Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Codul Rutier: Gestul șoferilor aflați în trafic, care le poate aduce o amendă de peste 700 de lei. Ce ar trebui să evite

Publicat

Anumiţi şoferi obişnuiesc zilnic, mai ales în zonele aglomerate, să folosească în mod „abuziv” claxonul şi acest lucru le poate aduce o amendă din clasa a doua de sancţiuni. Adică riscă să plătească 725 de lei.

Legislaţia rutieră prevede că „mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 metri faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei”, potrivit Ziarului Financiar.

De asemenea, şoferilor le este interzis „să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră” aşa cum este stipulat la articolul 148, alineatul 14 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002.

Acest comportament se sancţionează, conform Codului Rutier, cu o sancţiune încadrată în clasa a II-a de sancţiuni.

În România există cinci clase de amendă. Primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt:

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6 -8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9 – 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Valoarea punctului-amendă este de 145 de lei și este valabilă de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.

sursă: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax