pentru decontare. Medicamentele ieftine nu se găsesc pe piață pentru că distribuitorii nu mai sunt interesați de aducerea lor și renunță mai mult în România. Multe medicamente ieftine sunt însă vitale”, a mai spus Cinteză.

La rândul său, reședintele CNAS, Vasile Ciurchea, a afirmat că, în principiu, de la 1 august, cardul de sănătate va fi unicul instrument de validare a serviciilor medicale și a precizat că sistemul informatic va funcționa doar dacă va exista o colaborare între autorități și furnizorii de servicii medicale.

Ciurchea a spus că CNAS a încercat să rezolve problemele pe parcurs, iar campania de informare pentru implementarea cardului de sănătate a lipsit întrucât „nu au fost resurse”.

Șeful CNAS a arătat că va fi realizat un raport lunar pe secțiuni după ce vor fi validate serviciile medicale pentru luna mai. „După ce validăm serviciile oferite în luna mai facem această comunicare și o să punem pe secțiuni, pe tipuri de furnizori de servicii: medicină de familie, ambulatoriu, spitale, furnizori de dispozitive, îngrijiri la domiciliu, absolut toate. Nu trecem numele pacientului, dar pe cel al furnizorului îl trecem”, a explicat reprezentantul CNAS.

Potrivit acestuia, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București sunt între 13 și 14 mii de carduri pentru care s-au trimis mesaje pentru a fi ridicate, însă acestea nu au fost luate încă de cetățeni.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax