Economie
VIDEO: Târg de animale cu animale doar în poze, la Apulum Agraria de la Ighiu. Cum afectează pesta crescătorii de oi
Oi doar în fotografii, la Târgul Apulum Agraria 2024 din Ighiu. Animalele nu au fost permise la târg din cauza pestei ovinelor
Târg de animale cu animale doar în poze, la Apulum Agraria de la Ighiu. O situație atipică la ediția din anul acesta a târgului ce prezenta, de obicei, la standurile fermierilor, și oi sau bovine. Nu au fost aduse animalele, ci acestea sunt doar în fotografii.
Târgul Apulum Agraria 2024 s-a deschis la Ighiu sâmbătă. Sunt prezentate produse din recolta de toamnă, dar și utilaje.
Referitor la absența animalelor din standurile fermierilor, aceștia au interdicție să transporte animalele, din cauza focarelor de pestă a rumegătoarelor mici, semnalate și în unele zone din țară. Decizia a fost luată de autorități. În urmă cu două săptămâni la Loman a avut loc tradiționalul festival al oierilor ”Coborâtul Oilor”, la care pentru prima dată în istoria evenimentului nu au putut fi aduse oile din cauza apariţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România.
Situația a fost explicată, pentru alba24.ro, de către Dan Nicolae, președintele Asociației crescătorilor de ovine Săsciori:
”Este o situație total atipică. Ministerul Agriculturii și ANSVSA au luat decizia că, până la sfârșitul lunii septembrie este interzisă orice circulație a animalelor, din cauza acestei boli. Primele focare au fost în august. Ieri mai erau 27 de focare active în țară. În Alba nu sunt, cel mai aproape e cel din Timiș. Însă este vorba despre o măsură de siguranță, ca să se elimine cât mai repede focarele”, a spus Dan Nicolae.
Potrivit acestuia, situația a avut ca efecte scăderea prețului la animale și risc de pierde a afacerii pentru mulți ferimeri.
”Am fost afectați din cauza scăderii prețului pe de o parte, pe de alta parte s-a blocat exportul de animale din ferme. Prețul a scăzut de la 20 la 13-14 lei, ceea ce înseamnă faliment total.
Nu mai putem face export în țările arabe. Însă săptămâna aceasta s-a deschis exportul în Croația”, a mai spus reprezentantul crescătorilor de ovine.
Pesta micilor rumegătoare
Primul focar de Pestă a Micilor Rumegătoare din Uniunea Europeană a fost confirmat în Bulgaria, în data de 23 iunie a acestui an. Apoi au fost confirmate alte noi focare în 28 iunie și 9 iulie.
În 20 iulie, erau focare la Tulcea, Constanța și Timiș). În 20 septembrie, mai erau active 27 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 10 focare, dintre care 9 focare de PRM – în județul Tulcea și un focar de PRM în județul Constanța, potrivit ANSVSA.
Pesta Micilor Rumegătoare (PMR), este o boală infectocontagioasă, de natură virotică, întâlnită la capre și oi, cu caracter endemic epidemic şi evoluţie supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News