Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Coborâtul oilor” fără oi, la Loman. Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, nemulțumit de o decizie sanitară luată la nivel național

Publicat

Festivalul Folcloric Pastoral „Coborâtul oilor” de la Loman s-a desfăşurat duminică în absenţa ovinelor, în contextul apariţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România.

Decizia a provocat nemulţumirea preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Alba, liberalul Ion Dumitrel.

„Mulțumim ministrului Agriculturii, întrucât, sub amenințarea lui, am sărbătorit „Coborâtul oilor” fără oi!

Oricât de vitrege ar fi condițiile impuse, vom susține și vom duce mai departe aceste frumoase tradiții strămoșești, alături de oamenii de aici și crescătorii de animale din Alba și din toată țara, împotriva voinței unora” a scris Dumitrel pe contul său de Facebook.

Organizat în localitatea din Alba cu cel mai mare număr de oi, Festivalul Folcloric Pastoral „Coborâtul oilor”, ajuns la ediţia a XII-a, a avut loc duminică doar în prezenţa crescătorilor de ovine din Munţii Sebeşului.

Asta în contextul în care în mai multe judeţe din ţară au fost înregistrate zeci de focare de PMR.

Organizat de Asociaţia Crescătorilor de Ovine Săsciori, COOP Mioriţa Oacheşe, COOP Laz-Căpâlna, în parteneriat cu Primăria comunei Săsciori şi CJ Alba, festivalul avea incluse în programul iniţial, la fel ca în anii trecuţi, o expoziţie a crescătorilor de ovine şi un târg de berbeci, care au fost anulate.

Din cauza pericolului legat de PMR, la final, în prezenţa unui public numeros, a avut loc doar târgul de produse tradiţionale, prezentarea unor obiceiuri şi tradiţii pastorale şi un spectacol folcloric.

În 1 august, ministrul agriculturii, Florin Barbu, împreună cu preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, s-au întâlnit cu reprezentanţii federaţiilor şi asociaţiilor de creştere a ovinelor pentru a identifica soluţii în vederea stopării răspândirii Pestei Micilor Rumegătoare, prilej cu care cei doi oficiali le-au solicitat crescătorilor de ovine să ia toate măsurile care se impun, respectiv oprirea mişcării animalelor pentru o perioadă în vederea eradicării bolii.

Potrivit DSVSA Alba, târgurile de animale din judeţul Alba au fost închise, începând cu data de 3 august, pe termen nelimitat, măsură luată pe fondul diagnosticării PMR care a apărut în mai multe judeţe din ţară.

Pesta nu afectează oamenii, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate