Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CNAS: Indemnizația lunară de concediu medical, inclusiv pentru sarcină și lăuzie, limitată la 9.000 de lei, adică 3 salarii minime

Publicat

Guvernul limitează indemnizațiile pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcină şi lăuzie, la valoarea a trei salarii minime brute pe țară, față de 12 cât era în prezent. 

Valoarea unul salariu minim brut pe țară este în acest moment de 3.000 de lei. Practic, indemnizația lunară de concediu medical nu va mai putea depăși 9.000 de lei.

Potrivit unui comunicat al CNAS, Guvernul a aprobat modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Conform modificărilor, venitul lunar înscris în contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decât valoarea a trei salarii minime brute pe ţară pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcină şi lăuzie.

Totodată, venitul menţionat va trebui să fie acelaşi cu cel înscris în declaraţia fiscală depusă în vedere plăţii contribuţiei de sănătate sau, după caz, cu media veniturilor lunare înscrise în declaraţie.

CNAS aminteşte că persoanele fizice, altele decât salariaţii şi asimilaţii acestora, pot încheia opţional contract cu casa de asigurări de sănătate pentru concedii şi indemnizaţii medicale.

Cuantumul acestor indemnizaţii se stabileşte în funcţie de venitul lunar înscris în contract, pe baza unei formule de calcul.

Contractele aflate în derulare la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă de modificare şi completare a OUG nr. 158/2005 se vor modifica prin acte adiţionale, la notificarea casei de asigurări de sănătate, până la data de 1 a lunii următoare celei în care se împlinesc 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ.

Pentru aceste contracte, baza de calcul a indemnizaţiilor de maternitate este media veniturilor asigurate înscrise în contract în ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

„Modificările aduse de acest act normativ sunt necesare pentru implementarea unui mecanism echitabil şi unitar pentru calculul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, în scopul gestionării eficiente a fondurilor alocate acestui domeniu”, arată CNAS.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax